25.11.2010. / 08:40

Autor: Nacional.hr

Napuštanje eurozone: Da li je tako nešto uopće moguće?

Ako kao jedini kriterij uzmemo zamjenu slabije valute jačom, tada bi najpraktičnije rješenje bilo da najjača članica eurozone napusti monetarnu uniju", predlaže BBC-ev analitičar

Eurozona je zamišljena kao trajna monetarna unija (Reuters)Eurozona je zamišljena kao trajna monetarna unija (Reuters)Otkako je eksplodirala grčka kriza koja se potom ponovila i u slučaju Irske, analitičari nagađaju što će se dogoditi s eurozonom. Iako su države članice eurozone osnovale fond iz kojeg bi se trebala financirati pomoć posrnulim članicama, glavno je pitanje može li euro kao zajednička valuta uopće podnijeti još potresa poput Grčke, Irske, a sve je izvjesnije i Portugala?

BBC-ev analitičar pokušao je sagledati problem izlaska iz eurozone s dva stajališta - onog eurozone kao monetarne zajednice i zemlje koja bi u tom slučaju napuštala zajedničku valutu.

Koliko god ideja povratka s europske na nacionalnu valutu bila primamljiva u pojedinim trenutcima, problemi se pojavljuju u samoj praksi.

"Kako bi uspostavila novu valutu u zemlji, trebalo bi pretvoriti svu ušteđevinu u eurima po fiksnom tečaju na određeni datum", ističe analitičar i dodaje kako to zasigurno ne bi bilo mirno primljeno kod štediša i poslovnih ljudi koji posluju s eurozonom.

Prije svega država bi se susrela s velikim odlijevom novca iz zemlje, a to bi moglo pokrenuti rušenje bankarskog sustava u toj zemlji. Posljedično, vlada bi morala uvesti nekakvu kontrolu nad odlijevom kapitala, ali je upitno da li se takva kontrola u 21. stoljeću uopće može nametnuti ljudima naviklim na slobodan protok kapitala.

Ako država i uspije pronaći način kako riješiti te praktične probleme, postavlja se pitanje što ona dobiva time što napušta euro? Vanjski dug jo je i dalje u eurima, kamate se računaju u eurima, a nova valuta nije dovoljno jaka da taj dug otplaćuje istim tempom kao kad je zemlja bila u eurozoni. Bilo kakvo zaduživanje države značilo bi lošije uvjete i skuplje kredite, što bi državu dovelo u lošiji položaj no što je trenutno.

Zagovornici odlaska iz monetarne unije ističu kako je u prošlosti također bilo zamjena valuta koje su uspješno odrađene. No, u tim slučajevima se prelazilo sa slabije na jaču valutu odnosno obje valute i "nova" i "stara" su bile dovoljno stabilne da izdrže prelaz.

"Ako kao jedini kriterij uzmemo zamjenu slabije valute jačom, tada bi najpraktičnije rješenje bilo da najjača članica eurozone napusti monetarnu uniju", predlaže BBC-ev analitičar. U prijevodu, to bi značilo Njemačka, a njemačkoj vladi to nije ni na kraj pameti.

Stoga se nameće zaključak kako je eurozona zamišljena za trajna monetarna unija. I koliko god ideja o napuštanju eurozone bila primamljiva u pojedinim trenutcima praktični problemi čine ju gotovo neizvedivom.

Vezane vijesti

'Njemačka ucjena'

'Njemačka ucjena'

Vrhovna koordinatorica borbe protiv europske financijske krize, njemačka kancelarka Angela Merkel, pravi razlog trenutnom jadnom stanju "Starog… Više

Komentari

registracija
9/3/10

nostradurus, 25.11.10. 09:15

Napuštanje euro zone da bi se promjenilo ime valuti nema smisla. Ima smisla jedino, ako se time preuzima monetarna vlast (vlast nad izdavanjem monete). Pri tome se mora napraviti i bankarska reforma i onemogućiti bankama da multipliciraju novu monetu preko bankarstva djelomične rezerve. Plan za prelaz na nekreditni novac (rješenje monetarnog ropstva) za Hrvatsku je na sites.google.com/site/financijskisustav/izlaz-iz-krize. Budući da mi nismo u eruro zoni, prva točka zamjene valute nam ne treba. Prednosti prelaza na nekreditni novac su ogromne. A najveća je da sustav ne vodi u dužničko ropstvo.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika