Objavljeno u Nacionalu br. 784, 2010-11-23

Autor: Berislav Jelinić

RUSKI ENERGETSKI DIV DOLAZI NA POLJUD

Gazprom novi sponzor Hajduka

VEĆ MJESECIMA traju razgovori između vodstva Hajduka i ruske tvrtke Gazpromnjeft, koja se spominje i kao potencijalni budući suvlasnik splitskog nogometnog kluba

SURADNJA Tvrtka
Gazpromnjeft već je postala generalni
sponzor srpskog
nogometnog kluba
Crvena zvezda, a posljednjih pet godina ulaže i u Zenit iz St.
Peterburga; razgovori o ulaganju u Hajduk
intenzivirali su se u
vrijeme odigravanja
dviju utakmica između Hajduka i Zenita u sklopu Lige UEFASURADNJA Tvrtka Gazpromnjeft već je postala generalni sponzor srpskog nogometnog kluba Crvena zvezda, a posljednjih pet godina ulaže i u Zenit iz St. Peterburga; razgovori o ulaganju u Hajduk intenzivirali su se u vrijeme odigravanja dviju utakmica između Hajduka i Zenita u sklopu Lige UEFAUspije li vodstvo splitskog nogometnog kluba Hajduk ostvariti svoj ambiciozni plan, splitski Hajduk mogao bi u idućoj godini dobiti novog jakog sponzora pa čak i potencijalnog suvlasnika, a to je ruska tvrtka Gazprom. Izvori bliski vodstvu Hajduka ispričali su Nacionalu da su klupski predstavnici i poduzetnici bliski Hajduku već nekoliko mjeseci u kontaktima s ljudima bliskim Gazpromnjeftu, tvrtki u većinskom vlasništvu Gazproma, te da su razgovori o realizaciji tog projekta dobili novi zamah u vrijeme odigravanja dviju nogometnih utakmica između Hajduka i Zenita iz St. Peterburga u okviru natjecanja za Ligu UEFA.


Koncem prošlog tjedna ponovo je otvoreno i pitanje nastavka privatizacije Hajduka, a to je učinio splitski gradonačelnik Željko Kerum. On je na sjednici splitskog Gradskog vijeća najavio da će već na idućoj sjednici predložiti prodaju 30 posto dionica Hajduka. Kerum je to rekao nakon što ga je vijećnik Nikola Grabić upitao što će Grad Split učiniti sa svojim vlasničkim udjelom u Hajduku. Također je kazao da će prednost prilikom kupnje imati navijači i građani, ali i da je svjestan da će u recesiji to biti teško izvedivo. Kerum je izjavio da predviđa da bi se za 30 posto dionica kluba moglo dobiti oko 80 milijuna kuna.

PRVE IDEJE O MOGUĆOJ suradnji s ruskim Gazpromnjeftom u Splitu su se pojavile još ljetos, kada je u Splitu boravila grupa srpskih poslovnih ljudi koja je povezana s upravom beogradskog nogometnog kluba Crvena zvezda. Njihov je boravak u Splitu prošao potpuno nezapaženo. U okolici Splita boravili su radi odmora, ali su kontaktirali i s nekim dalmatinskim poduzetnicima koji su povezani s vodstvom Hajduka. Tom se prilikom razgovoralo i o poslu i o nogometu, pa su srbijanski poduzetnici informirali svoje hrvatske kolege o suradnji Crvene zvezde sa Gazpromnjeftom. Tvrdi se da se već tada rodila ideja o mogućoj suradnji Hajduka i Gazpromnjefta, a srpski poduzetnici ponudili su pomoć kako bi se ostvarili prvi neformalni kontakti predstavnika Hajduka i te ruske tvrtke.

TAJ SE SUSRET dogodio svega nekoliko tjedana nakon što su čelnici beogradske Crvene zvezde početkom srpnja potpisali sporazum o suradnji s tom ruskom tvrtkom. Bio je to veliki događaj za beogradski klub, a potpisivanju sporazuma prisustvovali su i brojni bivši igrači tog kluba, poput Dragana Džajića i Vladice Popovića. Sporazum su potpisali Kiril Kravčenko, zamjenik generalnog direktora Gazpromnjefta i šef Naftne industrije Srbije, te predsjednik Crvene zvezde Vladan Lukić. Sporazumom se definiralo da će Gazpromnjeft biti generalni sponzor Crvene zvezde tijekom sljedećih pet godina. Iako nije otkriveno koliko će novca Gazpromnjeft uložiti u Crvenu zvezdu, njen predsjednik Vladan Lukić izjavio je da se radi o najboljem sportskom ugovoru koji je ikada napravljen na prostoru jugoistočne Europe; da će konačni godišnji iznos ovisiti i o sportskim rezultatima koje će klub ostvariti, te da će 23 posto novca biti uloženo u razvoj mlađih generacija nogometaša.

RUSKI PREDSJEDNIK
Dmitrij Medvjedev i šef
Gazproma Aleksej Miller na putu prema stadionu kluba Zenit u St. PeterburguRUSKI PREDSJEDNIK Dmitrij Medvjedev i šef Gazproma Aleksej Miller na putu prema stadionu kluba Zenit u St. PeterburguTa se ruska tvrtka inače obavezala u Naftnu industriju Srbije do 2012. uložiti ukupno 540 milijuna eura, što bi im trebalo omogućiti preuzimanje 70 postotnog tržišnog udjela u Srbiji, kao i osvajanje tržišnih udjela u zemljama u regiji. Gazpromnjeft je u vlasništvu Gazproma, najveće ruske kompanije uopće i najvećeg proizvođača prirodnog plina na svijetu, glavnog opskrbljivača prirodnim plinom srednje i istočne Europe te cijelog područja bivšeg SSSR-a. Ta je kompanija 2004. prodala plina za 31 milijardu dolara, a prihod otad raste. Gazprom pokriva 93 posto ukupnog ruskog izvoza plina i kontrolira 25 posto ukupnih svjetskih zaliha plina. Prije nekoliko godina precizno se utvrdilo da Gazprom osigurava ruskoj državi 25 posto poreznih prihoda i ima osam posto udjela u ukupnoj proizvodnji Rusije, a ti su pokazatelji u međuvremenu porasli.

GAZPROM JE NASTAO u sklopu velike reforme sovjetske državne uprave, od nekih dijelova sovjetskih ministarstava za naftu i plin i od početka je bio monopolist. Država je zadržala vlasničku većinu kroz upravljačke strukture, tako da ruska država cijelo vrijeme upravlja Gazpromom. Zbog velikih zarada Gazpromu nije problem izdvajati i velika sredstva za sportska sponzorstva. Od prosinca 2005. Gazprom je za otprilike 40 milijuna dolara preuzeo kontrolni paket dionica u ruskom nogometnom klubu Zenit iz St. Peterburga. Otad je u klub uložio više od 50 milijuna eura, uključujući i znatna dodatna sredstva za gradnju novog stadiona. Poznavatelji ruskih političkih prilika tada su to ulaganje doživjeli kao tipičnu političku odluku. Nekoliko ruskih moćnih tvrtki vlasnički kontrolira razne ruske nogometne klubove, a Gazprom se, prema procjenama političkih analitičara, odlučio za ulaganje u Zenit najvjerojatnije zato što su podrijetlom iz tog grada i Putin i Medvjedev.

Spletom okolnosti dogodilo se da se Hajduk ove natjecateljske sezone, nakon više neuspjelih pokušaja ranijih sezona, uspio plasirati u Ligu UEFA, a tada je kao jednog od tri suparnika u svojoj grupi izvukao upravo Zenit iz St. Peterburga. Koncem listopada Hajduk je gostovao u St. Peterburgu i ondje je izgubio 2 : 0. Nedugo potom, 4. studenoga Hajduk je u Splitu ugostio Zenit. I u toj utakmici Hajduk je poražen, konačnim rezultatom 2 : 3. Iako se uoči utakmice predviđalo da bi moglo doći do sukoba navijačkih skupina, to se nije dogodilo. Tvrdi se kako je i nakon te utakmice bilo neformalnih razgovora o mogućnosti povezivanja Hajduka i Gazproma. Pregovori o potencijalnoj sportskoj suradnji između Hajduka i moćne ruske tvrtke mogli bi uvelike ovisitiULAGANJE U ZENIT
Gazprom se odlučio na ulaganje u klub Zenit iz St. Peterburga
najvjerojatnije zato što su iz tog grada podrijetlom ruski predsjednik Medvjedev i premijer
PutinULAGANJE U ZENIT Gazprom se odlučio na ulaganje u klub Zenit iz St. Peterburga najvjerojatnije zato što su iz tog grada podrijetlom ruski predsjednik Medvjedev i premijer Putin i o razvoju cjelokupnih političkih odnosa između Hrvatske i Rusije. Hrvatska premijerka Jadranka Kosor jedna je od rijetkih političarki koju je tijekom ove godine Putin čak dvaput primio u posjet. Gazprom je godinama glavni partner Ine u nabavci plina i taj se ugovor trebao produljiti i ove godine, ali se to sada počelo dovoditi u pitanje, jer mađarski Mol, većinski vlasnik Ine, planira raspisati pozivni natječaj za kratkoročnog dobavljača plina, što se Gazpromu ne sviđa.

POJAVIO SE NEDAVNO i scenarij koji bi mogao dovesti do prekida više desetljeća duge poslovne suradnje s Gazpromom, što bi loše utjecalo na međudržavne odnose s Rusijom. Također, gotovo je izvjesno kako bi odustajanje od potpisivanja novog plinskog ugovora s Gazpromom utjecalo i na poziciju Hrvatske u svim drugim velikim energetskim projektima, kao što su plinovod Južni tok i projekt naftovoda DružbAdria. Takav politički kontekst mogao bi znatno utjecati i na konačni ishod pregovora Hajduka s predstavnicima Gazproma. Kako će se u takvom političkom kontekstu postaviti ruski predstavnici iznimno je teško predvidjeti. Sve su pretpostavke moguće, pa čak i ona da bi ruski predstavnici bez obzira na ishod pregovora o budućnosti plinske suradnje mogli biti i snažnije zainteresirani za dugoročnu sponzorsku suradnju s Hrvatskom i na sportskim i drugim područjima, samo kako bi pokazali koliko bi Hrvatska i posredno mogla profitirati ako bi počela pokazivati veće razumijevanje za ruske strateške poslovne interese na ovom geografskom području.

Vezane vijesti

Vijećnici SDP-a i HNS-a neće dopustiti da Hajduk nestane

Vijećnici SDP-a i HNS-a neće dopustiti da Hajduk nestane

Vijećnici SDP-a i HNS-a u splitskome Gradskom vijeću na današnjoj su zajedničkoj konferenciji za novinare optužili gradsku vlast i sadašnju upravu… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika