11.11.2010. / 07:49

Autor: Hina

Amnesty traži sudski progon Busha zbog njegova priznanja o mučenjima

Claudio Cordone, viši ravnatelj Amnesty Internationala je u izjavi rekao da po "međunarodnom zakonu svako upleten u mučenje mora biti priveden pravdi a to ne isključuje bivšeg predsjednika Georgea W. Busha"

George W. BushGeorge W. BushSjedinjene Države moraju bivšeg predsjednika SAD-a Georgea W. Busha izvesti pred sud ako se istinitim pokaže da je odobrio mučenja kako je priznao u svojim memoarima, rekla je organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesty International u srijedu.

U knjizi "Točka odluke" objavljenoj ovoga tjedna Bush brani svoju odluku da odobri mučenje vodom, simulaciju utapanja.

Bush je rekao da je ta praksa bila ograničena na samo tri zatvorenika te da je dovela do obavještajnih iskoraka koji su osujetili napade i spasili živote. On je u razgovoru za televizijsku postaju NBC u rekao da mu je njegov pravni savjetnik rekao da to ne potpada "pod zakon o zabrani mučenja".

Claudio Cordone, viši ravnatelj Amnesty Internationala je u izjavi rekao da po "međunarodnom zakonu svako upleten u mučenje mora biti priveden pravdi a to ne isključuje bivšeg predsjednika Georgea W. Busha".

"Ako se njegovo priznanje potvrdi SAD ima obvezu sudski ga goniti", rekao je. "U slučaju izostanka istrage SAD-a uključiti se moraju druge zemlje i same provesti takvu istragu".

Vezane vijesti

Uživajte u sekundu dužem vikendu

Uživajte u sekundu dužem vikendu

Svijet će dobiti zasluženi produženi vikend no nemojte raditi velike planove jer će odmor trajati samo sekundu duže. Takozvana "prijestupna sekunda"… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika