24.11.2010. / 11:23

Autor: Deutsche Welle

Mračni režim koji nervira sve: Može li Kina zaustaviti Sjevernu Koreju?

Nakon granatnog napada Sjeverne na Južnu Koreju, pritisak na Kinu se sve više pojačava. Ova je zemlja jedina koja već godinama pruža gospodarsku i diplomatsku podršku Sjevernoj Koreji.

Kina i Sjeverna Koreja imaju dugogodišnje prijateljske odnoseKina i Sjeverna Koreja imaju dugogodišnje prijateljske odnoseMost prijateljstva iznad rijeke Yalu ujedno je i jedna od onih točaka na kojima se povezanost između Kine i Sjeverne Koreje gotovo svakodnevno može vidjeti. Mostom prelaze kamioni i vlakovi prevozeći robu u oba smjera; samo u prvoj polovici ove godine ovdje je navodno prevezeno robe u vrijednosti oko 1,3 milijarde dolara. Iako od trgovine i gospodarskih veza profitira i Kina, ipak se mora naglasiti da najveću korist ima Sjeverna Koreja. Tijekom godina u kojima se nalazi u izolaciji - kako ekonomskoj tako i političkoj - Most prijateljstva sa susjednom Kinom gotovo su jedina vrata kroz koja u ovu zemlju ulaze, primjerice, živežne namirnice.

Sjeverna Koreja nervira čak i Kineze

Samim time, kako kaže profesor Niu Jun sa Sveučilišta za međunarodne studije u Pekingu, Kina od svih država ima najveći utjecaj na Sjevernu Koreju iako on nije apsolutan. "Pa, ipak, ako Pyongyang neće „slušati" čak ni Peking, što nam svima preostaje? Čak je i Sjevernoj Koreji potreban barem minimum podrške izvana", konstatira profesor.

A na nju je Sjeverna Koreja iz Kine gotovo uvijek mogla računati. Tijekom Korejskog rata Kina je vojnim snagama potpomagala ovu zemlju. Simpatije koje ove komunističke zemlje očigledno gaje jedna za drugu ovjekovječile su takoreći i Ugovorom o prijateljstvu 1961. godine. Na podršku iz Pekinga Pyongyang očito može računati i dan danas; primjerice, Kim Jong II ove je godine čak dva puta posjetio Kinu, dok je predstavnicima vlade u Pekingu, u Vijeću sigurnosti UN-a, do sada uvijek uspjelo zaustaviti prijedloge nekih država koje su zahtijevale uvođenje jačih sankcija protiv Sjeverne Koreje (čak i nakon 2006. i 2009. godine kada je ova zemlja svijet naveliko provocirala svojim testovima atomskog naoružanja).

Pa, ipak, kako kažu promatrači, provokacije koje stižu iz Pyongyanga polako i Kinezima već „idu na živce" i to iz prostog razloga što se sve manje poklapaju s interesima ove najmnogoljudnije azijske države. S druge strane, usprkos dugogodišnjem prijateljstvu, potpuno povjerenje prema Kini u Sjevernoj Koreji ipak ne vlada. Kako potvrđuje i stručnjak za ovu zemlju Jasper Becker, Kim Jong II ne vjeruje Kinezima. Oni nemaju pristup njegovom najužem krugu prijatelja i partnera; naprotiv, kada se trebaju donijeti neke važne, presudne odluke, tada je Peking isključen. "Osim toga, Pyongyang u potpunosti odbija prihvatiti otvaranje svoje zemlje u bilo kakvom pa čak i u gospodarskom smislu, čak i na način kako to čini Kina", tvrdi Becker.

Sjeverna Koreja kao "tampon zona"

Pa ipak, nakon ovog najnovijeg granatnog napada Sjeverne na Južnu Koreju u kojem je ova zemlja po prvi put napala i civile, očekivanja i pritisak na Kinu sve više rastu. Ponovno su sve glasniji prijedlozi da se ova zemlju izloži još jačim gospodarskim sankcijama, no Kina se i ovoga puta tome protivi. Prema mišljenju njezinih stručnjaka, to bi u Sjevernoj Koreji moglo izazvati još više nestabilnosti a možda i potpuni slom. „A on bi u tom slučaju, pao na nas", kaže i profesor Shi Yinhong s Narodnog sveučilišta u Pekingu, misleći pri tome na val novih izbjeglica iz Sjeverne Koreje koje bi zbog još veće gladi preplavile kineske granice, prije svega onu u blizini Dandonga.

S druge strane, kada se govori o mogućim scenarijima koji bi se eventualno mogli dogoditi, a jedan od njih je i (eventualno jednoga dana) ponovno spajanje dvije korejske države u jednu - niti u ovom slučaju Kinezi nisu spremni dati svoj pristanak. Razlog je vrlo jednostavan - Kina u Sjevernoj Koreji vidi jednu vrstu „tampon zone" koja kada bi nestala te „dovela automatski vojsku SAD-a, na kineske granice".

Iz svih tih razloga, Peking će se, kako kažu stručnjaci, i nadalje truditi da održi status quo, te da se suprostavlja, koliko je to moguće, željama i prijedlozima iz Washingtona.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Kineski apel Europi

Kineski apel Europi

Zemlje eurozone koje su zaglibile u dužničku krizu "moraju još više imati na umu da su na istom brodu", ocijenila je u subotu agencija Xinhua, uoči… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika