22.11.2010. / 18:29

Autor: Hina

Ugostitelji i turistički radnici predlažu smanjenje PDV-a s 23 na 10 ili 15 posto

Može se još i više, smatra Bajs, ali dosta toga ovisi i o lokalnoj samoupravi koja nažalost nije uvijek slijedila preporuke Vlade

Zlatko Puntijar (Foto: Anto Magzan/Večernji list)Zlatko Puntijar (Foto: Anto Magzan/Večernji list)Trenutni položaj hrvatskog ugostiteljstva zabrinjavajući je jer stagnira u svim segmentima, to više nije kao nekad profitabilna djelatnost i puno toga otežava poslovanje, poput visokog PDV-a, brojnih naknada i pristojbi, pada potrošnje gostiju, manjih investicija i nedostatnih kvalitetnih stručnih kadrova, istaknuto je prvog radnog dana 23. kongresa ugostitelja i turističkih djelatnika Hrvatske obrtničke komore (HOK). Kongres je u organizaciji Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a okupio oko 500 sudionika iz cijele Hrvatske.

Njima se uz predstavnike cehova gotovo svih županija, koji su iznosili problematiku iz svojih regija, obratio i ministar turizma Damir Bajs, čije je Ministarstvo i pokrovitelj kongresa. Kazavši da su za dobre turističke rezultate ove godine zaslužni i ugostitelji te dobra suradnja s HOK-om, ministar Bajs je istaknuo da se za poboljšanje uvjeta poslovanja ugostitelja i turističkih djelatnika učinilo do sad što se moglo. Pritom je spomenuo 25 postotno smanjenje pristojbi za spomeničku rentu, članarine turističkim zajednicama, za vodu i šume.

Može se još i više, smatra Bajs, ali dosta toga ovisi i o lokalnoj samoupravi koja nažalost nije uvijek slijedila preporuke Vlade.

Najavio je i da je u pripremi prijedlog zakona kojim će ugostitelji i turizam drugačije plaćati HRT pretplatu i to tako da im na jedan prijavljeni TV prijemnik tri budu besplatna. Važnim je istaknuo što HOK i Ministarstvo zajedno rade na promociji i stipendiranju strukovnih zanimanja, za koja je sada povećano zanimanje, kao i na projektu brendiranja hrvatske autohtone hrane i pića koji bi skoro trebao biti dovršen.

Iznoseći problematiku poslovanja ugostitelja obrtnika u zadnjih nekoliko kriznih godina predstavnici cehova županijskih komora istaknuli su uz fiskalne i parafiskalne naknade i previsok PDV-a, koji bi po njima trebao biti daleko manji od sadašnjih 23 posto, možda 10 ili 15 posto. Preporuku o smanjenju PDV-a za ugostiteljstvo na kongresu je iznio i predstavnik Europskog udruženja hotela, restorana i kafića Daniel Makay kazavši da bi to zasigurno pridonijelo boljem zapošljavanju, investicijama i prometu u tom sketoru.

Predsjednik Ceha ugostitelja HOK-a Zlatko Puntijar upozorio je na potrebu izmjena zakona o trgovini zbog nedorečenosti oko mogućnosti ponude gotove hrane u trgovačkim centrima, kao i na zakonsko reguliranje nelojalne konkurencije ('pizza i sendviči iz garaža') te sive ekonomije kao velikih problema ugostiteljstva.

Dubravka Leš iz Bjelovarsko-bilogorske županije naznačila je problem otpuštanja žena u obrtničkom ugostiteljstvu i potrebu subvencioniranja zapošljavanja na lokalnim razinama, dok je Stjepan Perić iz Dubrovačko-neretvanske županije kazao da hrvatskom ugostiteljstvu trebaju novi modeli razvoja jer su stari definitivno potrošeni.

Vezane vijesti

'Ugostiteljska peticija' protiv Split Pridea

'Ugostiteljska peticija' protiv Split Pridea

Organizacija 'Građanski stožer za obranu Rive' provodi peticiju među ugostiteljima koji drže kafiće na Rivi u Splitu, a u njoj traži zabranu Split… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika