10.10.2002. / 00:00

Autor: Robert Bajruši

GUANTANAMO

TAJANSTVENI NESTANAK ČUVARA S GUANTANAMA

TAJANSTVENI NESTANAK ČUVARA S GUANTANAMA

Vojne vlasti ne znaju kako objasniti nestanak 32-godišnjeg američkog vojnika, narednika Ryana Forakera, koji je nestao iz baze Guantanamo na Kubi. Foraker, koji je bio vojni rezervist, te je u tom svojstvu kao pripadnik 342. čete vojne policije iz Ohioa radio kao čuvar u vojnom zatvoru uhvaćenih afganistanskih talibana i pripadnika “Al Qaede”, nestao je 24. rujna. Vojni istražitelji sumnjaju da je otišao na kupanje, te se utopio, ali za to nema nikakva dokaza, osim što su neke njegove stvari navodno nađene na stijeni uz more ispod baze. Zarobljenike na Kubi čuva oko 1000 američkih vojnih policajaca.
Članovi njegove obitelji vrlo su sumnjičavi, jer im vojne vlasti nisu dopustile da doputuju u bazu Guantanamo i tamo se na licu mjesta raspitaju što se dogodilo. Foraker je od siječnja čuvao talibane i pripadnike “Al Qaede”, koji su prebačeni iz Afganistana u ovu američku bazu na Kubi da bi bili ispitani. On je često i pratio zatvorenike u transportu iz Turske na Kubu. Na dan nestanka on je imao slobodan dan, a nekoliko sati prije nego što je nestao telefonom je normalno razgovarao sa svojom suprugom u Ohiou.

Vezane vijesti

Skandal u Guantanamu

Skandal u Guantanamu

Istraživački novinar, književnik i filmaš Andy Worthington piše na svom blogu o zatočenicima u Guantanamu koji su prema službenim podacima već odavno… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika