21.11.2010. / 00:30

Autor: Boris Beck

Bog: najveći marketing na svijetu

Budući da ni vjernici ni ateisti ne poznaju dovoljno kršćansku misao, simpatičan Ballardinijev popis donosim ovdje u ponešto skraćenom obliku

Talijanski teoretičar i marketinški stručnjak Bruno Ballardini, autor knjige "Isus pere bjelje - kako je Crkva izmislila marketing" (u izdanju Frakture), analizirajući kapacitete komunikacije Crkve, između ostaloga donosi niz argumenata kršćanskih filozofa i uz njih prilaže slogan kakav bi mogao smisliti neki suvremeni copywriter. Budući da ni vjernici ni ateisti ne poznaju dovoljno kršćansku misao, simpatičan Ballardinijev popis donosim ovdje u ponešto skraćenom obliku:

Origen (185-254): Bog svemira je "Bog", a ne "neki Bog".
Slogan: Bog je jedan, čuvajte se krivotvorina.

Grgur Nisenski (335-395): Postoji samo jedan Bog, i njegova je priroda savršenstvo u svakom Slogan: Samo je Bog savršen. Nemojte si dopustiti ništa manje.

Grgur Nazijanski (330-390): Bog je uvijek bio, jest i bit će. On posjeduje i u Sebi sadrži sve što postoji, što nije imalo početak i nije mu suđeno završiti.
Slogan: Bog. Načinjen da traje.)

Pseudodionizije (6. stoljeće): Božanskoj prirodi ne može se reći ni ime, ni ijedna riječ o njoj, zato što nadilazi sve stvari.
Slogan: Bog. Dovoljna je riječ.

Augustin Hiponski (354-430): Postojalo to ili ne, ne možeš nijekati da Bog postoji. Zapravo, ako postoji nešto što je izvanredno, to je nedvojbeno Bog: ako ne postoji, i tad je ista Istina Bog.
Slogan: Bog. Lijepo je znati da postoji.

Boecije (480-524): Bog je najviše dobro. Priroda stvari nikad neće moći biti bolja od svoga počela.
Slogan: Bog. Posvemašnja kvaliteta.

Ivan iz Damaska (645-750): Sve stvari koje su stvorene promjenjive su. Tvorac i stvoritelj tih stvari nužno mora postojati sâm po sebi.
Slogan: Sve se mijenja, Bog ostaje.

Anselmo iz Aoste (1033-1109): Ono od čega se ne može zamisliti ništa veće ne može postojati samo u umu.
Slogan: Bog. Think big.

Bonaventura iz Bagnoregia (1221-1274): Bog je jedan na najvišem stupnju.
Slogan: Bog. Najsigurniji. Najčišći. Najjednostavniji.

Toma Akvinski (1225-1274): Mora postojati samo jedan Bog.Jer je mnoštvo ljudskih stvari dobro upravljano kad njime upravlja samo jedan.
Slogan: Bog. Da ga nema, trebalo bi ga izmisliti.

Pietro di Giovanni Olivi (1248-1298): Onaj tko dobro razumije, vidi da je rečenica "Bog postoji" najneposrednija i najneophodnija.

Johannes Eckhart (1260-1327): Ako Bog ne postoji, ništa ne postoji.Kad ne bi postojala bjelina, ne bi postojalo ništa bijeloga.
Slogan: Moje rublje postoji i bijelo je, hvala Bogu.

Raimund Sebond (?-1436): Čovjek ne može shvatiti, ni u svome srcu pojmiti, ni željeti nešto što bi bilo veće i bolje od njegova Stvoritelja.
Slogan: Bog. Ne možeš zamisliti ništa više.

Tommaso Campanella (1568-1639): Bog se smrtnicima očituje ne samo uobičajenim prirodnim dokazima nego i obitava u duši ljudi, preobražava ih u svece i proroke i manifestira se izvanrednim znacima.
Slogan: Bog postoji. Koliko je istinit Bog.

Claudio Beregardo (1578/91-1664/67): Ne može se nijekati da postoji jedan upravitelj svijeta koji će nagraditi dobre i kazniti loše.
Slogan: Bog. Što više vjeruješ u njega, više te nagrađuje.
Još jedna kampanja u potkrepu:Prema otkrovenju Svete Brigite, svi oni koji se pridržavaju prirodnoga zakona, ma kojoj vjeri pripadali, spasit će se.Jednako kaže i Muhamedov Kuran.
Slogan: Bog. Živi zdravo, u skladu s prirodom. To kaže i konkurencija.

Descartes (1596-1650): Budući da u sebi imamo zamisao o Bogu, u njemu ćemo pronaći tako velik beskraj da ćemo nedvojbeno biti sigurni da nam ju je moglo usaditi samo nešto što je uistinu splet svih savršenstava, odnosno samo Bog koji uistinu postoji.
Slogan: Hvala Bogu, nisam bezbožac.

Blaise Pascal (1623-1662): Boga poznajemo putem Isusa Krista.Reason Why: Svi oni koji si umišljaju da poznaju Boga i da su iskusili njegovo postojanje bez Isusa Krista dobili su samo nedjelotvorne dokaze. Međutim dokazi koji svjedoče Isusa Krista čvrsti su i opipljivi.
Slogan: Bog. Iskušaj ga s Isusom, i vidjet ćeš.

Fénelon (1651-1715): Čitava priroda pokazuje neizmjerno umijeće svojega stvoritelja. Tko će povjerovati da Homerova Ilijada nije nastala naporom genija jednog velikog pjesnika i da su se slova alfabeta, nasumce razbacana, kao zamahom ruke, rasporedila upravo onim redom koji je potreban da bi opisala, stihovima prepunim sklada, tako velike događaje?
Slogan: Bog. Nije slučajno.

Jacques-Bénigne Bossuet (1627-1704): Sama zamisao sreće vodi nas k Bogu. Ako ne posjedujemo zamisao sreće, budući da inače ne možemo vidjeti istinu u sebi samima, potrebno je da nam ona dođe odnekud drugdje; potrebno je, kažem, da negdje drugdje postoji neka uistinu sretna priroda: ako je sretna, ne postoji ništa što bi željela; ta savršena, blažena priroda, prepuna svakog dobra, tko je drugi no Bog?
Slogan: Bog. Sretan da vam može ugoditi.

John Locke (1632-1704): Nešto oduvijek postoji.Jer ono što nije postojalo od pamtivijeka imalo je neki početak, a ono što ima početak mora biti od nečega stvoreno.
Slogan: Bog. Vječiti proizvod.

Gottfried Wilhelm Leibniz (1646-1716): Budući da postoji beskonačno mnogo mogućih svemira u zamislima o Bogu, a može postojati samo jedan, potrebno je da postoji dovoljan razlog u odabiru Boga koji taj svemir određuje ovakvim, a ne onakvim.
Slogan: Bog. Ne postoji ništa prikladnije.

Giambattista Vico (1668-1744): Bog se nikad ne udaljava od nas, čak ni kad griješimo.Um se očituje razmišljajući, ali Bog je taj koji u meni razmišlja.
Slogan: Bog. Ne izlazite iz kuće bez Njega.

Samuel Clarke (1675-1729): Nepromjenjivo i neovisno biće koje je postojalo od pamtivijeka bez ikakva izvanjskog počela svojega postojanja mora biti samopostojeće, odnosno nužno mora postojati.
Slogan: Bog. Prijeko potrebno dobro.

Christian Wolff (1679-1754): Svijet i ono što u njemu postoji slučajno je, u sebi nema dovoljan razlog svoje slučajnosti, nego u nečemu drugome, različitom od sebe, odnosno u Bogu, čije je postojanje apsolutno neophodno.
Slogan: Bog. Kad razmisliš, neophodan je.

Immanuel Kant (1724-1804): U praktičnom izvršenju Čistoga uma moramo promicati vrhovno Dobro; budući da se vrhovno Dobro događa samo pod uvjetom postojanja Boga, moralno je neophodno priznati postojanje Boga.
Slogan: Bog. Praktički, mora postojati.

Georg Wilhelm Friedrich Hegel (1770-1831): U kršćanskoj se religiji zna da se Bog objavio, i Bog je upravo to, objava.Savjest izgrađenog duha konkretno je biće, materijal za ostvarenje pojma Boga.
Slogan: Bog. Pitanje savjesti.

Auguste-Alphonse Gratry (1805-1872): Bog je izvorište stremljenja i njihovo ostvarenje jer je načelo transcendencije istinito kao sama geometrija.
Slogan: Bog. Krajnje stremljenje.

Antonio Rosmini (1797-1855): Idealno biće je neophodno, vječno, bezgranično. Ali idealno biće je subjektivno, odnosno stvarno. Dakle postoji jedno stvarno biće koje je neophodno, vječno, bezgranično, a to biće je Bog.Ali biće mora biti subjektivno da bi takvo bilo.
Slogan: Bog. Objektivno subjektivan.

John Henry Newman (1801-1890): Biblijski Bog je Bog svijeta.Ako tko ima neko učenje o Božjem postojanju, koje je uistinu i stvarno monoteističko i ne samo na riječima, ili prema naslijeđenoj vjeri, ni prema zaključku rasuđivanjem, već izravnim shvaćanjem, već je tri četvrtine na putu katoličanstva.
Slogan: Bog. Ako vjeruješ u Njega, sigurno si katolik.

Sören Kierkegaard (1813-1855): Htjeti dokazati postojanje Boga vrhunac je apsurda.On ili postoji, i u tom slučaju to se ne može dokazati (ne više nego što mogu dokazati ičije postojanje; najviše što mogu jest pronaći svjedočanstva, ali tako ne pretpostavljam postojanje); ili ne postoji, a u tom slučaju više nije dokaziv.
Slogan: Bog. Načinjen po mojoj mjeri.

Franz Brentano (1838-1917): Stvarnost svijeta koji se nalazi pred nama i u kojega smo uronjeni i od kojega živimootkriva postojanje nekog Počela, odnosno vrhovne inteligencije koja ne može biti drugo doli Stvoritelj svemira i čovjeka.Sve je sa svime srodno. Sve pokazuje analogiju s ostalime i svime upravljaju određeni zakoni, na isti ili sličan način.
Slogan: Bog. Svega, više.

Bernardino Varisco (1850-1933): Jedina i improvizirana misao je Bog, a čovjek je njegovo stvorenje. Ljudska misao je djelo, upravo zato što je misao: odnosno Bog je, stvorivši čovjeka, stvorio (sebi podređenog) tvorca.
Slogan: Bog misli na tebe. Misli o tome.

Luigi Fantappiè (1901-1956): Budući da je Biće koje je razlog svega, u njemu se treba ostvariti sva moguća beskonačna sposobnost mišljenja.Svi zakoni prirodnoga svemira u osnovi potječu od samo jedne vrste jednadžbe i djelomično su izvedeni.
Slogan: Bog. Matematički je da postoji.

Wilhelm Friedrich Weischedel (1905-1975): Skeptična misao, u trenutku u kojemu iskusi misterij kao vlastito podrijetlo i kao silu koja dominira nad svime stvarnime, govori o Bogu.Pretpostavljajući misterij kao stvarnost, dapače kao krajnju stvarnost, čini se da je potrebno naći se u položaju prilično sličnom mistici i kršćanskoj vjeri. I zato mije prva stvarnost misterij Boga.
Slogan: Bog. Ako si skeptik, vjeruješ u njega.

Vezane vijesti

Judita na kvadrat

Judita na kvadrat

Prošle su jeseni dva povjesničara hrvatske književnosti, usto i akademika, i treći njihov znanac, jedan od najvećih znalaca hrvatskog jezika, sjedila… Više

Komentari

registracija
9/5/10

lolobrigita, 21.11.10. 11:00

Što bi ovo trebalo značiti?Da su neki ljudi posljednjih dvije tisuće godina vjerovali u Boga?Što to dokazuje?Postojanje Boga?


registracija
27/7/10

lvxor, 21.11.10. 11:02

Marketing je uspio... nema krize za Crkvu ;)


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika