27.11.2010. / 10:36

Autor: Ivan Friščić

Druga večer Dreft Fashion Weeka – Istinski oduševila jedino Martina Sporiš

Kolekcija pamučnih modela interesantnih ali već viđenih krojeva trebala je odavati dojam multifunkcionalnosti, što u srži i nije uspjela. Haljine od viskoze i pamuka u pastelnim tonovima te dječji modeli sa našivenim detaljima kojineodoljivo podsjećaju na one što ih radi Ljupka Gojić, nisu pretjerano oduševili

Foto: Mateja VrčkovićFoto: Mateja VrčkovićDrugu večer 15. Dreft Fashion weeka Zagreb otvorila je Irena Berišić Turk for Fatal. Kolekcija pamučnih modela interesantnih ali već viđenih krojeva trebala je odavati dojam multifunkcionalnosti, što u srži i nije uspjela. Haljine od viskoze i pamuka u pastelnim tonovima te dječji modeli sa našivenim detaljima koji neodoljivo podsjećaju na one što ih radi Ljupka Gojić, nisu pretjerano oduševili.

Victor de Souza, gost iz New Yorka kojeg hvale svi, od Jessice Biel do Coco Pereza i modnih urednica, pokazao nam je interesantnu i koloristički upečatljivu reviju. Velika i tematski zaokružena revija sastavljena je od lepršavih haljina, suknji, bluza, sakoa, kupaćeg kostima i korzeta upotpunjenih sa savršenim cipelama vrtoglavo visokih potpetica u raznim bojama. Pojedini modeli upotpunjeni su naglašenim ramenima, a osjećag De Souza postiže kristalićima i fino posloženim šljokicama. Modeli savršenog kroja i oblika glatko su prolazili pistom, a unatoč tome što ih je bilo mnogo nije bilo osjećaja dosade već, naprotiv, s nestrpljenjem se iščekivao svaki sljedeći izlaz. U zadnjem izlazu je prikazana prava modna poslastica - jarkoružicasta haljina sa naglašenim gornjim dijelom u stilu Viktor&Rolf dizajna, te ogromni donji dio poput vjenčanice.

Vedrana Šehagić je za Belissimu napravila klasičnu kolekciju u stilu 50ih i 60ih godina prošlog stoljeća. Revije je započela performansom djevojaka u baletnima haljinicama koje su cijelo vrijeme bile dio scene. Poslovne haljine, suknje i sakoi u neutralnim tonovima bež, smeđe i sive boje izmjenjivali su se na pisti. Cijela kolekcija bila je upotpunjena pokojom lepršavom svilenom haljinicom i torbama.

Krojevima interesantna, ali materijalima i modelima dosadna, bila je kolekcija Ive Karačić. Dizajnerica je prikazala modele koji su izgledali kao da su inspirirani, ali samo inspirirani radom Branke Donassy. Modeli su djelovali kao da su preveliki, u mornarskom duhu sa konopčićima umjesto remenja, a styling je bio upotpunjen ružnim i neusklađenim cipelama.

Redovita gošća DFWZ Marie St. Pierre iz Montreala, je predstavila kolekciju koja me u nekim modelima podsjetila na 1960e i modele Pierrea Cardina. Haljinice A-kroja, hlače širokih nogavica, fine bluze i bolera u raznim bojama pastelnih tonova, bile su prekrasno skrojene i sašivene te su modeli imali savršen pad i estetiku. Posljednji dio kolekcije pokazao je i malo drugačije krojeve i boje - od zlatne i srebrne do jarko crvene i crne.

Istinsko oduševljenje večeri bila je Martina Sporiš, koja je predstavila tamnu kostimografsku kolekciju te prikazala nešto potpuno drugačije od viđenog u posljednja dva dana. Revija je odavala dojam snage i straha, jer je osim mračnih modela i ugašenih svjetala, tekla uz hukanje sove i prigušeno recitiranje stihova «Twinkle, Twinkle, Little Star». Kolekcija korzeta, mini haljina i suknji upotpunjenih velikom količinom resa i izrezanih dijelova umjetne kože je u osnovi nekomercijalna, ali dobro izrađena.

Za svoj vlastiti debakl pobrinula su se posljednja dva dizajnera - Marta Buzolić i Natalio Đangradović.

Marta Buzolić je predstavila kolekciju koja je na prvu ostavljala dojam da je inspirirana 20im godinama prošlog stoljeća, zatim je ostavljala dojam da je inspirirana 60im godinama pa 70im pa 80im i na kraju nikome nije bilo jasno čime je inspirirana. Manekenke su nosile narančasto crvene perike ošišane na bob, bisere oko vrata i na rukama te razno razne modele u crnim, crvenim i bijelim tonovima. Modeli namijenjeni poslovnim ženama i pokoji kupaći kostim (tu se sa sigurnošću može reći da se dizajnerica inspirirala ljetošnjom Liscinom kolekcijom kupaćih kostima) nisu nimalo oduševili - osim loših krojeva modeli su bili i loše sašiveni, a nije se moglo vidjeti ni ništa kreativno i inovativno.

Glazba koja traje i traje, a modela niotkud - tako je započela revija Natalia Đangradovića. Gore navedeno ne bi bilo nimalo sporno da smo nakon tog čekanja bili oduševljeni, no nismo dobili ništa doli najobičnijeg - razočaranja. Modeli koji izgledaju jeftino, bez nekog prepoznatljivog kroja, strukture i poveznice, bio bi najjednostavniji opis sinoćnje revije. Igranje golotinjom, na kartu koje je dizajner želio dobiti nezasluženi publicitet, je na kraju rezultiralo sramoćenjem djevojaka koje su izašle obnaženih grudi. Revija koja se sastojala od suknji, košulja, hlača, haljina i kupaćih kostima, djelovala je nepovezano i nedorečeno.

Vezane vijesti

Foto: Treća večer Dreft Fashion Weeka privukla malo drugačiju publiku

Foto: Treća večer Dreft Fashion Weeka privukla malo drugačiju publiku

Treća večer Dreft Fashion Weeka privukla je nešto drugačiju publiku. Naravno, mogli su se vidjeti stalni posjetitelji modnih revija poput Nevena… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika