25.11.2010. / 15:47

Autor: Hina

Biškupić: Uvrštenje Alke, licitara i ojkanja na UNESCO-ov popis potvrđuje važnosti hrvatske kulturne baštine

Naglasio je kako se Hrvatska može pohvaliti s čak 10 upisanih fenomena nematerijalne kulturne baštine na UNESCO-ovoj listi, po čemu je na prvom mjestu među europskim zemljama

Božo BiškupićBožo BiškupićUvrštenje Sinjske alke i umijeća izradbe licitara na UNESCO-ovu reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine svijeta, a glazbenog izričaja ojkanja na listu ugrožene nematerijalne kulturne baštine svijeta, potvrda je važnosti hrvatskih kulturnih fenomena koji su prepoznati kao svjetska kulturna baština, istaknuo je danas na konferenciji za novinare ministar kulture Božo Biškupić.

Naglasio je kako se Hrvatska može pohvaliti s čak 10 upisanih fenomena nematerijalne kulturne baštine na UNESCO-ovoj listi, po čemu je na prvom mjestu među europskim zemljama.

Govoreći o nedavnoj odluci UNESCO-ova Odbora za nematerijalnu kulturnu baštinu svijeta o uvrštenju Sinjske alke, umijeća izradbe licitara i glazbenog izričaja ojkanja na UNESC-ovu listu, ministar kulture Biškupić obećao je pomoć u održavanju upisanih običaja i događanja.

Najavio je kako se teži i upisu sokolarstva te mediteranske kuhinje, zajedno sa susjednim zemljama, na tu UNECO-ovu listu.

Još jedan od budućih prijedloga za upis moglo bi biti i "Nijemo kolo", no o tome će odlučiti nadležno vijeće, rekao je Biškupić.

Ravnateljica Muzeja Hrvatskog zagorja Goranka Horjan zauzela se za suradnju muzealaca i tradicijskih obrta kako bi se osigurao ekonomski kontinuitet za tradicijske obrte koji bi na taj način mogli opstati.

Glavna tajnica Hrvatskog povjerenstva za UNESCO i načelnica Odjela za UNESCO Rut Carek govorila je o zasjedanju UNESCO-ova odbora za nematerijalnu kulturnu baštinu svijeta u Nairobiju, održanu prije 10-ak dana, napomenuvši kako su sve 24 članice prepoznale vrijednost tradicijske baštine i jednoglasno donijele odluku o upisu hrvatskih fenomena na listu.

To je velik uspjeh hrvatske kulture, struke, lokalnih nositelja i Ministarstva kulture, zaključila je.

Zadovoljstvo upisom na listu izrazili su nazočni licitari, pjevači ojkalica te predsjednik Viteškog alkarskog društva Stipe Jukić, koji je rekao kako je to ostvarenje "sna Cetinjana i Sinjana da Alka bude prepoznata kulturna točka na zemljovidu Europe i svijeta".

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika