21.11.2010. / 12:34

Autor: Deutsche Welle

Njemačka pod prijetnjom razornih napada: Teroristi dolaze preko 'Balkanske rute'?

U Njemačkoj se naveliko nagađa o tome da li postoje konkretni teroristički planovi za napade u zemlji ili su sve samo špekulacije. Ali jedno je izvjesno:policija pojačano kontrolira putnički promet iz balkanskih zemalja.

Foto: ReutersFoto: ReutersIzgleda da su informacije o realnoj i konkretnoj opasnosti od terorističkih napada islamističkih ekstremista u Njemačkoj ipak konkretnije nego što to ovdašnje vlasti žele priznati. Prema informacijama lista "Bild am Sonntag" (BamS), njemačka policija je pojačala kontrole putnika na granicama, prije svega na putevima tzv. "balkanske rute" - smjerovima putovanja iz zemalja jugoistiočne Europe, uključujući i Grčku odnosno Tursku. Na toj ruti se kao tranzitna zemlja nalazi i Hrvatska.

U subotu je njemačku (i svjetsku) javnost zavbrinuo izvještaj uglednog magazina Der Spiegel o navodnim konkretnim planovima islamističkih terorista o napadu na zgradu njemačkog Reichstaga u Berlinu, u kojoj zasijeda savezni parlament Bundestag. Navodno se planira akcija slična onoj u studenom 2008. godine u Mumbaiu, kada su naoružani teroristi upali u luksuzni hotel "Taj Mahal" i više zgrada u gradu i nasumice ubijali sve koga su stigli. Tada je poginula 171 osoba, dok ih je više od 300 bilo ranjeno.

Demanti kriminalističkog ureda

Budući da je vijest izazvala nemalo uznemirenje u javnosti, njemački Savezni kriminalistički ured (BKA) se požurio opovrći ju. "Ne postoje naznake niti o konkretnim mjestima niti o konkretnim osobama ili vremenima kada su neki napadi planirani", izjavio je šef BKA-a Jörg Ziercke.

Ali nagađanja o akutnopj opasnosti time ipak nisu prestala. Sada se već objavljenim scenarijima mogućih napada pridružio i prvi program njemačke televizije (ARD). Prema navodima objavljenima u političkom magazinu "Mainz-Report" službe sigurnosti raspolažu s informacijama o dva scenarija napada: s jedne strane se priprema napad na "veliku masu ljudi u nekom velikom njemačkom gradu". Dvoje terorista koji planiraju taj napad su navodno završila vojnu obuku u pakistanskom Vaziristanu i tvrdi se da su već dospijela u Njemačku.

Kako javlja ARD tu se međutim ne radi o atentatorima-samoubijicama. "Mainz-Report" navodi da ova grupa planira postavljanje bombi koje bi se aktivirale daljinskim upravljačima. Također se tvrdi da su se ova dvojca zasada pritajila, da često mijenjaju skrovišta, ne idu u džamije i striktno paze na neupadljiv zapadnjački način oblačenja i izgled.

Na sljedećoj stranici: Opasnost dolazi iz pravca Balkana?

Drugi scenarij mogućih napada govori o četiri atentatora-samoubojice koji pripremaju veliki napad "najvjerovatnije u Berlinu ili okolici". Oni su navodno još uvijek na području Vaziristana i priprema se njihov put za Njemačku.

Opasnost dolazi iz pravca Balkana?

Upravo ova grupa mogla bi biti povod pojačanim mjerama kontrole na njemačkim granicama. Već je ranije najavljeno da će u okviru obrane od terorističkih napada djelomice biti ukinuta šengenska sloboda kretanja, a prema navodima njemačkog lista "Bild am Sonntag" ta se najava već ostvaruje.

Tako navodno službenici njemačke policije i carine već kontroliraju putnike na njemačkim željezničkim kolodvorima i zračnim lukama, a kontroliraju se i pojedini putnici na cestovnim graničnim prijelazima. Kako ovaj list navodi, u toj akciji kontrole su kako uniformirani službenici tako i službenici u civilu. Posebna se pažnja obraća putevima tzv. "balkanske rute". Tako se kontroliraju vlakovi, zrakoplovi i automoblili koji preko Austrije, Slovenije i Hrvatske dolaze iz smjera Turske i Grčke. Navodno postoje informacije da bi teroristi mogli pokušati na "šengenski prostor" iz Pakistana preko arapskih zemalja ući upravo preko te dvije zemlje na jugu Europe.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

'Njemačka ucjena'

'Njemačka ucjena'

Vrhovna koordinatorica borbe protiv europske financijske krize, njemačka kancelarka Angela Merkel, pravi razlog trenutnom jadnom stanju "Starog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika