09.11.2010. / 16:32

Autor: Nacional.hr

Svjetska banka i dalje podupire Program gospodarskog oporavka Hrvatske

Peter Harrod je istaknuo nužnost nastavka zdravstvene reforme, smanjivanja državne uprave po modelu dva za jedan, kao i važnost donošenja Zakona o fiskalnoj odgovornosti

Peter Harrold i Jadranka Kosor (Foto: Vlada RH)Peter Harrold i Jadranka Kosor (Foto: Vlada RH)Predsjednica Vlade Republike Hrvatske Jadranka Kosor sastala se danas u Banskim dvorima s regionalnim direktorom Svjetske banke za Srednju Europu i Baltičke zemlje Peterom Harroldom, priopćili su iz Ureda za odnose s javnošću Vlade. Prilikom tog susreta, Peter Harrold predstavio je novog voditelja Ureda Svjetske banke za Hrvatsku Hangjooa Hahma.

Premijerka Kosor zahvalila je Svjetskoj banci na potpori u provedbi Programa gospodarskog oporavka. Program se provodi, kazala je, i istaknula neke od važnijih provedenih mjera, kao što su smanjivanje neporeznih davanja, ukidanje druge stope kriznog poreza, uvođenje sustava objedinjene javne nabave. Također, podsjetila je da kriznim porezom nije bilo obuhvaćeno 900 tisuća umirovljenika i 600 tisuća zaposlenih. Premijerka Kosor iznijela je i pozitivne gospodarske pomake. Tako je govorila o rastu izvoza za 14,8 posto u prvih 10 mjeseci u zemlje Europske unije, u SAD za 28 posto, te o rastu industrijske proizvodnje u prvih devet mjeseci za 3,1 posto. Izvijestila je i o pripremama Državnog proračuna za 2011. godinu, a što se tiče proračunskih rashoda naglasila je da se oni neće povećavati u iduće dvije godine. Uz nadolazeći proračun Hrvatska će po prvi puta donijeti Zakon o fiskalnoj odgovornosti, rekla je premijerka.

Peter Harrold i ovom prigodom dao je potporu Programu gospodarskog oporavka, kao i reformama koje se provode. U tom smislu istaknuo je nužnost nastavka zdravstvene reforme, smanjivanja državne uprave po modelu dva za jedan, kao i važnost donošenja Zakona o fiskalnoj odgovornosti. To su mjere koje će Svjetska banka i dalje snažno podupirati.

Tijekom sastanka razgovaralo se i o napretku Hrvatske u Izvješću Svjetske banke, Doing Business 2011, u kojem je ostvaren napredak u ukupnom rangiranju između 183 zemlje.

Vezane vijesti

Hrvatska mora ulagati u istraživanje da bi opstala

Hrvatska mora ulagati u istraživanje da bi opstala

Institut za Inovacije pripremio je još jedan zanimljiv i britak Thinkers Impact Series govor koji je održao Voditelj ureda Svjetske banke u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika