10.11.2010. / 08:59

Autor: Nacional.hr

Slovenci opet prijete: ZERP ne smije biti aktivan do kraja arbitražnog procesa

Onog trenutka kad Hrvatska aktivira ZERP, Slovenija gubi dodir s međunarodnim vodama u točki T5 i dotiče hrvatski pojas

Slovenija ponovno lobira protiv HrvatskeSlovenija ponovno lobira protiv HrvatskeSlovenski diplomati ponovno prijete. Točnije lobiraju po Bruxellesu kako bi spriječili aktivaciju hrvatske Ekološko ribolovne zone.

Podsjetimo, ZERP je proglašen 2004. godine, no tada je nakon mnogo prepiranja njena aktivacija odgođena do 2008. godine. Kada je 1.1. 2008. godine ZERP trebao zaživjeti i za članice Europske unije, pritisak iz Bruxellesa natjerao je hrvatsku Vladu na povlačenje i odluku kako će ZERP u punome smislu i za članice EU zaživjeti "kad za to bude postignuto zajedničko rješenje u europskom duhu". Zgodno zvuči na papiru, ali u praksi to znači nikad.

No, čini se kako bi se pitanje ZERP-a moglo ponovno aktivirati. I to ne u baš najboljem svjetlu. Kako pišu Finance, slovenski su diplomati dobili naputak da lobiraju po EU kako bi se u pristupni ugovor Hrvatske i EU uključila takva formulacija kojom bi Sloveniji bilo osigurano da se ZERP ne odnosi na nju.

Naime, onog trenutka kad Hrvatska aktivira ZERP, Slovenija gubi dodir s međunarodnim vodama u točki T5 i dotiče hrvatski pojas.

Stoga slovenski diplomati pokupavaju osigurati da do kraja arbitražnog procesa ZERP ne bude aktiviran za članice EU i inzistiraju na tome da takva odredba bude zapisana u pristupno ugovoru. U suprotnom, hrvatski pristupni ugovor neće dobiti zeleno svjetlo u slovenskom parlamentu.

Prema neslužbenim informacijama na koje se pozivaju Finance, slovenski diplomati za sad i nisu imali većeg uspjeha u lobiranju. Opći je stav u EU da su potpisivanjem sporazuma o arbitraži riješena sva otvorena pitanja između Slovenije i Hrvatske.

Vezane vijesti

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenska središnja banka upozorila je u srijedu na rastuće gubitke slovenskih banaka zbog čega se i dalje smanjuju mogućnosti kreditiranja… Više

Komentari

registracija
27/7/09

verina, 10.11.10. 10:22

Pa, ovi su Slovenci stvarno naporni!


registracija
5/3/10

starimudrac, 10.11.10. 11:12

ponuda slovencima : mi vama jadranku, a vi nama boruta. oni bi se i dalje viđali, ali na vašu štetu ! a kaj bi vi dobili ? JADRANKU !


registracija
9/3/10

nostradurus, 10.11.10. 12:45

Predlažem da nam opet blokiraju pregovore za ulaz u EU jer nam time ustvari pomažu da se ne uvalimo u družinu velikih dužnika i nepovratno izgubimo sve što smo u ratu izborili. Naprije Slovenci!!


registracija
1/10/09

hillibilly, 10.11.10. 13:27

A što smo to izborili u ratu?


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika