24.11.2010. / 21:11

Autor: Hina

Napad vezan uz nasljeđivanje vlasti: Ostarjeli i bolesni Kim Jong Il priprema teren za sina

Južnokorejski vojnici, koji su u utorak uzvratili napad, u srijedu su u visokoj pripravnosti, no za 29.000 američkih vojnika u Južnoj Koreji razina pripravnosti nije podizana, izvješćuju američki mediji

Kim Jong-ilKim Jong-ilNapad Sjeverne Koreje na južnokorejski otok Yeonpyeong izgleda da je vezan za sukcesiju čelništva u Pjongjangu, gdje se ostarjeli i bolesni Kim Jong Il priprema predati režim u ruke 27-godišnjem sinu, izjavio je u srijedu načelnik američkog združenog stožera.

Admiral Mike Mullen, načelnik združenog stožera, rekao je u intervjuu za emisiju "The View" TV mreže ABC, da Kim Jong Il izaziva tako opasne izgrede kako bi se podudarili s usponom njegova sina Kim Jong Una na vlast.

Mullen je rekao da SAD surađuje sa svojim južnokorejskim i japanskim saveznicima, te da također želi da Kina izvrši svoj utjecaj.

State Department je objavio u srijedu da Obamina administracija želi da Kina obuzda Sjevernu Koreju od daljnjih provokativnih postupaka.

Glasnogovornik Državnog tajništva Philip Crowley istakao je da je Kina "ključna", te dodao kako su američki diplomati prenijeli poruku kineskim dužnosnicima u Washingtonu i Pekingu, da ta zemlja mora jasno dati do znanja Pyongyangu da njegove akcije nisu prihvatljive.

Siloviti topnički napad na maleni otok u spornim pograničnim vodama zapadne obale Korejskog poluotoka, u kojem su ubijene najmanje četiri osobe a 20 je ranjeno, uslijedio je samo šest tjedana nakon što je sjevernokorejski čelnik predstavio svog najmlađeg sina Kim Jong Una kao svoga nasljednika.

Južnokorejski vojnici, koji su u utorak uzvratili napad, u srijedu su u visokoj pripravnosti, no za 29.000 američkih vojnika u Južnoj Koreji razina pripravnosti nije podizana, izvješćuju američki mediji.

Borbena skupina američkog nosača zrakoplova USS George Washington, u srijedu je isplovila iz Japana prema zapadnoj obali Južne Koreje, gdje će se pridružiti južnokorejskim oružanim snagama u velikim vojnim manevrima, koji su bili povod prosvjedima i prijetnjama Pyngyanga.

Pentagon je objavio da su zajedničke vježbe već ranije planirane, te da one "odražavaju snagu američko-južnokorejskog savezništva".

Predsjednik SAD-a Barack Obama u utorak navečer je telefonski razgovarao s južnokorejskim predsjednikom Lee Myung-bakom, kazavši mu kako će SAD surađivati s međunarodnom zajednicom na snažnoj osudi napada.

Bijela kuća je priopćila kako su se dvojica predsjednika složili da će održati zajedničke vojne vježbe i obuku idućih dana, te nastaviti blisku vojnu suradnju dviju zemalja. Obama je opisao napad Sjeverne Koreje kao "provokativnu" demonstraciju sile koju "treba rješavati".

"To je još jedan provokativni incident u nizu koji smo vidjeli tijekom posljednjih nekoliko mjeseci", rekao je Obama u intervjuu za ABC News, dodavši da će nastaviti konzultacije s predsjednikom Južne Koreje oko odgovora. "Mi snažno osuđujemo napad, i angažiramo međunarodnu zajednicu da izvrši pritisak na Sjevernu Koreju", rekao je. On je odbio komentirati mogućnost vojne akcije, ali je istakao da je to "ozbiljna i trajna opasnost s kojom se treba baviti".

Američki kongresnik Pete Hoekstra, vodeći republikanski član odbora za obavještajne službe Predstavničkog doma Kongresa, rekao je da napad postavlja "ozbiljna pitanja" o naslijeđivanju Kim Jong Ila, i prijeti porastom neprijateljstava na Korejskom poluotoku. On je pozvao Vijeće sigurnosti UN da ošto osudi napad Pyongyanga na južnokorejski otok.

The New York Times u svom uredničkom komentaru u srijedu ocjenjuje kako je riječ o "vrlo opasnoj igri" koja govori o borbi oko zamjene za oboljelog Kim Jong Ila. List ističe kako Obamina administracija mora izvršiti snažan pritisak na Kinu da obuzda Sjevernu Koreju, ali i da sama mora obnoviti angažman jer sadašne eponude za nastavak šestostranih pregovora, prekinutih 2008., ili za bilateralne pregovore Washingtona i Pyongyanga ne daju rezultata.

List istodobno sugerira da bi predsjednik Južne Koreje trebao ispitati tko je zapovijedio da se tijekom sadašnjih vojnih vježbi u spornom pograničnom području ispaljuju probne granate uz obalu Sjeverne Koreje.

Sjeverna Koreja, koja po procjenama američkih stručnjaka ima 8 do 12 komada nuklearnog oružja, nedavno je predstavila novi suvremeni pogon za obogaćivanje urana u Yongbyonu, koji govori o namjeri režima da modernizira svoj nuklearni program i proizvede najrazornije oružje - hidrogensku bombu.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika