23.11.2010. / 17:04

Autor: Hina

Slovenska oporba kritizira Pahora zbog izjave o 250 milijuna eura jamstava Irskoj

Slovensku oporbu naljutila je izjava premijera Boruta Pahora da će Slovenija u paketu za Irsku, u skladu s politikom solidarnosti te zbog stabilnosti zajedničke europske valute, dati 250 milijuna eura državnih jamstava, a sudeći po izjavama nije bila usklađena ni u vladajućoj koaliciji.

Borut PahorBorut PahorSlovensku oporbu naljutila je izjava premijera Boruta Pahora da će Slovenija u paketu za Irsku, u skladu s politikom solidarnosti te zbog stabilnosti zajedničke europske valute, dati 250 milijuna eura državnih jamstava, a sudeći po izjavama nije bila usklađena ni u vladajućoj koaliciji.

"Rasprava o tome u našoj će stranci biti vruća, onako kako je bilo i u slučaju pomoći Grčkoj", poručili su u utorak Pahoru iz koalicijske stranke Zares, dok su u stranci Liberalnih demokrata (LDS) posebno kritični prema ležernom premijerovu objašnjenju da jamstva Irskoj neće teretiti državni proračun jer bi se aktivirala samo u slučaju da Irska ne bi mogla vraćati svoje obveze.

Iz stranke bivšeg premijera Janeza Janše aktualnom premijeru poručili su da bude oprezniji u svojim najavama o kojima ni vlada ni parlament još nisu odlučivali.

"Čini mi se da Pahor obmanjuje javnost tvrdnjom da se pomažući Irskoj pomaže euru koji je i naša valuta", rekao je za Slovensku televiziju Janšin zastupnik i nekadašnji ministar gospodarstva Andrej Vizjak, dodajući kako primjeri Grčke i Irske pokazuju kako se zbog nepoštivanja financijske discipline manje europske države s eurom dovode u poziciju da moraju plaćati dugove većih i bogatijih država. Vizjak je podsjetio i na prošlotjednu izjavu Pahorova ministra za europske poslove i dugogodišnjeg guvernera Mitje Gasparija kako fond za stabilnost eura, koji je oformljen nakon krize u Grčkoj, ne bi trebalo koristiti za nove krizne situacije u eurozoni.

Bivši savjetnik Pahorove vlade profesor dr. Mojmir Mrak, koji je stručnjak za međunarodne financije, rekao je u ponedjeljak navečer na jednom predavanju slovenskim gospodarstvenicima kako je kriza u Grčkoj u prvoj polovici ove godine pokazala da Bruxelles ne zna unaprijed predvidjeti i onemogućavati takve situacije, među ostalim i zato jer ima mali proračun, te se založio za uvođenje "europskih poreza" koji bi izdašnije punili blagajnu i zajednički europski proračun, pa bi intervencije u slučajevima kriza mogle biti brže i efikasnije.

Bivši premijer Janez Janša istaknuo je prije nekoliko dana na konferenciji za novinare, na kojoj je kritizirao rad Pahorove vlade na sredini njena mandata, da se u javnosti u Sloveniji prikazuje ljepša slika u odnosu na stvarno makroekonomsko stanje.

Iako Pahor tvrdi da je Slovenija na putu oporavka iz krize, da želi smanjiti sve veći proračunski deficit na 3,5 posto BDP-a u iduće dvije godine, dok njen javni dug "nije kritičan", Janša tvrdi da bi on, prema dokumentima koje je oporbi nedavno predstavila vlada, mogao do 2015. porasti na 20 milijardi eura i probiti odnos određen Paktom stabilnosti u euro zoni, a to bi zemlju dovelo u poziciju iz koje se sada spašava Irsku koja je Sloveniji svojim brzim razvojem kao "keltski tigar" donedavno bila uzorom.

Predsjednik najjače slovenske oporbene stranke tvrdi da su netočna mišljenja kako mala država poput Slovenije može riskirati odnos zaduženja države i BDP-a preko 40 posto jer još gori omjer imaju Španjolska i Italija.

Riječ je o zemljama kojima je s obzirom na njihovu veličinu "gledano kroz prste" i kad su ulazile u eurozonu, dok bi Slovenija ili Slovačka u slučaju probijanja plafona bile strogo kažnjene.

Slovenija bi jako izgubila na kreditnom rejtingu, pa bi i krediti za nju na međunarodnom tržištu bili mnogo skuplji, ustvrdio je Janša početkom tjedna na konferenciji za novinare na kojoj je predložio Pahoru da razmisli o raspisivanju prijevremenih izbora.

Vezane vijesti

Janšina stranka ima najveću potporu slovenskih birača

Janšina stranka ima najveću potporu slovenskih birača

Slovenska demokratska stranka (SDS) koju vodi premijer Janez Janša trenutačno ima najveću potporu slovenskih birača, a na drugom i trećem mjestu su… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika