16.11.2010. / 15:31

Autor: Nacional.hr

Opet su lagali?! Za referendum treba tri puta manje novca od izračuna Jadranke Kosor

Ako su dva kruga predsjedničkih izbora stajala 98 milijuna kuna, logično je da bi jedan referendum trebao stajati upola manje

Vlada je prenapuhala troškove raspisivanja referendumaVlada je prenapuhala troškove raspisivanja referendumaU jeku prikupljanja potpisa za raspisivanje referenduma o izmjenama Zakona o radu, Vlada je panično zavapila kako bi raspisivanjem referenduma u pitanje bila dovedena rashodovna strana proračuna. Iz Banskih su dvora upozorili kako je za raspisivanje i provođenje referenduma potrebno čak 170 milijuna kuna. Ta je cifra bila i temelj na posljednji u nizu rebalansa proračuna.

No, Vlada je na kraju povukla iz saborske procedure prijedlog izmjena ZOR-a, a Ustavni sud odlučio kako nema potrebe za raspisivanjem referenduma. Vlada je na taj način "uštedjela" 170 milijuna kuna koje je na kraju prenamijenila za "pomoći dane u inozemstvo i unutar općeg proračuna".

Novi list pak piše kako je u proračunu za sljedeću godinu za raspisivanje referenduma o ulasku Hrvatske u EU predviđeno samo 50 milijuna kuna. Tri puta manje nego za referendum o izmjenama ZOR-a,

Taj je iznos puno bliži stvarnim troškovima raspisivanja i provođenja referenduma na koji su upozoravali svi - od medija pa do sindikata. Naime, ako su dva kruga predsjedničkih izbora stajala 98 milijuna kuna, logično je da bi jedan referendum trebao stajati upola manje.

Ministar uprave Davor Mlakar razliku od čak 120 milijuna kuna pokušao je objasniti rekavši kako je računica za referendum o ZOR-u rađena na temelju starih ustavnih odredbi, dok je za EU korišten izmijenjeni Ustav. Dodao je kako po novim odredbama na referendum, da bi bio valjan, mora izaći manje glasača, a i neće se održavati po konzularno-diplomatskim predstavništvima.

Još bolju računicu ponudili su u Ministarstvu financija. Oni tvrde da se troškovi referenduma i izbora prenose dijelom u sljedeću godinu, no u prijedlogu proračuna svih je 50 milijuna kuna stavljeno u 2011. godinu.

Kad se sve zbroji, očito je da je Vlada napuhala troškove referenduma kao bi pokušala obeshrabriti građane od potpisivanja, ali i kako bi na račun referenduma osigurala novac za neke druge nepredviđene troškove.

Vezane vijesti

Europska unija postaje savezna država

Europska unija postaje savezna država

Priča oko poreza u Europskoj uniji vodi se već godinama, a ona se intenzivirala posljednjih mjeseci u okviru napornih pregovora o novom proračunu… Više

Komentari

registracija
30/6/10

petrus7, 16.11.10. 16:17

GAMAD LOPOVSKA LAŽLJIVA NESPOSOBNA. NE ZNAM ŠTO ČEKAMO. IZAĐIMO NA ULICE I PROTJERAJMO GOVNA U SRBIJU NEKA SE TAMO ŠIRE I NEKA TAMO KRADU.


registracija
29/11/09

Ivis, 16.11.10. 16:21

Svakom prilikom kradu! Pazite! Slovacka ima pet milijuna stanovnika, europske cijene, a za parlamentarne izbore trebaju manje od 40-milijuna kuna. Valjda je referendum jos jeftiniji......


registracija
30/6/09

jebivjetar, 16.11.10. 16:51

Jesam ja reko da tu babu treba dobro izjebati pa će biti dobra !? Ako to pijani Šeks i inpotentni senilac Hebrang ne mogu, a ne mogu onda dajem na glasanje. J a predlažem da babu Jacu izjebe Pupovac ! Ima da ju izjebe ako ništa onda iz nacionalnih razloga.


registracija
14/11/07

laufer, 17.11.10. 09:35

Ne lažu, samo ne govore istinu.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika