15.11.2010. / 07:10

Autor: Hina

Sarkozy imenovao novu vladu, Fillon ostaje premijer, Juppe ministar obrane

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy u nedjelju je, 18 mjeseci prije održavanja predsjedničkih izbora u zemlji, imenovao članove nove vlade, među kojima su, uz dosadašnjeg premijera Francoisa Fillona, ministrica vanjskih poslova Michele Alliot-Marie i ministar obrane Alain Juppe, izvijestili su službeni izvori.

Nicolas SarkozyNicolas SarkozyFrancuski predsjednik Nicolas Sarkozy u nedjelju je, 18 mjeseci prije održavanja predsjedničkih izbora u zemlji, imenovao članove nove vlade, među kojima su, uz dosadašnjeg premijera Francoisa Fillona, ministrica vanjskih poslova Michele Alliot-Marie i ministar obrane Alain Juppe, izvijestili su službeni izvori.

Juppe, bivši premijer i aktualni gradonačelnik Bordeauxa, zamijenio je na dužnosti ministra obrane Hervea Morina i postao drugi čovjek u vladi. Michelle Alliot-Marie imenovana je na mjesto ministrice vanjskih poslova umjesto Bernarda Kouchnera. Alliot-Marie je u sastavu bivše vlade bila ministrica pravosuđa.

Promatrači komentiraju kako je sastav nove vlade orijentiran više "udesno" u odnosu na prethodni. Uz Morina, još je jedan političar centra, Jean-Louis Borloo, bivši ministar zaštite okoliša, odlučio napustiti ekipu Nicolasa Sakozyja. A premijer Fillon je novinarima rekao kako počinje "novu odlučnu fazu, koja će Francuskoj omogućiti jačanje i rast ekonomije te omogućiti porast zaposlenosti, promicanje solidarnosti te očuvanje sigurnosti svih francuskih državljana".

Još jedan mandat na istim dužnostima dobili su ministrica financija Christine Lagarde i ministar za proračun Francois Baroin. I Brice Hortefeux, blizak Sarkozyjev suradnik ostat će na mjestu ministra unutarnjih poslova, a od sada će se to ministarstvo baviti i imigrantima, pa će ministarstvo imigracija i nacionalnog identiteta, čije je osnivanje 2007. pokrenulo brojne kontroverze, biti ukinuto.

Novu francusku vladu činit će 31 ministar, što je sedam manje nego što ih je bilo u sastavu prethodne vlade. Među njima je 13 ministrica. Ovo je četvrta rekonstrukcija vlade tijekom Sarkozyjeva mandata, a francuski ju je predsjednik, ocjenjuju analitičari, pokrenuo kako bi popravio loš imidž i loš rezultat vladajućih na lokalnim izborima održanima ovog ljeta te prije utrke za drugi predsjednički mandat 2012. Francuskom je predsjedniku popularnost pala zbog reforme mirovinskog sustava kojom se odlazak u mirovinu produljuje za dvije godine.

Vezane vijesti

Sarkozy odlazi iz "aktivne politike"

Sarkozy odlazi iz "aktivne politike"

Bivši francuski predsjednik Nicolas Sarkozy, kojega je na izborima 6. svibnja pobijedio socijalist Francois Hollande, otići će iz "aktivne politike"… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika