20.11.2010. / 12:13

Autor: Hina

Vatikanski susreti: Kako zaštititi vjernike od pohotnih svećenika pedofila

Žrtve seksualnog zlostavljanja prosvjedovale su u Rimu u petak. One tvrde da Vatikan nije učinio dovoljno da zaštiti djecu

Foto: IlustracijaFoto: IlustracijaVatikan je poručio rimokatoličkim biskupima da će morati preuzeti više odgovonosti kako bi spriječili seksualno zlostavljanje djece nakon niza pedofilskih skandala u Crkvi širom svijeta.

Vatikan je također priopćio u subotu, dan nakon susreta kardinala, da priprema nove smjernice za biskupe o tome kako postupati u slučajevima seksualnog zlostavljanja, uključujući suradnju s lokalnim vlastima.

Rimokatolički kardinali iz cijelog svijeta održali su u petak rijedak skup kako bi razmotrili vjersku slobodu, pedofilske skandale i prihvaćanje obraćenika iz Anglikanske crkve.

Pročelnik Kongregacije za doktrinu vjere, kardinal William Levada, govorio je o "većoj odgovornosti biskupa za zaštitu vjernika koji su im povjereni", navodi se u priopćenju.

Sastanak iza zatvorenih vrata održao se uoči konzistorija na kojemu će Papa "ustoličiti" 24 nova kardinala, od kojih su dvadesetorica mlađa od 80 godina te imaju pravo birati papu. Novi kardinali dolaze s četiri kontinenta, 15 iz Europe, po četiri iz Afrike i Amerike te jedan iz Azije. Nakon konzistorija, kardinalski će zbor imati 203 kardinala, od kojih 121 s pravom ulaska u konklavu.

Žrtve seksualnog zlostavljanja prosvjedovale su u Rimu u petak. One tvrde da Vatikan nije učinio dovoljno da zaštiti djecu.

"Želimo da biskupi predaju policiji i tužiteljima osobne dosjee dokazanih i vjerodostojno optuženih svećenika koji su zlostavljali djecu", izjavila je Barbara Blaine, čelnica američke udruge žrtava svećenika pedofila (SNAP).

Sudionici sastanka također su raspravljali o vjerskoj slobodi nakon novog spora Vatikana s Kinom. Vatikan je u četvrtak izjavio da je "zabrinut" zbog mogućeg "nepoštovanja vjerskih sloboda" u Kini, komentirajući "informacije" po kojima su katolički biskupi bili "natjerani" da nazoče svečanosti ređenja biskupa službene kineske Crkve.

Kršćani u Kini podijeljeni su na "službene" koji pripadaju crkvama pod okriljem kineske Komunističke partije (23 milijuna, po podacima Pekinga) i "ilegalne" čiji se broj procjenjuje na 50 milijuna.

Vezane vijesti

Vatikan ucjenjuju

Vatikan ucjenjuju

Vatikan je izložen ucjeni, posebice nakon dokumenata koje je prošli tjedan objavio dnevni list La Repubblica, priopćila je u srijedu Sveta Stolica i… Više

Komentari

registracija
9/5/10

lolobrigita, 20.11.10. 13:17

Muka mi je i vidjeti ove debeloguzane.Kako li se samo smiju u sebi svaki dan pred ovcama koje uredno strižu,laprdajući uvijek istu priču,uvijek djelujući umorno,kao da rade nešto jako teško. Gluma,poza i proza naučena u školi za pope. Stoljećima očuvano.E da samo strižu,bilo bi još i dobro.


registracija
11/10/10

agaSovulj, 21.11.10. 08:46

Kakav slogan Boris Beck moze staviti na ovo, kad izivljavanje na djeci potice od samog vrha crkve.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika