Objavljeno u Nacionalu br. 783, 2010-11-16

Autor: Berislav Jelinić

Kritike na račun Todorićeva Agrokora: SDP predlaže zakon za kažnjavanje neplatiša

Nakon burnog vikenda u SDP-u su odlučili žurno staviti u proceduru zakon o rokovima plaćanja

GORDAN MARAS, (u sredini) nije svoj istup dogovorio s kolegama, no u SDP-u tvrde kako njegova stajališta odražavaju stav strankeGORDAN MARAS, (u sredini) nije svoj istup dogovorio s kolegama, no u SDP-u tvrde kako njegova stajališta odražavaju stav strankeSDP tijekom tekućeg tjedna namjerava u saborsku proceduru uputiti prijedlog zakona o rokovima plaćanja, što bi bila prva konkretna mjera u borbi te stranke protiv unutarnje nelikvidnosti, ispričali su Nacionalu izvori bliski samom vrhu SDP-a. U nacrtu tog zakona bit će predložene kaznene odredbe za one koji svoje ugovorne obveze ne bi plaćali na vrijeme. To bi trebalo osigurati smanjenje ogromnog unutarnjeg duga i dovesti do kažnjavanja najvećih neplatiša, među kojima se osim države nalaze i neki vodeći koncerni u Hrvatskoj. Pitanje nepoštivanja dospjelih obaveza prošli je tjedan u Saboru inicirao Gordan Maras, saborski zastupnik SDP-a.

On je kritizirao Olgicu Spevec, šeficu Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja i zamjerio joj što tolerira preveliku tržišnu koncentraciju pojedinih dijelova koncerna Agrokor u nekim dijelovima Hrvatske, posebice u Zagrebu. Maras je svoju kritiku Olgice Spevec u jednom dijelu izrekao tako da je izgledalo kao da on zbog nepravovremenog plaćanja dobavljača prvenstveno kritizira Agrokor Ivice Todorića, a tek potom Agenciju za zaštitu tržišnog natjecanja. To je izazvalo oštru reakciju visokih dužnosnika Agrokora, koji su Marasove izjave demantirali. Novi list je odmah potom objavio vijest da su Todorićeve obaveze prema dobavljačima u rujnu dosegle 7,83 milijardi kuna, te da je Agrokor te informacije na svojoj internet stranici iznenada učinio nedostupnima. Izvori bliski vrhu SDP-a ispričali su Nacionalu da Marasova stajališta odražavaju i stajalište stranke, ali da njegov istup u Saboru nije bio unaprijed dogovoren. ”Radi se o staroj ideji koja ima ekonomsko i moralno uporište, ali o njoj se nije nedavno ponovo raspravljalo ni na glavnom odboru, ni na predsjedništvu stranke”, izjavio je za Nacional izvor blizak vrhu SDP-a.

Podaci demantiraju Todorića: Dug Agrokora prema dobavljačima 8 milijardi kuna

Marasov istup izazvao je i nezadovoljstvo među članovima oporbene koalicije. U HNS-u se na Marasov istup ne gleda blagonaklono. U toj stranci smatraju da bi se prilikom iznošenja kritika prema najvećim hrvatskim tvrtkama svi unutar koalicije morali međusobno konzultirati, kako ih se zbog mogućih nespretnosti ili propusta u artikulaciji tih izjava ne bi optuživalo da je opozicija protivnik vodećih hrvatskih gospodarstvenika. Izvori bliski vrhu SDP-a smatraju da je njihova stvar kako će javno istupati njihovi saborski zastupnici, jer su oni najjača oporbena stranka i jer se oni ne miješaju u javne istupe svojih koalicijskih partnera. Nakon burnog vikenda u SDP-u su odlučili žurno staviti u proceduru zakon o rokovima plaćanja

Vezane vijesti

SDP gubi teško zarađene glasove Zelenih

SDP gubi teško zarađene glasove Zelenih

Odstup ministrice zaštite okoliša Mirele Holy, koja je prošlog tjedna napustila vladu Zorana Milanovića, počinje izazivati sve veću zabrinutost… Više

Komentari

registracija
6/10/09

pfefer, 16.11.10. 09:01

kukuriku koal. otkukurikati če još prije prolječa


registracija
5/10/10

zvuk958, 16.11.10. 10:02

Darko64, meni se čini da ćeš ti otkukurikati svoje. Za vas koji virite HDZ-u iz guzice treba ponovno otvoriti Goli otok!!!
Fuck off!!!


registracija
5/3/10

starimudrac, 16.11.10. 12:01

darko64, u redu je da navijaš za HDZ. isto je tako za njih u redu da upravo ti i takvi navijate. rezultat je više nego vidljiv.


registracija
24/4/10

fiorano, 16.11.10. 12:05

Gordane, majstore! Konačno, konačno netko da pikne u Todorića! Gordan Maras je za mene trenutno jedina pozitivna figura hrvatske političke scene. Samo nastavi tako majstore! Držim fige da doguraš do predsjednika stranke, a i do predsjednika Vlade. Živio ti meni!


registracija
9/5/10

lolobrigita, 16.11.10. 13:00

Samo da se riješiti Milanovića.To je uteg.Pa taj nije u stanju pošteno konkurirati Kosorici.Narod ga samo malo manje ne voli od nje.


registracija
8/7/10

Maroje, 16.11.10. 14:14

Tko neizvršava svoje obveze treba mu zabraniti otvaranje novih tvrtki do 4-og koljena i oduizeti svu imovinu bliže i daljnje familije i pslati ga na društveno koristan rad na kruhu i vodi. Da vidiš kako bi bilo reda


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika