Objavljeno u Nacionalu br. 785, 2010-11-30

Autor: Robert Bajruši

SDP priprema plan razvoja Zagreba u sljedećih 10 godina

RAJKO OSTOJIĆ, ugledni liječnik s Rebra,
SDP-ov je kandidat za ministra zdravstvaRAJKO OSTOJIĆ, ugledni liječnik s Rebra, SDP-ov je kandidat za ministra zdravstvaRajko Ostojić, SDP-ov kandidat za ministra zdravstva i saborski zastupnik, započeo je rad na socijaldemokratskom planu razvoja Grada Zagreba u idućih deset godina. Nakon što je Milan Bandić isključen iz SDP-a, Ostojić je proljetos bio jedan od glavnih suradnika Davora Bernardića u kampanji za novg šefa SDP-a u glavnom gradu. Kad je Bernardić izabran za predsjednika gradskog SDP-a, osnovao je dvanaest stručnih savjeta koji imaju članove SDP-a, ali i nestranačke osobe, a za predsjednika Središnjeg savjeta izabran je Rajko Ostojić.

Zadržavanje statusa najjače stranke u Zagrebu jedan je od glavnih prioriteta u SDP-u. Zagreb je društveno i financijsko središte Hrvatske, ali i iznimno važan u parlamentarnim izborima jer su u njemu četiri od deset izbornih jedinica. Cilj SDP-a jest pridobivanje podrške od zaposlenih u javnoj upravi, kao i u privatnom sektoru, ali i u udrugama civilnog društva koje okupljaju mlađe članstvo. Stoga u SDP-u namjeravaju u izradu 10-godišnje strategije razvoja Zagreba uključiti niz poznatih javnih osoba, kao i organizirati brojne skupove na kojima će građani iznositi prijedloge, a cjelokupni proces bit će završen u veljači 2011. Nešto slično poduzeo je i Ivica Račan kad je 1998. također osnovao Središnji savjet SDP-a, u koji su ušli brojni nestranački intelektualci, umjetnici i kritičari HDZ-ove vlasti. Kako doznaje Nacional, SDP-ova Strategija razvoja Zagreba zasniva se na izgradnji kvalitetne mreže gradskog i međugradskog prometa, projektu "Plovna Sava", uređenju zelenih površina i trgova te uvođenju brzog širokopojasnog interneta u svim dijelovima grada, uz kvalitetnu socijalnu i zdravstvenu politiku. "Zagreb mora stalno težiti napretku i preuzimanju odgovornosti za vlastiti razvoj, ali i za boljitak svojih građana te u konačnici biti pogon rasta i razvoja cijele Hrvatske.

U proteklom desetljeću u Zagrebu se puno gradilo, ali Zagreb iz 80-ih i danas nije isti grad. Također, Zagreb još uvijek nema službeno definiranu strategiju razvoja te se nerijetko sve svodilo na razmišljanje od danas za sutra", izjavio je Rajko Ostojić za Nacional. U financijskom pogledu, izrada razvojne strategije jedan je od uvjeta za korištenje pretpristupnih programa Europske unije. Kohezijska politika EU-a u cijelosti se zasniva na principu strateškog višegodišnjeg planiranja pa je strategija razvoja Grada Zagreba neophodan i ključni uvjet za korištenje raspoloživih fondova Unije, objašnjavaju u SDP-u.

Vezane vijesti

SDP gubi teško zarađene glasove Zelenih

SDP gubi teško zarađene glasove Zelenih

Odstup ministrice zaštite okoliša Mirele Holy, koja je prošlog tjedna napustila vladu Zorana Milanovića, počinje izazivati sve veću zabrinutost… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika