08.11.2010. / 21:04

Autor: Hina

Ministarstvo financija: Argumentacija D&B je površna i neutemeljena

"D&B nije relevantna, niti referentna bonitetna kuća za procjenu rizičnosti ulaganja u državne vrijednosne papire i/ili zajmove, za što su specijalizirane rejting agencije (Standard & Poor's, Moody's, Fitch Ratings i R & I)", navode iz Ministarstva

Ivan ŠukerIvan ŠukerMinistarstvo financija ocijenilo je danas "površnom i neutemeljenom" argumentaciju bonitetne kuće Dun&Bradstreet (D&B), koja u svojoj najnovijoj publikaciji korekciju trenda rejtinga Hrvatske iz "rastućeg" u "padajući", u najvećoj mjeri obrazlaže kao posljedicu "političke nestabilnosti i sve veće nepopularnosti Vlade".

"Spomenutu argumentaciju ocjenjujemo površnom i neutemeljenom", navodi Ministarstvo financija koje je na svojim internet stranicama objavilo kratki osvrt u vezi najnovije publikacije D&B.

Iz resora financija pritom podsjećaju da je D&B međunarodna bonitetna kuća specijalizirana u procjeni prekograničnih rizika poslovanja s naglaskom na rizičnosti naplate izvoznih potraživanja, te repatrijacije investicijske dobiti.

"D&B nije relevantna, niti referentna bonitetna kuća za procjenu rizičnosti ulaganja u državne vrijednosne papire i/ili zajmove, za što su specijalizirane rejting agencije (Standard & Poor's, Moody's, Fitch Ratings i R & I)", navode iz Ministarstva.

Bonitetna kuća D&B u svojoj najnovijoj publikaciji "International Risk And Payment Review", kojom usporedno obuhvaća procjene predmetnih rizika u 132 zemlje, nije promijenio svoju rejting ocjenu poslovanja u Hrvatskoj (DB 3d - koja označava "blagi rizik poslovanja"), nego je korigirao procjenu trenda kretanja spomenute ocjene iz "rastućeg" u "padajući".

Tu je korekciju trenda D&B u najvećoj mjeri obrazložio kao posljedicu "političke nestabilnosti i sve veće nepopularnosti Vlade".

Ocjenjujući tu argumentaciju "površnom i neutemeljenom", iz Ministarstva financija podsjećaju kako se ukupna bonitetna ocjena po kriterijima D&B derivira iz procjene osnovne 4 kategorije rizika - politički rizici (unutrašnja i vanjska sigurnost, politička konzistentnost); komercijalni rizici (transparentnost zakonodavstva, učinkovitost sudstva); makroekonomski rizici (inflacija, fiskalni deficit, monetarni agregati); te eksterni rizici (trgovinska bilanca, inozemne rezerve, vanjski dug).

"Dakle, u kategoriji političkih rizika 'popularnost ili nepopularnost Vlade', sve kad bi ocjena bila i točna, nije relevantno mjerilo povezanih rizika, već je to konzistentnost Vladinih politika, koja se u ovom političkom segmentu očituje u postignutom napretku u dovršenju pristupnih pregovora s EU, te unapređenju regionalnih vanjsko-političkih odnosa", zaključuje Ministarstvo financija u osvrtu na najnoviju publikaciju D&B.

Vezane vijesti

Hrvatska prodala 1,5 milijardi dolara obveznica

Hrvatska prodala 1,5 milijardi dolara obveznica

Hrvatska je prodala 1,5 milijardi dolara vrijedne obveznice s rokom dospijeća za pet godina, uz prinos od 6,375 posto, javljaju strane novinske… Više

Komentari

registracija
14/11/07

laufer, 08.11.10. 21:30

Ma, nemaju pojma ti "nerelevantni stručnjaci".
Eno strani investitori stoje u redu i grade i rade na sve strane.
U Šukerovim vlažnim snovima.


registracija
30/8/10

DarkoUSA, 08.11.10. 22:13

Zbog nesposobne vlade kreditne agencije u svari kaznjavaju narod jer on je taj koji ce vracati dugove sa vecom kamatnom stopom.


registracija
11/1/10

fluid, 08.11.10. 22:34

Darko USA@ .Narod će uvijek plaćati sve ali narod i bira tu vlast!Pa kako je vlada(vlast)službeni predstavnik naroda koji ju je kao takvu i izabrao,onda će investitori ili drugi ulagački subjekti,kažnjavati vladu a posljedice će snositi narod .Koji je tu vlast i izabrao.Da nebismo bili ksenofobični prema ulagačima koji ulažu "u sigurno"!A toga kod nas nema.Zbog vlade.


registracija
30/8/10

DarkoUSA, 09.11.10. 00:03

Ja fluid narod je taj koji moze i ismjeniti nesposobnu vlast


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika