12.11.2010. / 08:14

Autor: Nacional.hr

Iz Remetinca na posao: Mravak se vratio u HEP i za nagradu dobio plaću od 9 tisuća kuna

"Dok nema pravomoćne presude o njegovoj krivnji, Mravak ima pravo raditi u HEP-u. U trenutku uhićenja on je zatražio šest mjeseci neplaćenog godišnjeg odmora, što mu je HEP odobrio jer na to imaju pravo svi zaposlenici ovog poduzeća", kaže Begović

Ivan MravakIvan MravakBivši predsjednik uprave HEP-a Ivan Mravak u srijedu se, nakon 167 dana provedenih u pritvoru i tri tjedna odmora koje si je nakon toga priuštio, vratio na posao u HEP.

Mravak se nije vratio na dužnost savjetnika direktora HEP Distribucije, mjesto s kojeg je nakon smjene njegove cjelokupne uprave bio pozicioniran pa zatim odveden u Remetinec, nego se ukazao na novom radnome mjestu inženjera u HEP Izgradnji u Heinzelovoj ulici, piše Večernji list.

Na novoj funkciji može očekivati plaću između osam i devet tisuća kuna. Ispred ulaza u zgradu u kojoj Mravak sada sjedi cijeli su dan pak stajala dvojica policajaca zadužena za njegovo osiguranje.

Sve njegove afere HEP i državu koštale su najmanje 1,5 milijardi kuna. No, Mravak unatoč tome nikada u HEP-u nije dobio otkaz, nego je tijekom boravka u pritvoru koristio svoje zakonsko pravo na šest mjeseci neplaćene odsutnosti s posla.

Veći dio djelatnika HEP-a ovime je u najmanju ruku zaprepašten, ali protiv zakona se ne može. Predsjednik uprave koja je naslijedila onu Mravkovu, Leo Begović, objasnio je za Večernji list kako stvari stoje u pravosudnom slučaju njegova prethodnika.

"Dok nema pravomoćne presude o njegovoj krivnji, Mravak ima pravo raditi u HEP-u. U trenutku uhićenja on je zatražio šest mjeseci neplaćenog godišnjeg odmora, što mu je HEP odobrio jer na to imaju pravo svi zaposlenici ovog poduzeća", kaže Begović koji dodaje kako mu izvanredni otkaz ne može dati jer bi riskirao da Mravak tuži HEP zbog nezakonitog otkazivanja ugovora o radu..

Vezane vijesti

Posljednji kredit HEP-u za pokrivanje gubitaka

Posljednji kredit HEP-u za pokrivanje gubitaka

Vlada je na današnjoj sjednici odobrila Hrvatskoj elektroprivredi (HEP) podizanje kratkoročnog kredita od 400 milijuna kuna za pokrivanje gubitaka u… Više

Komentari

registracija
30/6/10

petrus7, 12.11.10. 08:32

To samo kod nas ima i kod KRDEZEA. Pokradi milijune, odi u zatvor i umjesto da dobije goli otok i otkaz on se vrati na odlično radno mjesto uz toliku plaću. Mamu vam jebem bezobraznu.


registracija
30/8/10

TonyP, 12.11.10. 08:37

ima li tu logike? Ako mu USKOK "oprosti" jer ce uvuci IS u pricu, kako to da HEP ne podize tuzbu za nadokandu stete? Za kriminal se sjedi u zatvoru, o cemu odlucuje DORH treba ili ne treba podnijeti prijavu. Medjutim sto je s naknadom stete? To je stvar gradjanske parnice koju HEP jos nije podigao?! Jer u pravnim drzavama ako se sumnja da je netko svjesno stetno djelovao, bude suspendiran s posla dok se ne utvrdi jel krv ili nije. Placa se isplati u slucaju da nije kriv. Ali se ne pojavljujes na poslu dok se ne utvrdi. To nema veze s otkazom. Zove se suspenizija i cuci se kod kuce. ovako, tko ce s njim raditi, jer nikad ne znas.


registracija
5/3/10

starimudrac, 12.11.10. 09:13

"Dok nema pravomoćne presude o njegovoj krivnji, Mravak ima pravo raditi u HEP-u. U trenutku uhićenja on je zatražio šest mjeseci neplaćenog godišnjeg odmora, što mu je HEP odobrio jer na to imaju pravo svi zaposlenici ovog poduzeća", kaže Begović ..... majmune jedan, običnom radniku bi zaljepili izvanredni otkaz, a na sudu nek dokazuje da ste u krivu. daj bože da kineza u hrvatskoj bude što više. kad nećemo mi, oni bi vas sigurno postrojavali na staru godinu i familiji slali račun za barut.


registracija
26/11/09

abar, 12.11.10. 09:15

Nema komentara ZEMLJA ide ravno u katastrofu.
na putu za put prema izlasku iz krize


registracija
14/11/07

laufer, 12.11.10. 09:30

Da je drpio dva utikača i metar žice, popio bi otkaz brzinom svjetlosti.
Ovako...
A i poznato je da se ova država dobro brine za svoje kriminalce i ratne zločince.


registracija
31/1/10

STTony, 12.11.10. 09:30

Pa naravno, on će tužiti HEP za naknadu štete jer su ga poslali na lošije radno mjesto.


registracija
27/8/09

Lujo1, 12.11.10. 10:40

"Sve njegove afere, kako je Večernji list otkrio prije godinu dana, HEP i državu koštale su najmanje 1,5 milijardi kuna"
O čemu vi novinari trabunjate?
Pa u razgovoru sa jednom vašom kolegicom prije cca godinu dana mravak je rekel kak ne zna (?) na kaj potroši svake godine 2,5 (dvije i pol) milijarde kn jer kao ko bi pratil svaku sitnicu u poslovanju.
Kroz 6 godina njegovog mandata (da krade) puta 2,5 milijardi je (kak mi se vidi) cca 15.000.000.000,00 (petnaestmilijardi) kn, a ne pišljivih 1,5 milijardi.
Da je zamračeno 1,5 milijardi to HEP nebi ni osetil, a ovak je HEP bukvalno na koljenima.
Kad se tome doda kak je "zaposlil" cca 5000 (pettisuća) podobnih nekompetentnih "radnika" koji stalno dobijaju lijepu HEP-ovu plaćicu pšteta je još veća.
A kad se zna da su svi HEP-ovi stručnjaci koji su sagradili i održavali HEP maknuti sa svojih mjesta da bi ti mravkovi "kadrovi" mogli sjesti na njihova mjesta i da je izgubljen kontinuitet u predaji znanja mlađim ljudima (svi ti "kadrovi" osim kaj niš ne znaju o poslu su već i u godinama kad više ništa ni ne mogu naućiti) tada se tek (za ljude koji se razumiju u posel) može shvatiti sva katastrofalna šteta koju je ova sanader-mravak garnitura napravila Lijepoj našoj.
Užasna je činjenica kak i nova-stara Uprava koja je isto tak proizvod sanader-mravak kuhinje i koja je isto tak nekompetentna niš ne dela da razjuri taj mafijaški kadar i da vrati stručnjake na radna mjesta gdje politici i rodjacima nema mjesta.
A još uvijek, hvala Bogu, ima ljudi koji bi mogli bar pokušati nekaj napraviti, ali mafija neda, pa neda!
I kak veli ona popevka: "uuuuu uuuuu uuuu nema nam pomoći"!
Ima, ali samo toljagama i to kaj prije to bolje!


registracija
5/3/10

starimudrac, 12.11.10. 11:02

u neku ruku i dobro je da ide raditi. da su ga poslali na burzu, na što bi to ličilo kad bi u koloni stajali policajac--mravak--policajac ?


registracija
24/3/10

bagsy, 12.11.10. 13:01

dragi hrvati,zar vam nije jasna borba protiv korupcije o kojoj se priča,evo vam primjera kako se riješava korupcija u hrvatskoj


registracija
28/4/10

Zvonko, 14.11.10. 23:08

Zašto glasači SDP-a ignoriraju lopovluk i izdaju koja se dogodila u razdoblju 2000. do 2003. godine

1) U studenom 2002. počela je policijska istraga vezana za poslovne odnose Ine i Jadranskog pomorskog servisa (JPS) kada je na Linićevo inzistiranje JPS bio prodan Marplov-u iz Rijeke u vlasništvu Ante Marasa. Management Ine se protivio prodaji jer smatrao da nema razloga da Ina prepusti prijevoz derivata po Jadranu nekome drugome. No, Linić je pobijedio i nakon te prodaje Ante Maras i njegov management preuzima kontrolu nad Jadranskim pomorskim servisom (Damir Vrhovnik je šef Nadzornog odbora) čime je Linićev lobi u potpunosti kontrolirao prijevoz nafte Jadranom.

2)Viktor Lenac - afera u kojoj je sanirano privatno brodogradilište Račanovog prijatelja i kuma Slavka Linića ,Damira Vrhovnika dok je ovaj u isto vrijeme imao mjesečnu plaću – sto pedeset tisuća kuna.

3)Picula je zataškao javnosti da je u hrvatskom konzulatu u Zurichu službenica Ministarstva vanjskih poslova ukrala oko 40.000 franaka. Uz to, zadržao ju je na platnoj listi MVP-a.

4) Skandal izazvan Račanovom neopreznošću i neupućenošću u bankarski sustav u kojem je bez ikakvih dokaza plasirao nepromišljene izjave o nepravilnostima u Privrednoj i Splitskoj banci čime je , zbog potencijalnog stampeda na štedne uloge, skoro izazvao kolaps bankarskog sustava. Nekoliko dana kasnije održao je tiskovnu konferenciju na kojoj je pokušao ublažiti zbrku koju je izazvao u javnosti.

5)Riječka banka- uz to što je devizni diler Nodilo knjigovodstvenim malverzacijama uspio sakriti 100 milijuna dolara gubitaka, nalazi Hrvatske narodne banke o poslovanju Riječke banke pokazali su i mnoge druge nepravilnosti za koje je uprava banke na čelu sa Ivanom Štokićem morala znati. No, Linić je i unatoč tome žestoko branio branio Štokića izjavama tipa: "ni nakon krađe 100 milijuna dolara, a ni nakon što su građani digli gotovo 250 milijuna eura štednje, ta banka nije doživjela kolaps". Takva Linićeva stajališta dovela su do ozbiljnih okršaja sa liderima petorke koji su, u slučaju Riječke banke, kulminirali kada su ovi tek iz novina doznali da je Riječka banka prodana jednoj austrijskoj banci, premda nisu dali suglasnost za prodaju.

6) Otvoreni sukobi sa koalicijskim partnerima bili su vidljivi u i slučajevima samovoljnih privatizacijskih odluka koje su provodili Linić i SDP. Očiti primjer je privatizacija Večernjeg lista gdje su Linić i kompanija prodali Večernji list Styriji za 24 milijuna DEM. Kasnije se potvrdilo kolika je ta privatizacija bila promašena: Večernji list, odnosno Styria, za prodaju polovice svojih dionica u VIPnetu zaradila je 25 milijuna eura. Dakle samo prodajom polovice dionica u VIPnetu Styria je zaradila dvostruko više negoli je platila za cijeli Večernji list i 10 posto dionica u VIPnetu.

7)Afera sa Sunčanim Hvarom, kad su kao mnogo bolji ponuđač prezentirane Terme Čatež koje su ponudile samo 45 milijuna eura, dok je Kompas ponudio ulaganje od 62,6 milijuna eura. Ta afera je izazvala najveću krizu koalicije.

8) I u aferu oko Hrvatskog teniskog saveza bio je umiješan SDP sa Slavkom Linićom. On je 4. ožujka 2002. odobrio da se poduzeću Alplan otpiše kredit u Hrvatskoj poštanskoj banci i da njihov kreditni dug od 10,5 milijuna kuna preuzme Hrvatski fond za privatizaciju. Ugovor o preuzimanju duga potpisao je u siječnju 2002. Hrvoje Vojković, tadašnji šef Fonda, ali je mjesec dana kasnije suglasnost dao Slavko Linić, u svojstvu predsjednika Upravnog odbora. Naravno da zbog prebacivanja dugova jedne privatne tvrtke na porezne obveznike nitko tada nije odgovarao.

9)Skandalozna sanacija Hrvatske poštanske banke kojom su faktički otpisani dugovi najkontroverznijeg tajkuna 90-tih Miroslava Kutle i dugovi firme Fenixve koja je sudjelovala u prijevari kod projekta gradnje javne garaže i stambeno-poslovnog objekta u Rijeci u vrijeme dok je Linić bio gradonačelnik. Sanacija je koštala 700 milijuna kuna. Tako su SDP-ovci umjesto zatvarnja tajkuna i lopova istima opraštali dugove.

10) Afera u kojoj je sudjelovala tadašnja ministrica pravosuđa Ingrid Antičević-Marinović kada je 2002., suprotno važećim propisima, omogućila Dragi Jurišiću, klijentu svoga muža Marka Marinovića, da postane vlasnik benzinske crpke u Lužanima. Nakon što je zbog te, a i druge afera vezane uz supruga, podnjela ostavke na sve stranačke dužnosti, ostala je zastupnica u saboru, nije se mjesecima pojavila na poslu, a i dalje je primala plaću od 16.000 kuna.

11) Afera Liburnija - Linić nije izvršio sudsku odluku(dug se morao vratiti a Linić to nije poštivao i napravio dug još veći) a time oštetio fondove u kojima su dionice imali stradalnici rata..

12)Hotel Excelsior u Dubrovniku - primjer Linićeva pogodovanja SDP-ovim tajkunima. Po Linićevu nalogu je “prodan” hotel Excelsior u Dubrovniku, Goranu Štroku, po mnogima najvredniji turistički objekt u Hrvatskoj. Postavlja se pitanje koliko je njegov novi vlasnik u zbilji dao novca. Naime, mnogi su mogli pod takvim uvjetima kupiti taj hotel. Za Excelsior je u gotovini plaćeno milijun DEM-a (u nekim je procjenama vrijednost hotela bila mnogo veća, opljačkano je, to jest Štroku poklonjeno 30 milijuna njemačkih marka društvenog novca) i preuzet je dug od 34 milijuna DEM koliko je Dubrovačka banka potrošila na uređenje tog hotela nakon što su u njemu bile izbjeglice. Stvar je u tome što taj dug nije otplaćivao novi vlasnik već se dug otplaćivao iz poslovanja hotela. Godine 2002. jedan tjednik objavljuje podatak da je od samo jednogodišnje zarade Excelsiora Štrok nadoknadio milijun maraka koliko je platio hotel, otplatio kreditnu ratu hotela i još nešto - zaradio. Dakle, kao što su komunisti poslije 1945. godine otimali privatno vlasništvo, tako su ga od 2000. davali svojim pouzdanicima. Većina ljudi smatra da je zapravo hotel poklonjen, jer ako će sam hotel vraćati dugove, onda ispada da smo hotel prodali za ništa.

13) SDP i kompanija na čelu sa Slavkm Linićem 2002.g. u PIK Vrbovec postavljaja management kojem plaćaju 180.000 kn mjesečno. Na početku 2005. g. taj isti management je osumnjićen za gospodarski kriminal. Zloupotrebama je oštetio to poduzeće za gotovo 17.000.000 kuna.

14) Iz nedaleke prošlosti iskopana je sumnjiva prodaja hotela Alan po trostruko umanjenoj cijeni. Pokrenuta je istraga protiv nekoliko osoba, ali ne i protiv Slavka Linića, tadašnjeg predsjednika UO Hrvatskog fonda za privatizaciju, bez kojeg te prodaje ne bi bilo. Linić dubrovački hotel Excelsior prodaje Goranu Štroku po cijeni – kako je javno i gnjevno svjedočila tadašnja ministrica turizma Pave Župan-Rusković – trideset puta nižoj od vrijednosti hotela (trideset puta više novca nudio je Štrokov takmac u natječaju).

15) Za kriminal u Ini Vesna Balenović optužuje Linića, a i on je sam u jednoj televizijskoj emisiji priznao da je u Ini kriminala bilo, ali je, opet kao predsjednik Upravnog odbora, radi mira među koalicijskim partnerima krivcima progledao kroz prste. No ni nakon prijava Vesne Balenović ni nakon toga priznanja – istrage nema.

17) Baxter- najveća nesreća hrvatskog zdravstva u kojoj ju u samo jednom tjednu u listopadu 2001. godine 23 ljudi umrlo u nekoliko hrvatskih centara za dijalizu zbog neispravnih Baxterovih filtara. Ministrica Stavljenić podnosi ostavku.

18)Afera nagibni vlakovi - bez javnog natječaja kupljeni su vrlo skupi nagibni vlakovi pod prozirnim objašnjenjem: "Putovat ćemo do Splita" međutim pokazalo se da je pruga nesigurna, jer su drugovi navodno "zaboravili" da su tu prugu njihovi drugovi "antifašisti" barem svaki mjesec za vrijeme četiri godine rata barem dvaput mjesečno minirali.

16)Veleizdaja koju je drug Račan učinio izdvajanjem hrvatskog pomorskog teritorija iz države Hrvatske pripajanjem toga teritorija drugoj državi, Sloveniji. Racan na dar Sloveniji daje 160 cetvornih km morskog teritorija, de facto joj daje još tzv. dimnjak, koridor širine 3,4 km i dužine 10 km kao izlaz na otvoreno more. Privid zadržavanja granicne crte s Italijom riješen je bastardnim "bermudskim trokutom", dijelom mora koje bi na papiru pripadalo RH, premda medunarodno pravo ne priznaje suverenitet kad nema izravnog doticaja s kopnom. Racan se na konferenciji za novinare 25. srpnja 2001. pokušao opravdati govoreci da je "sporazum u hrvatskom strateškom interesu i stoga Vlada iza njega čvrsto stoji".

19) Po dolasku Račana i drugova na vlast prvi zadatak je bio, Bljesak i Oluju staviti pod nadležnost Haaga. To je i učinjeno prihvaćanjem Deklaracije o suradnji sa Haagom. Predsjednik Tuđman, odnosno tadašnja vlada, jasno je stavio do znanja da Haag nema nadležnost nad operacijama Bljesak i Oluja, pa prema tome Gotovina i nije mogao otići u Haag niti kao osumnjičenik. No, drugovi ne bi bili to što jesu pa su bez ikakvog racionalnog razloga donijeli sramotnu Deklaraciju. Nakon toga ispraznili su državne arhive sa vojnim tajnama, transkriptima i dr. dokumentima i progon naših generala mogao je početi.

Uz te skandale, afere i izdaje moglo bi se još štošta nadodati, a pogotovo ako bi aferama smatrali ono što SDP-ovci pripisuju HDZ-ovcima.(Verona, Imostroj, KIM i sl.)

Danas tim SDP-om drmaju isti ljudi, uz naravno kozmetičke promjene za naivne. Ti isti ljudi prije samo par godina oštetili su proračun RH za više milijardi kuna, darovali krvavo stečeni hrvatski teritorij i izdali hrvatske nacionalne interese, a njihovi glasači to ignoriraju. Zašto?


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika