29.11.2010. / 19:02

Autor: Hina

Unija prvi put spomenula datum: Hrvatska bi mogla završiti pregovore krajem lipnja

Europska komisija je u ponedjeljak u Bruxellesu prvi put objavila da Hrvatska može završiti pristupne pregovore potkraj prvog polugodišta 2011. godine te najavila datum kada će objaviti izvješće o ispunjavanju mjerila za poglavlje Pravosuđe i temeljna prava.

EU je prvi put spomenula da bi Hrvatska mogla završiti pregovore sredinom godineEU je prvi put spomenula da bi Hrvatska mogla završiti pregovore sredinom godineEuropska komisija je u ponedjeljak u Bruxellesu prvi put objavila da Hrvatska može završiti pristupne pregovore potkraj prvog polugodišta 2011. godine te najavila datum kada će objaviti izvješće o ispunjavanju mjerila za poglavlje Pravosuđe i temeljna prava.

"Ako sve bude išlo u redu, pregovori bi se mogli završiti potkraj prvog polugodišta sljedeće godine, za vrijeme mađarskog predsjedništva", izjavila je Alexandra Cas Granje, direktorica u Glavnoj upravi za proširenje Europske komisije, zadužena za kandidatske zemlje.

Ona je na sastanku Zajedničkog parlamentarnog odbora EU-Hrvatska, koji je započeo u ponedjeljak popodne u Bruxelesu, iznijela moguću dinamiku zatvaranja preostalih pregovaračkih poglavlja. Komisija je kroz njezin istup prvi put najavila kada će izići s prvim izvješćem o ispunjavanju mjerila za najteže poglavlje Pravosuđe i temeljna prava, koje će sigurno biti zadnje poglavlje koje će Hrvatska zatvoriti.

Na sljedećoj međuvladinoj konferenciju o pristupanju, koja će se održati 22. prosinca, Cas Granje je rekla da je moguće zatvoriti tri poglavlja - Pravda, sloboda i sigurnost, Okoliš i Vanjska, sigurnosna i obrambena politika.

Za poglavlje Okoliš, Komisija je još ranije potvrdila da je Hrvatska ispunila sva mjerila za zatvaranje, a sada je prvi put to potvrđeno i za poglavlja Pravda, sloboda i sigurnost i Vanjska, sigurnosna i obrambena politika. Komisija je sada ta poglavlja uputila u radna tijela Vijeća EU-a, koja trebaju dati konačno svjetlo za zatvaranje. "Nadam se da će to biti učinjeno na vrijeme kako bi se ta poglavlja zatvorila na sljedećoj konferenciji o pristupanju", rekla je Cas Granje.

Za poglavlje 23 - Pravosuđe i temeljna prava, Cas Granje je najavila da će Komisija objaviti privremeno izvješće o ispunjavanju mjerila "najvjerojatnije 11. ožujka sljedeće godine". "Tada ćemo jasnije moći vidjeti kada će se to poglavlje moći zatvoriti", rekla je.

Za sljedeću godinu ostalo bi ukupno za zatvoriti još šest poglavlja, ako se na računa poglavlje Ostala pitanja, o kojem se ne vode pregovori. U poglavlju 13 - Ribarstvo, Hrvatska je ispunila mjerila za zatvaranje, ali EU još mora definirati odgovor na hrvatski zahtjev za prijelazno razdoblje i na slovenski zahtjev koji se tiče "tradicionalnih ribarskih prava". Cas Granje je rekla da se na tome sada radi i da bi poglavlje moglo biti spremno za zatvarnje početkom sljedeće godine.

Što se tiče tri poglavlja s financijskim implikacijama - Poljoprivreda i ruralni razvitak, Regionalna politika i koordinacija strukturnih instrumenata i Financijske i proračunske odredbe, koja se obično zatvaraju na kraju pregovora, "Komisija se prvi put bavi tim poglavljima, a da još nije poznat datum pristupanja", rekla je Cas Granje, dodajući da se o tome sada razgovora unutar službe Komisije. Ona je izrazila nadu da će se poglavlja Poljoprivreda i ruralni razvitak i Regionalna politika i koordinacija strukturnih instrumenata zatvoriti u prvom tromjesečju sljedeće godine, a Proračunske i financije odredbe nešto kasnije.

Zatvaranje poglavlja 8 - Tržišno natjecanje ovisit će o planovima za restrukturiranje brodogradilišta. Cas Granje je potvrdila da je Komisija primila planove za tri brodogradilišta, koji se sada proučavaju.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika