10.11.2010. / 10:16

Autor: Nacional.hr

Metronet: HAKOM-ova kazna HT-u je zanemariva, samo će nastaviti s istom praksom

Činjenica da je HAKOM kompaniji koja je u 2009. zabilježila prihod od 8,5 milijardi kuna, a koja uostalom i slovi za najprofitabilniju tvrtku u Hrvatskoj, odredio kaznu od svega 76.770 kuna, samo je dodatni poticaj da nastave s kršenjem zakona

Željko LukačŽeljko LukačNakon što je HAKOM utvrdio da je Hrvatski telekom HT kršio regulirane maloprodajne cijene telekomunikacijskih usluga u nepokrenoj mreži te je rješenjem HT-u zabranio svako daljnje nuđenje, ugovaranje i pružanje usluga u fiksnoj telefoniji po cijenama nižim od onih odobrenih od strane HAKOM-a, kao i odobravanje bilo kakvih popusta na cijene niže od odobrenih, oglasio se i Metronet.

U priopćenju ističu kako smatraju da je kazna koju je HAKOM izrekao Hrvatskom telekomu zbog ugovaranja nezakonito niskih cijena premala, zanemariva te je kao takva samo dodatni poticaj da HT i dalje nastavi s kršenjem zakona, ali i diskriminacijom građana Republike Hrvatske.

"HAKOM je HT-u kao dominantnom operatoru utvrdio najniže granične cijene upravo da bi zaštitio liberalizaciju tržišta, no svojom je odlukom o visini kazne pokazao da prava zaštita tržišta i zakona u stvarnosti ne postoji. Spuštanjem cijena čak i do 50% niže od zakonski utvrđene granice, i to prema odabranim velikim kompanijama, HT onemogućuje pravednu tržišnu utakmicu s alternativnim operatorima, ali, što je još važnije, izravno diskriminira i omalovažava hrvatske građane i brojne tvrtke, jer bi se mnogi od njih mogli zapitati zašto i njima ne daju tako veliki popust, ako već imaju takvu poslovnu logiku?", stoji u priopćenju.

„Činjenica da je HAKOM kompaniji koja je u 2009. zabilježila prihod od 8,5 milijardi kuna, a koja uostalom i slovi za najprofitabilniju tvrtku u Hrvatskoj, odredio kaznu od svega 76.770 kuna, samo je dodatni poticaj da nastave s kršenjem zakona, bez ikakvog straha od sankcija. Ako HAKOM neće štititi zakonske norme i provoditi primjerene sankcije, HT će vrlo lako ostvariti potpuni monopol na tržištu te će tako kasnije moći lako manipulirati naglim rastom cijena, kad građani i tvrtke više neće imati izbora", prokomentirao je predsjednik Uprave Metronet telekomunikacija Željko Lukač.

Tvrdnje HT-a da žele smanjivati cijene u korist građana, dodaju u Metronetu, nisu istinite jer granične najniže cijene, koje bi HAKOM iznad svega trebao štititi, služe upravo tome da nasilnim dampingom HT ne uništi ostale operatore na tržištu te da građani imaju pravo izbora na tržištu.

Vezane vijesti

VIPnet jedini ostvario rast u poslovima s državom

VIPnet jedini ostvario rast u poslovima s državom

Državne institucije i javna poduzeća lani su potrošili 128,3 milijuna kuna na nabavu telekom usluga, što je 45 posto manje u odnosu na 2010. HT -… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika