25.11.2010. / 14:06

Autor: Hina

Fuele: Hrvatska se mora usredotočiti na zadnje teške reforme

Fuele boravi u jednodnevnom posjetu Hrvatskoj i susreo se s predsjednikom Ivom Josipovićem, a predviđeni su i susreti s ministrom vanjskih poslova i europskih integracija Gordanom Jandrokovićem

Stefan FueleStefan FueleEuropski povjerenik za proširenje Štefan Fuele pohvalio je u četvrtak u Zagrebu dobar napredak Hrvatske u posljednjih godinu dana, ali je naglasio da se Hrvatska trenutno treba usredotočiti na nekoliko izazova među kojima su reforma pravosuđa i javne uprave i borba protiv korupcije i organiziranog kriminala.

"Pregovori su u zadnjoj fazi... Usuglasili smo se da je važno zadržati zamah i provesti zadnje teške reforme prije pristupanja EU-u. Naglasio sam da se Hrvatska mora usredotočiti na popis pitanja koji uključuje završetak reforme pravosuđa i javne uprave, borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala, suradnju s Međunarodnim kaznenim sudom i u tom kontekstu ratne zločine, manjine i ljudska prava", rekao je Fuele na konferenciji za novinare nakon sastanka s hrvatskom premijerkom Jadrankom Kosor.

Kosor je naglasila kako Hrvatska očekuje da će na prosinačkoj međuvladinoj konferenciji o pristupanju zatvoriti tri poglavlja pristupnih pregovora, a onda početkom sljedeće godine i dva najteža, Pravosuđe i temeljna prava (23) i Tržišno natjecanje (8), te da će se pregovori završiti u okvirima "koje smo sami sebi postavili".

"Posebno smo razgovarali o poglavlju 23. Izvijestila sam gospodina Fuelea o mnogim aktivnostima i reformama", rekla je Kosor, pojasnivši kako je sudska mreža smanjena za 38 posto, mreža državnih tužitelja za 25 posto, a isto tako broj neriješenih predmeta u ovoj godini za 10 posto ili nešto više u odnosu na prošlu godinu.

Što se tiče suradnje s Haaškim sudom, Kosor je kazala da radna skupina radi i dalje u svim smjerovima bez obzira koga bi istrage mogle doseći, bez obzira na ime i prezime, a "na temelju istih principa na kojima provodimo borbu protiv korupcije".

Isto tako, kada se radi o poglavlju Tržišno natjecanje, Hrvatska je blizu "trajnih i konačnih" rješenja glede brodogradilišta i Željezare Split.

Naglasila je na kraju kako je iznimno zadovoljna suradnjom s predsjednikom Ivom Josipovićem.

"Iznimno sam zadovoljna suradnjom s predsjednikom RH Josipovićem na svim poslovima vezanih uz završetak pregovora. Zaista smo na istom putu. Vlada RH i ja osobno imamo čvrstu potporu predsjednika što mislim da je iznimno važno u ovom trenutku i važna poruka hrvatskim građankama i građanima", dodala je Kosor.

Fuele boravi u jednodnevnom posjetu Hrvatskoj i susreo se s predsjednikom Ivom Josipovićem, a predviđeni su i susreti s ministrom vanjskih poslova i europskih integracija Gordanom Jandrokovićem, predsjednicom Nacionalnog odbora za praćenje pregovora Hrvatske i EU-a Vesnom Pusić i članovima tog odbora, predsjednikom SDP-a Zoranom Milanovićem i predstavnicima civilnog društva, kao i posjet jednom IPA projektu kojeg financira EU.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika