16.11.2010. / 21:29

Autor: Martina Čizmić

Super računalo na kotačima: Chevrolet Volt ima vlastitu IP adresu

Osim što je pravo softversko čudo, svaki Volt ima i vlastitu IP adresu pomoću koje se može spojiti na internet

Chevrolet Volt (Reuters)Chevrolet Volt (Reuters)Električni automobili sve se češće mogu vidjeti na svjetskim prometnicama. Gotovo da više i nema proizvođača automobila koji barem nije ponudio koncept električnog automobila. No, čini se da neki proizvođači osim električnog, proizvode i elektronički automobil.

Jedan od primjera je Chevrolet Volt, najnoviji predstavnik električnih automobila. Volt je rezultat suradnje General Motorsa i IBM-a koji su u to vozilo osim električnog napajanja ugradili i više od 100 elektroničkih kontrolera i 10 milijuna linija programskog koda. Koliko je taj automobil zapravo super računalo na kotačima, govori činjenica da je čak kompliciraniji i od Boeinga 787 koji ima samo 8 milijuna linija.

Osim što je pravo softversko čudo, svaki Volt ima i vlastitu IP adresu pomoću koje se može spojiti na internet.

Ali to nije sve. Zahvaljujući suradnji s IBM-om korisnik svoj Volt može kontrolirati i da nije u njegovoj blizini. Prijavom na web stranici myvolt.com moguće je provjeriti uživo status punjenja baterije, ali i statistiku potrošnje energije, kao i prijeđenu kilometražu.

Također, moguće je i zaključati odnosno otključati vrata automobila, pokrenuti ga, kao i vidjeti koja je posljednja komanda zadana te kad.

Kako danas postoje aplikacije za iPhone za sve, tako aplikaciju MyVolt možete skinuti i na svoj mobilni telefon i imati istu kontrolu kao i da sjedite za računalom.

Upravo činjenica da se vozilom može upravljati bez obzira na udaljenosti zabrinjava neke korisnike. Ističu kako bi zbog svoje umreženosti Volt mogao biti laka meta za kradljivce. Pogotovo ukoliko netko primjerice izgubi svoj mobilni telefon s aplikacijom za Volt.

GM se nada da će daljnji razvoj Volta pomoći oporavku kompanije koja je zbog gospodarske krize morala biti nacionalizirana te da će upravo suradnja s IBM-om omogućiti prednost na tržištu električnih automobila.

Vezane vijesti

Električni automobili - skupa greška?

Električni automobili - skupa greška?

Euforija od prije tri, tri i pol godine je splasnula. Tadašnja vladajuća koalicija u Berlinu postavila si je veliki cilj: Njemačka je trebala postati… Više

Komentari

registracija
21/3/10

arcanius, 16.11.10. 23:15

to majstori....
samo da je još složiti virus koji ugasi pumpu za kočnice, ili servo, ili zračne jastuke?....
koja nevjerojatna glupost...
a nemože ni olovku našiljiti!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika