17.11.2010. / 14:24

Autor: Nacional.hr

Potrošači i Microsoft ujedinili snage protiv piratskog softvera

Nova globalna studija pokazala je da više od 80 posto ispitanika brine o opasnostima i rizicima povezanim sa korištenjem nelegalnog softvera

Korisnici se slažu da je originalni softver puno stabilniji od piratskogKorisnici se slažu da je originalni softver puno stabilniji od piratskogU više od 70 zemalja obilježava se dan zaštite korisnika od piratskog softvera. U cilju suzbijanja ovog problema, provedeno je i detaljno istraživanje, u kojem je intervjuirano više od 38000 ljudi u 20 zemalja, sa ciljem ispitivanja njihove predodžbe problema krivotvorenog softvera. Zaključci ispitivanja pokazali su kako tri od četiri ispitanika smatra kako nelegalni softver nije siguran za korištenje, a više od 70 posto izjavilo je kako je legalan softver sigurniji, stabilniji i jednostavniji za ažuriranje.

Od 2005. godine na ovamo prijavljeno je više od 300.000 slučajeva korištenja nelicenciranog softvera, korištenjem Microsoftove „How to Tell" internetske stranice. Tržište piratskog softvera analizirano je u nizu istraživanja, te su jasno definirani njegovi učinci na krajnje korisnike i gospodarstvo. Primjerice, studija koju je 2006. godine proveo IDC ističe kako jedna od četiri web-stranice koje nude piratski softver korisnike izlaže pokušaju instaliranja malicioznog koda. Osim „pop-up" reklama, maliciozan softver može i ozbiljno ugroziti sigurnost korisnika, pa tako i cjelokupnih informacijskih sustava, a tvrtke koje koriste nelicencirani softver u opasnosti su od gubitka ili potpunog uništenja osjetljivih poslovnih informacija, a izložene su i riziku kritičnog pada informacijskog sustava koji može trajati preko 24 sata.

"Kako bi se kupci zaštitili od nelegalnog softvera, preporučamo primjenu pravih alata s pomoću kojih će lako prepoznati prevaru. Za početak, valja provjeriti da li softver kupuju od provjerenog prodavača, te usporediti ponuđenu cijenu sa cijenama kod drugih prodavača. Posebnu pozornost trebaju obratiti u slučaju kupovine softvera putem interneta i iz drugih zemalja. Prilikom kupnje Microsoftovog softvera, valja provjeriti da li sadrži certifikat autentičnosti, CD/DVD medij sa zaštitnim hologramom, odgovarajuću ambalažu i dokumentaciju, kao i licenčni ugovor za krajnjeg korisnika. Nadalje, valja provjeriti da li softver prolazi test valjanosti u sklopu operativnog sustava Windows. Na taj način korisnici mogu biti sigurni da poštuju prava intelektualnog vlasništva i koriste softver u skladu s licenčnim pravima, čime će dobiti još kvalitetnije i povoljnije softverske proizvode, te biti sigurni da su zaštićeni", ističu stručnjaci tvrtke Microsoft Hrvatska.

Istraživanje je pokazalo kako velika većina ispitanika preferira korištenje legalnog softvera, te da više od 80 posto smatra kako je korištenje nelegalnog softvera riskantno i nesigurno. Microsoft podupire korištenje legalnog softvera, a provedbom edukacijskih aktivnosti, aktivnosti povezanih s provođenjem zakona te tehničkim unaprjeđivanjem proizvoda, tvrtka poduzima značajne mjere kako bi zaštitila korisnike. Kvalitetna zaštita te podizanje svijesti o prednostima korištenja legalnog softvera tim je značajnija u današnjem „digitalnom životu", gdje mnogi dijele informacije i fotografije sa prijateljima i obiteljima na društvenim mrežama, ili kupuju u internetskim trgovinama.

Iako korisnici igraju sve značajniju ulogu u prijavljivanju nelegalnog softvera, često traže pomoć softverske industrije i državnih tijela. Tako 65 posto ispitanika smatra da je potreban značajniji angažman vladinih ureda, a 72 posto složilo se kako bi sama softverska industrija trebala poduzeti značajnije korake, posebice po pitanju edukacije korisnika. Tri četvrtine ispitanika suglasno je da korisnici trebaju učiniti sve u svojoj moći kako ne bi nehotice kupili lažan softver.

- Korištenje nelicenciranog računalnog softvera, ili kolokvijalno „piratskog softvera", korisnike često izlaže brojnim opasnostima kojih ni sami nisu svjesni. Osobe koje distribuiraju nelicencirani softver ne nude korisničku podršku, a i upute koje dolaze sa njime često su nedostatne. Stoga korisnici ne mogu u potpunosti iskoristiti njegove mogućnosti, niti instalirati nadogradnje dostupne korisnicima licenciranih inačica. Korisnike također izlaže zlouporabi podataka u smislu krađe identiteta - financijskih i osobnih podataka - čime osim materijalnih gubitaka mogu snositi posljedice zbog suodgovornosti za navedene povrede. Jedino licencirani računalni softver korisnicima daje jamstvo i zaštitu koju očekuju i zaslužuju - naglašava BSA Hrvatska.

Problem piratskog softvera sveprisutan je. Krivotvorenje i nelegalna distribucija istog znače gubitak radnih mjesta, budući da brojne tvrtke i „mali" softverski razvojni inženjeri vode bitku sa ilegalnim distributerima. To potvrđuje i studija koju je u siječnju 2008. proveo IDC, a ukazuje da smanjenje stope softverskog piratstva na svjetskoj razini može generirati stotine tisuća novih radnih mjesta.

Vezane vijesti

Mobilni telefon Huawei Ascend s Windows Phone 8 operativnim sustavom

Mobilni telefon Huawei Ascend s Windows Phone 8 operativnim sustavom

Huawei je najavio da će proširiti partnerski odnos s Microsoftom i kreirati prvi Huawei pametni telefon s Windows Phone operativnim sustavom. Novi će… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika