20.11.2010. / 16:40

Autor: Deutsche Welle

Jubilej Windowsa: Četvrt stoljeća proizvoda koji je promijenio svijet

Za 25. rođendan slavljeniku ne treba postavljati neugodna pitanja poput: je li Microsoft Windows genijalan izum ili samo uspješna kopija priješnjih rješenja. Jedno je sigurno: Windows je promijenio svijet u kojem živimo.

Foto: IlustracijaFoto: IlustracijaPrije 25 godina pojam osobnog računala značio je nešto samo znanstvenicima i burzovnim mešetarima. Na glomazne uređaje s nerazumljivim šiframa na ekranu se gledalo slično kao što mi danas gledamo na industrijske tokarske strojeve ili preše za metal: dakle kao na strojeve koji svoj rad obavljaju daleko od očiju onih koji uz njih nisu profesionalno povezani.

Doduše Apple je već i tada raspolagao programima koji su rad na kompjuteru činli atraktivnijim i preglednijim za običnog smrtnika, no i Applove male sive kutije su ipak bile igračke rezervirane za uži krug entuzijasta i studenata matematike. No tada je jedan "Nerd" s Harvarda došao na ideju već poznata rješenje upakirati u novo ruho i pokrenuti genijalnu marketišku kampanju.

Zlatna koka

Dvadeset i pet godina poslije Bill Gates 20. studenog, rođendan svog "ekonomskog čuda", slavi kao jedan od najbogatijih poduzetnika na svijetu. Još i dan danas Windows Microsoftu donosi dvije trećine od ukupne zarade tvrtke. Preko 90 posto svih računala na svijetu radi pomoću ovog operacijskog sustava. Plod je to Bill Gatesove spoznaje stare preko 30 godina. Harvardov apsolvent je shvatio da je računala širokim masama moguće prodati jedino ako ih se učini jednostavnijima i atraktivnijima.

Naime za upravljanje tadašnjim kompjutorima je bilo potrebno nemalo informatičko znanje ali i strpljenje. Rješenje je pronađeno u grafičkom predstavljanju sadržaja i malom uređaju kojeg danas znamo pod imenom miš.

Ideja o grafičkoj prezentaciji početne strane, kao što već i vrapci na krovu znaju, nije ideja Billa Gatesa nego njegovog vječitog suparnika Stevea Jobsa iz Applea. On je još 1983. na tržište pustio "Apple Lisu", prvo osobno računalo s grafičkom prezentacijom sadržaja. No ono što je manje poznato je to da je i Apple ideju "posudio" od predloška koji je nastao mnogo prije.

Legendarni kalifornijski istraživački centar Xerox Parc je još u sedamdesetima razvio sustav "Xerox Alto" koji se temeljio na istim idejnim osnovicama. Xerox je međutim nakon početnih pokušaja etabliranja svog računala na tržištu, odustao od razvoja projekta. Kasniji pravni spor između Applea i Microsofta zbog autorskih prava Apple je izgubio zbog toga jer je sudac zaključio kako je i Apple ideje za svoja grafička rješenja "posudio" od drugih.

Uspješna priča koja ne prestaje

U trenutku izlaska Windowsa 1.0 na svijetu je postojalo svega 6 milijuna osobnih računala. Uglavnom dječjim sobama toga razdoblja vladala su računala marki Comodore ili Atari. Pravi proboj Microsoftu je uspio mnogo godina kasnije s Windowsom 95 koji je Billa Gatesa za mnogo godina katapultirao na mjesto broj jedan na ljestvici najbogatijih ljudi na svijetu.

Silazak s prvog mjesta Forbesove liste poklopio se s prvim velikim propustom u povijesti Microsofta, operacijskim sustavom Vista kojeg su potrošači u rekordnom roku pokopali. No silazna putanja je bila kratkog vijeka: nasljednik nesretne Viste, Windows 7 prodao se već u 240 milijuna primjeraka što je najnovija epizoda u jednoj od najuspješnijih poduzetničkih priča u povijesti svjetskog gospodarstva.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Hrvatskim studentima Microsoftova stipendija vrijedna 75 tisuća dolara

Hrvatskim studentima Microsoftova stipendija vrijedna 75 tisuća dolara

Tim hrvatskih studenata pod nazivom Apptenders osvojio je stipendiju vrijednu 75 tisuća dolara, koju im je u švicarskom Davosu uručio predsjednik… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika