22.11.2010. / 07:32

Autor: Hina

Šuker: Proračun ima svoje 'povijesne, demografske i tranzicijske probleme'

"Za uređenost javnih financija dobili smo visoke ocjene od predstavnika Europske komisije, a ja sam samo jedan od čimbenika u nizu procesa koji se događaju u državi, pa u zadanim okvirima dobro radim svoj posao", ustvrdio je uz ostalo Šuker u Dnevniku Nove TV

Ministar financija Ivan ŠukerMinistar financija Ivan ŠukerPotpredsjednik Vlade i ministar financija Ivan Šuker ocijenio je kako predloženi proračun ima svoje "povijesne, demografske i tranzicijske probleme" pa mu je struktura, kako je rekao, "takva kakva jest".

"Ako je isplata plaća, mirovina, dječjega doplatka i socijalnih naknada novac uludo potrošen, onda neka to kritičari proračuna javno kažu", izjavio je sinoć u Dnevniku Nove TV upitan da komentira kritike proračuna, za koji neki smatraju da je "uludo potrošen novac".

Šuker smatra kako će se morati birati između rezanja određenih prava ili rezanja deficita u slučaju ako prihodi proračuna ne budu išli onako kako su zacrtani. Napomenuo je kako je javni dug države, u vrijeme kad su sadašnji kritičari proračuna bili na vlasti, prelazio preko 44 posto. "Prije krize u Hrvatskoj javni dug je bio ispod 40 posto, a danas bez jedinica lokalne samouprave i njihovih javnih poduzeća javni dug iznosi oko 40 posto", rekao je.

Suradnju s guvernerom Hrvatske narodne banke (HNB) Željkom Rohatinskim smatra dobrom, a najavio je i kako će u srijedu Savjet HNB-a upoznati s projekcijama proračuna. "Guverener vodi monetarnu politiku koju mi podupiremo", rekao je Šuker.

Po njegovim riječima sadašnji broj nezaposlenih i broj umirovljenika rezultat su procesa koji već 20 godina traju u Hrvatskoj, jer kako je istaknuo, samo 12 posto umirovljenika ima puni radni staž.

Napomenuo je također kako je Vlada ove godine napravila i neke bolne rezove poput ograničavanja potrošnje te dodao kako su proračun zadržali na razini rebalansiranog proračuna 2010. godine. "Novi zakon o fiskalnoj odgovornosti donesen na zadnjoj sjednici Vlade promijenit će određene navike u Hrvatskoj", ustvrdio je i dodao kako pitanje nezaposlenosti mogu riješiti investicije iz područja privatnih aktivnosti i europskih fondova.

Odgovarajući na upit o nelikvidnosti poduzeća, istaknuo je kako radnici imaju zakonsku mogućnost pokrenuti proces i dobiti plaću te dodao da onda kad država želi pokrenuti stečaj, mnogi sindikati koriste sindikalne račune za isplatu plaću. Radnice Kamenskog također su mogle pokrenuti stečaj već poslije tri-četiri mjeseca, nakon što nisu dobile plaću, rekao je Šuker.

Istaknuo je kako će država onim poduzećima koja su tražila obročnu otplatu poreza naplatiti u stečajnom postupku obračunate kamate.

"Za uređenost javnih financija dobili smo visoke ocjene od predstavnika Europske komisije, a ja sam samo jedan od čimbenika u nizu procesa koji se događaju u državi, pa u zadanim okvirima dobro radim svoj posao", ustvrdio je uz ostalo Šuker u Dnevniku Nove TV.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

registracija
30/6/10

petrus7, 22.11.10. 10:02

Puši ga debeli knjigovođo


registracija
27/8/09

Lujo1, 22.11.10. 10:11

Je, povijesni problem je hdz-ej, demografski je "stoka sitnog zuba"!


registracija
30/6/10

petrus7, 22.11.10. 11:01

MALI MAJMUN ĆITA,
UVIJEK IDE PO KREDITA.
VAŽNO DA JE GUZA SITA
A ZA DRUGE NJEGA BOLI KITA!


registracija
11/10/10

agaSovulj, 22.11.10. 16:14

Zaprepastava ovdje jedan podatak: "samo 12 posto umirovljenika ima puni radni staž." To je veliko opterecenje za bilo koju drzavu. Po meni, ljudima u punoj radnoj snazi koji su sudjelovali u domovinskom ratu, nije trebalo dati mirovine, nego im se trebalo zahvaliti na neki drugi nacin (uostalom domovina se brani iz drugih razloga, a ne radi stjecanje mirovine). Da li je to (lose) naslijede od prijasnje vladavine, ili je to mozda bilo kupovanja glasova od strane HDZ-a, ne znam, ali sasvim sigurno to nas skupo kosta.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika