25.11.2010. / 10:10

Autor: Nacional.hr

Lüken: Hrvatska mora predvidjeti smanjenje broja brodogradilišta

"Sindikati moraju biti realni i shvatiti da neke probleme, kao što je kriza, ne mogu riješiti ni kompanije ni nacionalne vlade", dodaje Lüken

Reinhard Lüken (www.cch.de)Reinhard Lüken (www.cch.de)U jeku privatizacije brodogradilišta koja se odvija sporije no što je to vlada planirala, a pod strogim nadzorom Europske unije, jasno je da sva brodogradilišta neće naći novog vlasnika. No, za glavnog tajnika Udruženja europskih brodogradilišta Reinharda Luekena to nije problem.

U razgovoru za Večernji list, Lüken je naglasio kako restrukturiranje hrvatske brodogradnje mora u obzir uzeti i manji broj brodogradilišta.

"Svih pet ne mogu biti u funkciji. Brodogradilišta moraju postati toliko dobra da mogu privući investicije. Treba se usredotočiti na ograničen broj brodogradilišta", poručuje Lueken.

Naglašava kako se treba riješiti državnih subvencija u brodogradnji, ali kad se to jednom učini brodogradilišta će funkcionirati bez potpora. Naravno, tijekom restrukturiranja treba voditi računa o socijalnom dijalogui suradnji sa sindikatima.

"Sindikati moraju biti realni i shvatiti da neke probleme, kao što je kriza, ne mogu riješiti ni kompanije ni nacionalne vlade", dodaje Lüken.

Ističe kako ne postoji "hrvatska brodogradnja", jer je to globalna industrija koju je pogodila ekonomska kriza. Unatoč tome, perspektiva oporavka postoji jer svijetu trebaju novi brodovi.

No, trenutno je glavni problem nositi se s kineskom proizvodnjom koja je gotovo preuzela primat u brodogradnji. Europska brodogradilišta mogu se nametnuti proizvodnjom specijaliziranih i sofisticiranijih plovila.

Vezane vijesti

"Namjerno rušenje Brodotrogira"

"Namjerno rušenje Brodotrogira"

Čelnici sindikata u Brodotrogiru zatražili su danas od prvog potpredsjednika Vlade i ministra gospodarstva Radimira Čačića da se žurno očituje o… Više

Komentari

registracija
11/10/10

agaSovulj, 25.11.10. 10:46

"treba (se) riješiti državnih subvencija u brodogradnji" - znaju oni sto govore, ali problem je u tome sto jedno govore ovakvima kao sto smo mi, a sami drugacije rade. Kolike subvencije npr USA daje svojim farmerima ili kako je zasticena metalurska industrija, i tamo a i u Evropi. Takvih subvencija se ne treba rjesavat. To s nasim brodogradilistima ce biti jos jedan grabez od strane stranih korporacija.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika