10.10.2002. / 00:00

Autor: Mirjana Dugandžija, Nina Ožegović

PARIZ

POČELO SUĐENJE ORIANI FALLACI

POČELO SUĐENJE ORIANI FALLACI

Pred sudom u Parizu počelo je suđenje zbog uvrede muslimana slavnoj talijanskoj novinarki Oriani Fallaci zbog onoga što je ona napisala u nedavno objavljenoj knjizi “Bijes i ponos”. Oriana Fallaci, koja ima 72 godine, koja boluje od raka i koja živi u New Yorku, nije prisutna suđenju, no, njen odvjetnik Christophe Bigot odbacio je optužbe na njen račun, tvrdeći da je riječ o suđenju kojim se želi “cenzurirati slobodno izražavanje mišljenja”.
Protiv Oriane Fallaci tužbu je podigla francuska organizacija za borbu protiv rasizma MARP, koja traži da sud u potpunosti zabrani tiskanje i distribuiranje te knjige u Francuskoj. Dvije islamske organizacije pridružile u se tužbi, ali oni traže da se sud ogradi od stavova u knjizi, obznanivši da ono što piše u knjizi ne predstavlja na točan način bit Islama.
Oriana Fallaci je knjigu napisala ogorčena prošlogodišnjim terorističkim napadom na New York i Washington, a u knjizi, koja je napisana njenim poznatim oštrim stilom, ona optužila Islam da je nazadnjačka religija, te je između ostalog napisala da muslimani “uriniraju po svojim bogomoljama” te se “kote poput štakora”.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika