26.11.2010. / 18:35

Autor: Hina

Tržište nekretnina: Hrvatska još nije dotaknula dno

Njemačka, Velika Britanija, Švicarska i Danska zabilježile su u promatranom razdoblju tek skroman godišnji rast od tek nešto više od jedan posto

Cijene nekretnina još uvijek su visokeCijene nekretnina još uvijek su visokeCijene nekretnina širom svijeta kretale su se neujednačeno u trećem tromjesečju, pri čemu u Hrvatskoj trend pada još nije dotaknuo dno, pokazalo je najnovije izvješće međunarodnog portala za nekretnine Global Property Guide, objavljeno u petak.

Tako je 17 od ukupno 35 zemalja obuhvaćenih ispitivanjem GPG-a zabilježilo rast cijena nekretnina. Od njih 18 koje i dalje bilježe pad cijena na tome tržištu, u 11 je tempo pada usporio, pokazuje izvješće.

U Hrvatskoj su cijene u trećem tromjesečju pale za 5,86 posto u odnosu na isto razdoblje lani. U odnosu na prethodna tri mjeseca bile su niže za 2,47 posto. U razdoblju od travnja do lipnja cijene su na godišnjoj razini pale za 5,37 posto a u odnosu na prva tri ovogodišnja mjeseca pale su za 1,86 posto.

Nominalne cijene nekretnina u Hrvatskoj pale su su trećem tromjesečju za 4,85 posto u odnosu na isto razdoblje lani. U odnosu na prethodno tromjesečje bile su niže za 2,86 posto. U drugom tromjesečju pale su na godišnjoj razini za 4,70 posto dok su u odnosu na prvo tromjesečje bile manje za 0,95 posto.

Latvija je u razdoblju od srpnja do rujna zauzela vodeće mjesto po skoku cijena nekretnina u odnosu na isto razdoblje lani. Ta je baltička zemlja ujedno jedina u Europi zabilježila dvoznamenkastu godišnju stopu rasta, za 24,73 posto, nasuprot padu za 59,70 posto u istome razdoblju godine ranije. Slijede Finska i Norveška s godišnjim stopama rasta od 5,99 i 4,38 posto. Cijene nekretnina u obje te zemlje rastu od trećeg tromjesečja 2009, ističe se u izvješću.

Njemačka, Velika Britanija, Švicarska i Danska zabilježile su u promatranom razdoblju tek skroman godišnji rast od tek nešto više od jedan posto.

Najsnažniji godišnji pad među europskim zemljama obuhvaćenim ispitivanjem zabilježila je Irska, gdje su cijene nekretnina u godini dana do kraja trećeg tromjesečja 2010. potonule 14,94 posto. Time je nastavljeno trogodišnje razdoblje njihova pada kojemu se još ne nazire kraj.

Američko tržište nekretnina i dalje je zahvaćeno krizom, konstatirali su autori izvješća. Tako je indeks sezonski prilagođenih cijena nekretnina potonuo za 4,31 posto u godini dana do kraja rujna 2010. Na tromjesečnoj razini cijene su ponovno pale, i to za 1,68 posto, nakon što su u razdoblju od travnja do lipnja porasle za 0,90 posto.

Vezane vijesti

Američko minsko polje za Deutsche Bank

Američko minsko polje za Deutsche Bank

Pored američkih, upravo je Deutsche Bank bila jedna od najznačajnijih financijskih institucija u poslovanju s kreditima za nekretnine američkih… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika