18.11.2010. / 12:38

Autor: Nacional.hr

Američki znanstvenici su najskloniji plagijatima: Slijede Indija i Kina

U SAD-u je primjećen nešto viši postotak zabrane radova zbog lažiranja što odgovara postotku od oko 30 posto više lažiranja po znanstvenom radu, nego u prosjeku

Foto: IlustracijaFoto: IlustracijaAmerički i Indijski znanstvenici 'najveći' su prevaranti tvrdi biolog i statističar Bob O'Hara nakon istraživanja o povučenim, falsificiranim znanstvenim radovima iz baze podataka PubMeda, izvještava internetski portal io9.

U statističkoj analizi na internetskoj stranici Nature.com, Bob O'Hara je napravio tablicu u kojoj je vidljiv broj netočnih i lažnih znanstvenih radova, ukupni broj objavljenih radova te postoci lažiranja i povlačenja radova u 14 svjetskih zemalja.

Tablica s popisom zemalja zahvaćenih ovom studijomTablica s popisom zemalja zahvaćenih ovom studijomO'Hara kaže kako je potrebna još preciznija statistička analiza i zaključuje kako se u SAD-u objavi ponajviše znanstvenih radova no istodobno u toj zemlji ima i najviše povučenih ili zabranjenih radova. U SAD-u je primjećen nešto viši postotak zabrane radova zbog lažiranja što odgovara postotku od oko 30 posto više lažiranja po znanstvenom radu, nego u prosjeku. Postotak zabrane ili povlačenja zbog lažiranja radova u Kini je čak tri puta, a u Indiji pet puta viši od prosjeka.

O'Hara ne klasificira niti jednu državu u negativnom smislu, već zaključuje kako su neke zemlje transparentnije, strože ili obzirnije kada je u pitanju kontrola znanstvenih radova.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika