Objavljeno u Nacionalu br. 783, 2010-11-16

Autor: Tanja Simić

moć televizijskog fenomena 'glee'

Teen serija za kojom žude najveće zvijezde

Američka TV serija 'Glee', u kojoj je život srednjoškolaca prikazan u obliku mjuzikla, jedinstvena je po tome što u njoj žele gostovati zvijezde poput Britney Spears i Gwyneth Paltrow

Seksi školarka Lea Michele, koja u seriji
glumi glavnu junakinju
Rachel, sa svojim
kolegama pozirala je za
seksi editorial muškog
časopisa GQSeksi školarka Lea Michele, koja u seriji glumi glavnu junakinju Rachel, sa svojim kolegama pozirala je za seksi editorial muškog časopisa GQDa tinejdžerski problemi umotani u puno pop glazbe i atraktivnu koreografiju daju zajamčen uspjeh kad je o filmu i televiziji riječ, poznata je stvar. Doda li se tomu još i iznimno visoka produkcija, odlična režija i montaža, poznati pop hitovi, gostujuće zvijezde, malo crnog humora i puno aluzija na seks, dobije se televizijski hit fenomenoloških razmjera – mjuzikl-komedija američke televizije Fox “Glee”, čiju su sve veću popularnost počeli iskorištavati američki celebrityji želeći u njoj gostovati.

John Stamos, Olivia Newton John i Gwyneth Paltrow samo su neki od njih koji su se dosad pojavili u toj seriji, a najveći interes pobudila je Britney Spears, čije je pojavljivanje privuklo više od 13 milijuna gledatelja. Time je počela borba za gostovanje u trenutačno jednoj od najgledanijih američkih TV serija, jer promociju takvih razmjera omogućava malo koji medij.


Govori se da bi jedna od gošća mogla uskoro biti i Madonna, a producentima se još na proljeće ponudila i Jennifer Lopez, ali “nisu je imali gdje ugurati”. Ta je serija u SAD-u nadmašila svu konkurenciju otkad se pojavila krajem 2009. i već je tijekom prve sezone emitiranja bila nominirana za 19 Emmyja, 4 Zlatna globusa i 63 druge televizijske nagrade. Nedavno se počela emitirati i druga sezona, a treća je u pripremi. Pjesme iz serije postale su poseban hit - prodaju se putem Appleova programa iTunes, a albume izdaje Columbia Records. Dosad je prodano 13 milijuna singlova i 5 milijuna albuma, a ekipa serije potukla je rekord koji su na američkoj listi singlova držali Beatlesi. Prodaju se i DVD i Blu-ray izdanja, objavljena je serija knjiga, napravljene iPad aplikacija i karaoke igra, a broj obožavatelja na društvenim mrežama poput Facebooka potukao je sve ostale TV serije.

'GLEE' je trenutačno jedna od najgledanijih
TV serija u SADu, a specifična je po tome što
su njezini glavni likovi luzeri koji odlično pjevaju i plešu'GLEE' je trenutačno jedna od najgledanijih TV serija u SADu, a specifična je po tome što su njezini glavni likovi luzeri koji odlično pjevaju i plešuMeđutim, nisu svi oduševljeni. Američko Televizijsko vijeće roditelja, koje se bori protiv neprihvatljivih sadržaja za djecu i mlade, javno se bori protiv te serije otkad je počelo emitiranje. Oni smatraju da je “Glee” “seksualno nabijena serija za odrasle, nepodobna za tinejdžere, koja je potpuno protukršćanska - učenici u seriji lažu, kradu, varaju, požudni su, krše gotovo svih deset zapovijedi, dok je publika pozvana da se smije tuđoj boli i poniženju”. Poseban revolt izazvala je epizoda u kojoj gostuje Britney Spears, u kojoj je, prema njihovu mišljenju, prikazan “eksplicitan seksualni sadržaj”, a nedavno objavljen izazovni editorial snimljen za američki magazin GQ, koji je snimilo troje protagonista serije, izazvao je burne reakcije američke javnosti.

Spomenuto vijeće roditelja ponovo je bilo najglasnije istaknuvši da se radi o fotografijama na rubu pornografije i pedofilije, a jedna od protagonistica Dianna Agron za to se javno i ispričala. “Nitko nije savršen i te fotografije ne predstavljaju ono što ja jesam. 'Glee' je show koji predstavlja slabije i inferiornije, što je osjećaj koji poznajem veći dio života, a fotografije za GQ ne daju publici taj osjećaj i ja to potpuno razumijem. To nisu fotografije koje ću uokviriti i staviti na stol, ali to su sve likovi koje glumimo za ovaj ludi posao koji volim i koji sam sretna što imam.” Jedna od posebnosti showa je da, za razliku od dosad viđenih srednjoškolcima inspiriranih serija i filmova, gleeovci nisu najpopularniji likovi svoje škole, nego zapravo luzeri.

U ULOZI UČITELJICE
U najnovijoj epizodi Gwyneth
Paltrow pjeva Rihannin veliki
hit 'Umbrella'U ULOZI UČITELJICE U najnovijoj epizodi Gwyneth Paltrow pjeva Rihannin veliki hit 'Umbrella'Dosadna Azijka s govornim poremećajem, punašna Afroamerikanka, talentirana Židovka koja ima dva gay oca i žrtva je bullyinga, gitarist paraplegičar i pomodni homoseksualac kojeg maltretira čitav nogometni tim neki su od glavnih likova koji čine tzv. klub Glee koji je okosnica serije, a okuplja zaljubljenike u glazbu i ples. Klub vodi mladi profesor španjolskog jezika, nekoć i sam član kluba, koji mu želi vratiti staru slavu kad je pobjeđivao na natjecanjima talenata. Ipak, taj televizijski fenomen mnogo je više od pop pjesmica i simpatičnih tinejdžera – teme poput tinejdžerske trudnoće, masovnog drogiranja djece, javne masturbacije, manipulacije djecom s Downovim sindromom, prisiljavanja članova tima američkog nogometa da plešu i pjevaju te glazbeni brojevi sa seksi koreografijama samo su neki od sadržaja zanimljivih i odraslima, a snimiti seriju u kojoj ima za svakog ponešto bio je i cilj autora. “Željeli smo napraviti obiteljski show koji će osim djece privući i odrasle, tako da su oni uz tinejdžere jednako važni likovi”, objasnio je Ryan Murphy, jedan od autora. On tvrdi da nije nikad gledao mjuzikl o srednjoškolcima te da se pri stvaranju serije nije vodio takvim uzorima, nego da je želio stvoriti postmoderni mjuzikl koji bi bio svojevrstan eskapizam: “U televizijskom eteru trenutačno se sve svodi na ljude s pištoljima, znanstvenu fantastiku ili odvjetnike koji trče naokolo. Sve je tako crno da je nešto ovakvo bilo ljudima potrebno. Zato je show ‘Američki idol’ i postigao toliki uspjeh. To je čisti eskapizam.”

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika