25.11.2010. / 16:12

Autor: Nacional.hr

Irska vlada predstavila ekonomski plan kako smanjiti nacionalni dug

Rezovima javne potrošnje uštedjelo bi se 10 bilijuna eura, dok bi povećani porezi u državnu blagajnu donijeli 5 bilijuna eura.

Brian LenihanBrian LenihanIrska vlada otkrila je javnosti svoj četverogodišnji ekonomski plan "National Recovery Plan 2011-2014" koji je samo jedna od mjera kako bi se smanjio nacionalni dug, a plan uključuje rezanje javne potrošnje i povećanje poreza, izvještava CNN.

Rezovima javne potrošnje uštedjelo bi se 10 bilijuna eura, dok bi povećani porezi u državnu blagajnu donijeli 5 bilijuna eura. Minimalna plaća će se smanjiti za jedan do 7.65 eura po satu, dok će se plaće u javnom sektoru smanjiti za 1.2 bilijuna eura kroz period od četiri godine. Donošenje ekonomskog plana uslijedilo je nakon irskog poziva za internacionalnom, ekonomskom pomoći kako bi se mogli riješiti proračunski problemi.

Internacionalni monetarni fond i EU obećali su pomoć od desetak bilijuna dolara. Od ostalih mjera namjerava se povećati porez na dodanu vrijednost (VAT) s 21 na 23 posto do 2014. godine, studentske školarine, a instaliranjem vodomjera u kućanstva, umjesto prije fiksne cijene, naplaćivala bi se potrošnja vode. Plan je otkrio kako 45 posto irskih poreznih obveznika nije platilo porez na dohodak ove godine.

Vezane vijesti

Irci "okupirali" Poznanj, većina Hrvata stiže danas

Irci "okupirali" Poznanj, većina Hrvata stiže danas

Niti pljusak koji se spustio na Poznanj nije ih mogao zaustaviti i primiriti. Više od 20.000 raspjevanih irskih navijača "okupiralo" je središte… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika