12.11.2010. / 16:05

Autor: Hina

Završen sudski spor oko izjave da je Janša planirao incidente u Piranu sa Sanaderom

Dva bivša slovenska premijera pomirila su se u petak na sudu nakon što je Anton Rop povukao svoju izjavu da je Janez Janša "dogovarao" granične incidente u Piranskom zaljevu u koordinaciji s nekadašnjim hrvatskim premijerom Ivom Sanaderom, a sve u cilju svoje pobjede na parlamentarnim izborima 2004. godine.

Janez JanšaJanez JanšaDva bivša slovenska premijera pomirila su se u petak na sudu nakon što je Anton Rop povukao svoju izjavu da je Janez Janša "dogovarao" granične incidente u Piranskom zaljevu u koordinaciji s nekadašnjim hrvatskim premijerom Ivom Sanaderom, a sve u cilju svoje pobjede na parlamentarnim izborima 2004. godine.

"Tužena stranka je povukla svoju izjavu i izrazila žaljenje", rekao je Janša nakon izlaska iz sudnice, te izrazio svoje zadovoljstvo takvim raspletom.

Nagodbom o kojoj su se na sudu dogovorili Ropovi i Janšini odvjetnici tako je bez izricanja presude završen višegodišnji spor između dvaju bivših premijera.

Janša je Ropa tužio zbog povrede časti i ugleda, zbog Ropove izjave kojom je sugerirao da je Janša u predizbornoj kampanji 2004. manipulirao slovensko-hrvatskim prijeporom oko morske granice. U razgovoru s novinarom slovenske televizije Rop je 2004. rekao da mu je kao tadašnjem predsjedniku vlade obavještajna služba SOVA pred parlamentarne izbore 2004. godine prenijela sadržaj telefonskog razgovora između Sanadera i Janše u kojemu su se oni "dogovarali" o incidentima u Piranskom zaljevu, kako bi se povećale šanse za pobjedu oporbe koju je predvodio Janša na parlamentarnim izborima.

Rop je do sada odbijao izvansudsku nagodbu s Janšom i povlačenje izjave koju su u vrijeme kad je izrečena i Janša i Sanader nazvali apsurdnom i neistinitim, ali je dugo vremena bila prvorazredna politička afera. Među ostalim, tvrdio je da nije znao da je novinar televizije snimao njegovu izjavu koju mu je dao privatno u nevezanom telefonskom razgovoru.

Rop je nakon izlaska iz sudnice novinarima rekao da je opozvao spornu izjavu zbog koje ga je tužio Janša, ali da se nije Janši ispričao zbog nje. Bivši premijer koji sada djeluje kao potpredsjednik Europske investicijske banke (EIB) rekao je kako je izjavu dao na osnovi tadašnjih obavještajnih dokumenata koji su mu bili predočeni, ali da dopušta mogućnost kako je možda bio obmanut.

"Mislim da postoje važnije stvari od ovoga slučaja kojima se slovenska politika mora baviti. Ja se iz politike povlačim", rekao je Rop koji je do poraza na parlamentarnim izborima 2004. godine bio predsjednik vlade i predsjednik tadašnje najjače političke stranke, Liberalnih demokrata.

Vezane vijesti

Sanader je bio svemoguć

Sanader je bio svemoguć

Bivši glavni tajnik HDZ-a Ivan Jarnjak završio je danas trodnevno svjedočenje u slučaju Fimi medija, ustvrdivši u odgovoru bivšem premijeru i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika