20.11.2010. / 18:53

Autor: Hina

15. godina Daytona: 'Uspjeh za BiH je nadohvat ruke. Samo je potrebno provoditi reforme'

Visoki međunarodni predstavnik u BiH (OHR) Valentin Inzko pozvao je domaće političare, u izjavi objavljenoj povodom 15. godišnjice obilježavanja Daytonskog sporazuma, da se angažiraju na usvajanju i provedbi reforma u zemlji, ističući da su susjedne države i Europska unija spremne pomoći u ostvarenju euroatlantskoga puta BiH.

Valentin InzkoValentin InzkoVisoki međunarodni predstavnik u BiH (OHR) Valentin Inzko pozvao je domaće političare, u izjavi objavljenoj povodom 15. godišnjice obilježavanja Daytonskog sporazuma, da se angažiraju na usvajanju i provedbi reforma u zemlji, ističući da su susjedne države i Europska unija spremne pomoći u ostvarenju euroatlantskoga puta BiH.

"Građani Bosne i Hercegovine nebrojeno puta su sasvim jasno rekli što žele - članstvo u Europskoj uniji. Sada njihovi predstavnici, oni koji su izabrani u listopadu, moraju raditi na tome da ih tamo i dovedu. Provedba europskog programa ekonomskih, socijalnih i ustavnih reformi izravno će riješiti glavne izazove s kojima se suočavaju građani BiH", stoji u izjavi visokog predstavnika Valentina Inzka.

Kako je priopćeno iz OHR-a, austrijski diplomat na čelu međunarodne uprave u BiH ističe kako su se susjedi Bosne i Hercegovine distancirali od šovinizma koji je ranije bio prisutan "i aktivno rade na tome da razviju klimu suradnje iz koje će svaka zemlja u regiji imati koristi'.

"U međuvremenu, Europska unija proaktivno radi na tome da svim zemljama zapadnog Balkana pomogne da se pripreme za punopravno članstvo i kao dio tih napora EU pruža Bosni i Hercegovini praktičnu potporu i ekonomsku pomoć u vrijednosti od oko 100 miliona eura na godinu", dodaje Inzko.

Ocijenio je kako su posljednje četiri godine bile vrijeme stagnacije BiH, dodajući kako se političari moraju okrenuti usklađivanju ustava s europskim standardima te jačanju gospodarstva.

"I dok obilježavamo petnaestu godišnjicu Daytona, vidimo zemlju koja ima materijalne i ljudske resurse da ponovo postane ekonomija s najbržom stopom rasta u jugoistočnoj Europi. Ova zemlja se nalazi u fazi kada je uspjeh nadohvat ruke. Kad je uspjeh moguć - sa samo malo više dobre političke volje i više poštovanja drugog", poručio je Inzko.

Mirovni sporazum kojim je zaustavljen rat u BiH i uspostavljene njezine državne strukture potpisali su 21. studenoga 1995. u američkoj vojnoj bazi u Daytonu tadašnji predsjednici Hrvatske Franjo Tuđman, bivše SR Jugoslavije Slobodan Milošević i predsjednik predsjedništva BiH Alija Izetbegović.

Provedbu sporazuma za BiH nadzire Ured visokog međunarodnog predstavnika kojemu je trenutačno na čelu Valentin Inzko.

Vezane vijesti

Egzodus ministara

Egzodus ministara

Članovi Vlade Federacije BiH iz redova SDP-a BiH, kojima se priključio Desnica Radivojević, dojučerašnji član Stranke demokratske akcije (SDA),… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika