08.11.2010. / 13:50

Autor: Nacional.hr

Sve manje povjerenja u Hrvatsku: Zbog pada popularnosti Vlade manji kreditni rejting

D&B u svojem izvješću upozorava da Hrvatsku i dalje opterećuje zastarjela industrija, sporo sudstvo, te korupcija. Analitičari te bonitetne kuće također upozoravaju na nastavak povišenih rizika poslovanja s hrvatskim kompanijama

Foto:Igor ŠobanFoto:Igor ŠobanSvjetska bonitetna kuća D&B u najnovijem izdanju publikacije International Risk & Payment Review za studeni za Hrvatsku je promijenila trend rejtinga iz rastućeg u padajući, ostaviši Hrvatskoj rejting DB3d čime je svrstana na samo dno zemalja s blagim rizikom poslovanja.

Politička nestabilnost te sve veće nepovjerenje vladi rezultiralo je promjenom trenda rejtinga, navode analitičari D&B-a. Koalicija gubi potporu, dok premjerki Jadranki Kosor pada popularnost unatoč tome što nije rezala troškove plaća, mirovina i socijalnih davanja u rebalansu proračuna. Pad popularnosti premjerki otežava i upravljanje HDZ-om koji više nije u istom sastavu kao na prošlim izborima, kaže se u izvještaju.

Kako bi oživjela gospodarstvo, vlada je stavila u proceduru nekoliko investicijskih projekata ukupne vrijednosti 13,8 milijardi eura koje bi trebala izvoditi javna poduzeća i lokalne vlasti u području energetike, turizma, upravljanja vodama te transportne infrastrukture. Međutim, nije jasno kada će radovi na tim projektima započeti, a D&B je skeptičan oko njihove realizacije zbog nedostatka sredstava i birokratskih zapreka.

Uz to, vlada je najavila prodaju manjinskih udjela u kompanijama u državnom vlasništvu kako bi popunila rastući proračunski deficit, u sklopu priprema za konačni krug pregovora za ulazak u članstvo Europske unije.

Pozitivnim analitičari D&B ocjenjuju sporazum kojim će Europska investicijska banka (EIB) Hrvatskoj osigurati 200 milijuna eura vrijedan zajam za sufinanciranje pretpristupnih aktivnosti uoči priključenja EU-u.

No, D&B u svojem izvješću upozorava da Hrvatsku i dalje opterećuje zastarjela industrija, sporo sudstvo, te korupcija. Analitičari te bonitetne kuće također upozoravaju na nastavak povišenih rizika poslovanja s hrvatskim kompanijama zbog smanjenih kreditnih aktivnosti, povećanog broja stečajeva te krhkih gospodarskih prognoza.

U izvještaju D&B-a za studeni, koji obuhvaća rizike poslovanja u 132 države svijeta, u regiji nije bilo promjena rejtinga.

Vezane vijesti

'Povezivanje je ključ uspjeha'

'Povezivanje je ključ uspjeha'

Na danas održanom okruglom stolu „Leading Through Connections" u organizaciji Hrvatske gospodarske komore i tvrtke IBM Hrvatska, potaknuta je… Više

Komentari

registracija
11/1/10

fluid, 08.11.10. 14:37

Pa ovoj vladi vjeruje na svijetu jedino ona sama.


registracija
30/9/09

davor12345, 08.11.10. 15:52

Ne može nam ni'ko ništaaaaaaa, jači smo od sudbineeeeeee, mogu da nam pop... oni što nas nevoleeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee !


registracija
11/10/10

agaSovulj, 08.11.10. 16:04

Vise je nego ocito da nije dobro, a brojni pokazatelji, kao sto je i ovaj, ukazuju da se ne radi dobro, sto znaci da ce biti jos gore nego sto je trenutno. U mnogim bi zemljama ljudi vec odavno izasli na ulice i trazili izbore i smjenu vlade. S obzirom da hrvatski narod sve to mirno trpi, da li to znaci da nam jos nije toliko lose? Ili to samo govori nesto o nama samima? Kazu: trebaju proci najmanje tri demokrastka izbora (a mi smo ih imali vise) pa da narod shvati svoju snagu; narod je jedina “zvijer”koju politicari na sve nacine nastoje drzati pripitomljenu. Bojim se da smo mi toliko “pitomi” da su nasi politicari shvatili da im od nas ne prijeti nikakva opasnost. To dokazuje sve ovo sto vladajuca garnitura “odabranih”i radi svo ovo vrijeme. Isto kazu: narod zasluzuje politicare koje ima. Nadam se, kad smo mi u pitanju, da su barem malo u krivu ti koji kazu ono sto je povijest nebrojeno puta potvrdila.


registracija
30/8/10

DarkoUSA, 09.11.10. 00:16

E moj Sova da je samo tri.Bojim se da to ne bude 33.Poslje toliko godina gdje je netko drugi mislio za nas mozda i 33 je malo


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika