15.11.2010. / 20:03

Autor: Hina

U energetskim napitcima ima 'skrivenih' opasnosti po zdravlje

Usto, kofein iz energetskih napitaka kombiniran s nekim drugim komponentama, primjerice s alkoholom, predstavlja velik potencijalni rizik za organizam pojedinca, ovisno o njegovu zdravstvenom stanju

Energetski napici vrlo su popularni i često se konzumiraju, no svaki od njih može sadržavati više kofeina nego jedna šalica jake kave, pokazalo je istraživanje što su ga proveli na Medicinskom fakultetu Sveučilišta Teksas u Houstonu.

Usto, kofein iz energetskih napitaka kombiniran s nekim drugim komponentama, primjerice s alkoholom, predstavlja velik potencijalni rizik za organizam pojedinca, ovisno o njegovu zdravstvenom stanju.

"Poznato nam je da uobičajeno energetsko piće sadrži četvrtinu šalice šećera i više kofeina nego što ga sadrži jaka šalica kave", rekao je John Higgins koji je vodio istraživanje. Kofeinska komponenta u energetskim napicima je od 70 do 200 mg na 4,5 litre napitka. Za usporedbu, dva decilitra kave mogu sadržati između 40 i 150 mg kofeina.

Nije rijetka pojava da se količina sastojaka i ne spominje na pakiranjima i etiketama. Proizvođači na pakiranjima često ne ističu kolika je u piću količina stimulativne guarane, aminokiseline taurina i ostalih biljaka, minerala i vitamina, koji, u kombinaciji s kofeinom ne moraju dobro funkcionirati u svakom organizmu, kazao je Higgins. On je istaknuo kako spomenute interakcije mogu utjecati na krvni tlak, na rad srčanog mišića, čak i na psihičko stanje pojedinca, osobito ako se napici konzumiraju u velikim količinama, miješaju s alkoholom ili ih uzimaju sportaši.

Primjerice Norveška, Danska i Francuska zabranile su prodaju Red Bulla nakon što je istraživanje pokazalo da su količine "taurina kod pojedinaca utjecale na vrlo bizarno ponašanje pojedinca i tjeskobu, čak i na samoozljeđivanje". Znanstvenici su dokazali i to da energetski napici, koji se često reklamiraju i preporučuju sportašima za "dodatne napore", mogu rezultirati dehidracijom osobe koja ih je konzumirala u većim količinama, što, među ostalim rezultira povećanim krvnim tlakom.

Nesportaši ne bi smjeli konzumirati više do jednoga energetskog pića na dan, nikada ga ne bi smjeli miješati s alkoholnim pićima i nakon vježbanja trebaju piti puno obične vode. Osobe s povišenim krvnim tlakom ne bi ih smjele konzumirati uopće, a srčani bolesnici svakako bi se trebali savjetovati sa svojim kardiologom.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika