17.11.2010. / 17:38

Autor: Nacional.hr

Crna kutija otkrila uzroke katastrofe: Pilot Boeinga zaspao i nakon toga ubio 158 ljudi

Zlatko Glušica bio je iskusan pilot s preko 10 000 sati letenja, a ugovor sa indijskom kompanijom Air India Express trebao mu je isteći početkom lipnja slijedeće godine

Hindustan Times objavio je vijest kako je uzrok pada aviona Air India Expressa 22. svibnja, prilikom slijetanja u indijski grad Mangalor, spavanje pilota Zlatka Glušice tokom leta, prenosi internetski portal Blic Online. Vijest je objavljena iako još nije gotova istraga koju vodi Indijski istražni sud.

Avion IC 812 Boeing 737-800 letio je na liniji iz Dubajia do Mangalorske internacionalne zračne luke u južnoj Indiji. U nesreći je poginuo pilot, kopilot, a od 166 putnika samo ih je osmero preživjelo. Pilot Zlatko Glušica, britanski državljanin srpskog podrijetla, navodno je spavao tokom leta i zbog toga nije imao koncentracije prizemljiti avion. Hindustan Times nadalje prenosi kako je u crnoj kutiji osim ostalih podataka, u pilotskoj kabini zabilježeno 90 minuta hrkanja i dubokog disanja, što je dulje od pola leta. Pri slijetanju avion je bio na većoj visini od dozvoljene, a crna kutija je zabilježila upute kopilota HS Ahluwalia koji je tri puta upozorio pilota Glušicu da napravi još jedan krug, jer su previsoko. Pilot Zlatko Glušica pokušao je sliječući podignuti nos aviona, ali bezuspješno.

Američka novinska agencija AP prenosi kako je neimenovani vladin dužnosnik potvrdio reportažu Hindustan Timesa i najavio kako će rezultati istrage šesteročlane komisije prvo biti predstavljeni u indijskom parlametu, a zatim javnosti. Zlatko Glušica bio je iskusan pilot s preko 10 000 sati letenja, a ugovor sa indijskom kompanijom Air India Express trebao mu je isteći početkom lipnja slijedeće godine.

Vezane vijesti

Podignuta optužnicu protiv pilota MIG-ova

Podignuta optužnicu protiv pilota MIG-ova

Županijsko državno odvjetništvo u Karlovcu danas je nakon istrage pred Županijskim sudom u Karlovcu podignulo optužnicu protiv pilota Igora Trošelja… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika