29.11.2010. / 14:31

Autor: Nacional.hr

Kulterer: 'Nisam imao ništa s poslovima Hypa na Balkanu. Nemam pojma o tome'

No, dodaje, kako je uvjeren da Striedinger ne bi potpisao te dokumente da je znao ono što zna danas o cijeloj situaciji

Wolfgang KultererWolfgang KultererBivši šef Hypo banke, Wolfgang Kulterer nakon nekoliko mjeseci pritvora našao se na slobodi, nakon što su njegovi "prijatelji i obitelj" skupili pola milijuna eura jamčevine. Nije dugo trebalo pa da Kulterer otvori svoju dušu i progovori o situaciji u Hypo banci. Naravno, dotaknuo se i Hypo banke u Hrvatskoj.

U intervjuu za bečki tjednik Profil, Kulterer je opovrgnuo da je imao ikakve veze s poslovima na Balkanu. Istaknuo je kako je to bio posao Guenthera Striedingera kojeg je, priznaje, on doveo u upravu banke 2000. godine. Pojašnjava Ističe da se Striedinger pokazao kako vrijedan i ambiciozan radnik te je na taj način postao i glavna osoba za poslove na Balkanu.

Nije želio govoriti ništa o istrazi protiv Striedingera, no istaknuo je kako njega osobno tužitelj ne tereti za taj slučaj.

Na pitanje o nekoliko slučajeva odobravanja kredita koji su postali predmet istrage, Kulterer ističe kako nije imao problema objasniti zašto su ti krediti odobreni. No, dodaje, ako je dokumentacija krivotvorena i prije no što je došla do njega, to nije njegov problem.

Na pitanje čiji je to problem, Kulerer odgovara da bi to onda bio Striedingerov problem. No, dodaje, kako je uvjeren da Striedinger ne bi potpisao te dokumente da je znao ono što zna danas o cijeloj situaciji.

Intervju nije mogao proći bez pitanja o koruškom županu, Joergu Haideru. Iako se u medijima nagađalo da su njih dvojica u prijateljskim odnosima, Kulterer tvrdi da su zapravo bili na distanci. Priznaje da su njih dvojica zbog poslovnog odnos između ureda župana i banke bila u kontaktu, no ne i da su bili prijatelji.

Pojašnjava kako je Haider znao vršiti pritisak na njega, poglavito oko toga tko će raditi u banci, ali i da se tom pritisku uspješno odupirao. Nije mu jasno zašto ga javnost smatra "Haiderovim osobnim bankarom". Pogotovo jer je nevoljko odobrio kredite koji su isplaćeni zrakoplovnoj tvrtki Styrian Spirit i privatnom detektivu Dietmaru Guggenbiechleru. Upravo zbog tih kredita danas odgovara pred sudom.

Vezane vijesti

Kulterer - Nisam se sastao sa Sanaderom u Klagenfurtu

Kulterer - Nisam se sastao sa Sanaderom u Klagenfurtu

Suđenje Ivi Sanaderu u slučaevima Hypo i Ina-MOL nastavljeno je na Županijskom sudu u Zagrebu svjedočenjem bivšeg šefa uprave Hypo banke, Wolfganga… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika