21.11.2010. / 18:21

Autor: Hina

Silajdžić: 'Daytonski sporazum je legalizirao genocid. Sada se njime BiH vodi u propast'

"Daytonski sporazum dao je kontinuitet državi BiH, no prihvatio i na neki način legalizirao etničko čišćenje, genocid i zločine protiv čovječnosti. S vremenom se ovaj sporazum međutim pretvara u instrument za podjelu ili čak uništenje države BiH

Haris SilajdžićHaris SilajdžićBivši član Predsjedništva BiH i predsjednik Stranke za BiH Haris Silajdžić ocijenio je u nedjelju da je okvirni mirovni sporazum koji je prije 15 godina potpisan u Daytonu zaustavio rat, no da sve više postaje sredstvo za podjelu i propast ove zemlje u kojoj nije uopće obilježen ovaj događaj.

"Daytonski sporazum dao je kontinuitet državi BiH, no prihvatio i na neki način legalizirao etničko čišćenje, genocid i zločine protiv čovječnosti. S vremenom se ovaj sporazum međutim pretvara u instrument za podjelu ili čak uništenje države BiH“, rekao je Silajdžić.

Silajdžić je bio uvodničar o temi "Bosna i Hercegovina - 15 godina nakon Daytona" koju je organiziralo Udruženje neovisnih intelektualaca Krug 99.

Silajdžić koji je bio i ratni šef diplomacije vlade u Sarajevu je pojasnio da su za BiH potrebna nova ustavna rješenja koja će uvažiti demokratske principe nasuprot etničkih zahtjeva kako bi zemlja mogla prihvatiti europske standarde.

Prema njegovim riječima to je razlog zašto je odbio prijedlog reformi ustava prije četiri godine koje je predložila američka administracija u tzv. travanjskome paketu ustavnih promjena.

"Sve promjene koje vode k gorem stanju kao što je bio 'travanjski paket' što se tiče mene i Stranke za BiH uvijek ćemo odbiti“, rekao je Silajdžić.

Na današnji dan prije 15 godina predsjednici Hrvatske Franjo Tuđman, BiH Alija Izetbegović i Savezne Republike Jugoslavije Slobodan Milošević parafirali su Okvirni mirovni sporazum za BiH nakon 20-dnevnih razgovora vođenih u američkoj vojnoj bazi Wright-Patterson u Daytonu uz posredovanje tima američkih pregovarača. Sporazumom je zaustavljen krvavi četverogodišnji rat u BiH te uspostavljena državna struktura s dva entiteta hrvatsko-bošnjačkom Federacijom BiH i Republikom Srpskom.

'Povijesni sporazum' uopće nije službeno u nedjelju obilježen u BiH. Hrvatska i bošnjačka strana u BiH godinama traže izmjene Daytonskog sporazuma i ustava koji je sastavni dio, dok se srpska strana protivi promjeni slova i duha Daytona držeći da bi se time ugrozila Republika Srpska.

Vezane vijesti

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Istaknuti filmski umjetnik Banko Lustig dobitnik je počasne nagrade Srce Sarajeva, koju i ove godine dodjeljuje Sarajevo Film Festival (SFF),… Više

Komentari

registracija
20/11/10

imalkogod, 21.11.10. 18:54

Haris,Dodik,Cović
,Ljubić su velike budaletine koje igraju na kartu nacionalizma.A on uvijek pali kod primitivaca.


registracija
18/7/07

jacki, 21.11.10. 20:38

Aman dragi Harise, pa davno je nas Aljo reko da ko je jamijo jamijo. Neb nešto reko da s ti u jamljavini loše prošo. Briga te ba za taj Dayton. Haj vozdra


registracija
20/1/10

Lloyd, 21.11.10. 23:38

Daytonski mirovni sporazum je ujedno i "USTAV" BiH. Zamislite sad da je "ustav" BiH potpisao predsjednik Srbije i predsjednik Hrvatske, koji opet nemaju nikakve nadleznosti za takvo sto po ustavu koji je vazio tad, ustavu Republike Bosne i Hercegovine.To pravo cak nije imao ni treci potpisnik Alija Izetbegovic.
PO USTAVU REPUBLIKE BIH, USTAV REPUBLIKE BIH TREBA DA JE VAZECI DANAS U BOSNI, STO ZNACI OSTAJE NAM JEDINI PUT, VRATITI USTAV RBIH!


registracija
25/12/09

trta333, 22.11.10. 06:47

Kome ovaj drži lekcije i časove o zajedničkoj državi.Taj isti je uvozio mudžahedine iz cijelog svijeta da bi stvorio zelenu oazu u srcu Evrope.Vidili Ameri da djavo je došao po svoje, te Dejtonom naprave ovakvu BiH,koja će ostati ovakva za sve vijeke vijekova.Jedino su Ameri zeznuli Hrvate,kada su im nametnuli da budu tutori ovim silajdžićevim.Vidili Hrvati da nema koristi od tog "bratstva",pa bi sada da prave svoju autonomiju,što je i logično.Ovaj od Sarajeva napravioTeheran,pa bi sada da mu Sarajevo bude centar BiH.Neće to ni Hrvati,ni Srbi i svako sebi pravi prestonicu:Mostar i Banja Luku.I kad gledaš Ameri su znali šta će biti i šta stvaraju i da više nema bratstva i jedinstva,nego da se svako zabavi o svom jadu.Pošto je ovoga bratsvo i jedinstvo naučilo da mu rješava probleme,otuda i žal za zajedničkom državom.Za zajedništvo treba dogovaranje i saradnja,a ovaj je pokazao da on to ne želi,nego želi da bude kapo i Hrvatima i Srbima.Harise,bježi iz politike,jer si izlapio.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika