13.11.2010. / 09:26

Autor: Hina

Crni petak donio 'noćne more' Pahoru: Najteži dan u karijeri slovenskog premijera

Današnji dan bio je jedan od najtežih u političkoj karijeri slovenskog premijera Boruta Pahora, čija vlada za nekoliko dana obilježava polovicu svog četvorogodišnjeg mandata, jer nije dobio potporu opozicije na sastanku posvećenom provedbi strukturnih reformi, a objavljeno je i pismo u kojemu ga je nekadašnji bliski suradnik prozvao zbog navodne "nesposobnosti" i "egocentričnosti", tvrde u petak slovenski mediji.

Borut PahorBorut PahorJučerašnji dan bio je jedan od najtežih u političkoj karijeri slovenskog premijera Boruta Pahora, čija vlada za nekoliko dana obilježava polovicu svog četvorogodišnjeg mandata, jer nije dobio potporu opozicije na sastanku posvećenom provedbi strukturnih reformi, a objavljeno je i pismo u kojemu ga je nekadašnji bliski suradnik prozvao zbog navodne "nesposobnosti" i "egocentričnosti", tvrde u petak slovenski mediji.

Pahor je u petak na popodnevnom sastanku državnog vrha i predsjednika svih političkih stranaka tražio konsenzus i pomoć opozicije za provedbu zahtjevnih i nepopularnih reformi, u prvom redu mirovinske reforme, te zamrzavanje plaća javne uprave i mirovina u slijedećoj godini, no sastanak se za njega pretvorio u pravu "noćnu moru" i čini se da je sa svojim prijedlogom izišao prekasno, navodi u komentaru ljubljansko "Delo", vodeći slovenski list.

"Ipak je važno da je do sastanka došlo jer su prilike ozbiljne i Sloveniji prijeti da u dvije godine postane članica 'druge klase' u Europskoj uniji. Vlada sada mora dokazati da je sposobna vladati, a za to joj preostaje malo vremena, a oporba se mora prestati ponašati tako kao da je zanima samo rezultat slijedećih izbora. Radi se o odgovornosti politike koja je na jednom od zadnjih testova zrelosti prije nego što država potone u kolektivnu noćnu moru", opisuje "Delo" rezultate sastanke u dramatičnim tonovima.

Suprotno očekivanjima sastanku se odazvao i oporbeni čelnik, bivši premijer Janez Janša, ali je rezultat sastanka komentirao negativno, rekavši da ga je Pahor sazvao samo kao formalnost i da ne pristaje na dogovor o trajnoj suradnji s oporbom za izlazak države iz krize.

Slovenski mediji u petak su dali velik prostor i otvorenom pismu koje je Pahoru uputio vođa predizborne kampanje njegovih Socijalnih demokrata (SD) Sebastjan Jeretič, a u kojemu je premijera prozvao zbog "nesposobnosti" da se okruži pravim ljudima i stručnjacima, te zbog navodno "prevelikog ega".

Nekada utjecajni član stranke koji je prije dvije godine objavio i neslužbenu Pahorovu biografiju u emocionalnom je pismu naveo da iz krugova Pahorovih ljudi doživljava "prijetnje" i tvrdi da je Pahor na izborima 2008. dobio "povijesnu prigodu", ali da ju je "upropastio" jer se okružio pogrešnim ljudima i u vladi i u stranačkom vrhu.

Jeretičeve tvrdnje "gore su i od onoga što o vladi i Pahoru tvrdi opozicija, te što se može čuti od 'glasa naroda'", navodi "Delo", dok neki drugi mediji objavu kritičkog pisma tumače razmimoilaženjima u samoj stranci, ali i u vladajućoj koaliciji.

Vezane vijesti

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

Savez samostalnih sindikata Hrvatske obrušio se na Vladu zbog odredbe kojom bi se političari nakon saborskog odnosno ministarskog mandata mogli… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika