Objavljeno u Nacionalu br. 785, 2010-11-30

Autor: Plamenko Cvitić

Istraga o Fimi-mediji seli se na HTV

Hloverka Novak-Srzić i Dijana Čuljak-Šelebaj - poznate novinarke i urednice na HTV-u - navodno su surađivale s Fimi-medijom, što žestoko opovrgavaju

HLOVERKA NOVAK-SRZIĆ tvrdi da je šokirana da se nju i Dijanu Čuljak-Šelebaj
spominje u kontekstu FimimedijeHLOVERKA NOVAK-SRZIĆ tvrdi da je šokirana da se nju i Dijanu Čuljak-Šelebaj spominje u kontekstu FimimedijeHloverka Novak- Srzić i Dijana Čuljak, poznate novinarke zaposlene na Hrvatskoj televiziji, surađivale su s tvrtkom Fimi-media Nevenke Jurak i tako dodatno zarađivale - glasi informacija koja se od sredine prošlog tjedna intenzivno prepričava u zagrebačkim političkim, pravosudnim i novinarskim krugovima. Navodno se do tih informacija došlo kad su istražitelji Uskoka ispitivali protagoniste afere Fimi-media koji su nedavno pušteni iz remetinečkog pritvora zbog temeljite suradnje s istražiteljima Uskoka.

Visoki pravosudni izvor upućen u aferu Fimi-media u razgovoru za Nacional, zbog obveze čuvanja službene tajne, nije tu informaciju htio potvrditi, ali ju nije ni demantirao. U kratkom razgovoru izrekao je i sljedeće zanimljive rečenice, koje bi se mogle shvatiti i kao posredna potvrda njene istinitosti: “Znamo da se ta informacija već pojavila u Saboru, a znamo i što se priča o tome tko ju je plasirao. Zanimljivo bi bilo analizirati zašto je onomu tko je tu informaciju počeo plasirati to moglo koristiti.” Hloverka Novak-Srzić u razgovoru za Nacional potvrdila je da je čula za tu informaciju, ali ju energično demantira: “Čula sam da Dijanu Čuljak-Šelebaj i mene spominju u kontekstu afere Fimi-media. Takve su me informacije šokirale, jer su posve netočne.


NEVENKA JURAK, uhićena šefica Fimimedije navodno
je Uskoku dala više pojedinosti o suradnji njezine tvrtke s vodećim novinarkama HTV-aNEVENKA JURAK, uhićena šefica Fimimedije navodno je Uskoku dala više pojedinosti o suradnji njezine tvrtke s vodećim novinarkama HTV-aMoram priznati da mi nije bilo svejedno kad sam to čula, jer nije ugodno kad te spominju u kontekstu jedne od najvećih afera u Hrvatskoj u posljednje vrijeme. Kako se ja mogu obraniti ako netko namjerno plasira takve insinuacije? Razgovarala sam o tome i s Dijanom Čuljak- Šelebaj, nju su te laži također uznemirile. Sve je to apsolutno netočno. Kao novinarka nakon toga sam kontaktirala s glavnim državnim odvjetnikom Mladenom Bajićem, a on mi je rekao da su te informacije neistinite. Čula sam i ja da se prepričavaju u Saboru. Imam svoje mišljenje o tome tko bi ih mogao plasirati i zašto, ali budući da o tome nemam nikakvih dokaza, neću ga javno iznositi.” Zagrebački novinari prošlog su tjedna nagađali da je te informacije u saborskim krugovima počeo širiti bivši glasnogovornik Sanaderove vlade Ratko Maček, te da on to navodno čini jer ga je strah da i on ne bude povezan s aferom Fimi-media. Prema istim izvorima, Maček bi navodno mogao biti povezan s Vinkom Mladineom, direktorom Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, koji je prošlog tjedna uhićen zbog sumnje da je bez javnog natječaja sklapao unosne ugovore s Fimi-medijom.

Prema tvrdnjama istih izvora, Maček je počeo širiti informacije o osobama povezanima s Fimi-medijom ne bi li relativizirao svoje veze s tom agencijom budu li one otkrivene. Ratko Maček izjavio je za Nacional da apsolutno nema veze s tom pričom, te da nema pojma o tome je li i tko dovodio u vezu Hloverku Novak-Srzić i Dijanu Čuljak s poslovanjem Fimi-medije. Osobe koje su Nacionalu prenijele informacije, prema kojima su Hloverka Novak-Srzić i Dijana Čuljak navodno primale novac od Fimi-medije, tvrde da su to Uskoku ispričali i bivši šef carine Mladen Barišić i šefica Fimi-medije Nevenka Jurak, koja je navodno opisala više pojedinosti o toj suradnji i na što se ona odnosila. Zasad nisu poznati detalji tih eventualnih iskaza o njihovoj suradnji, a ne može se bez ograda tvrditi niti je li to uopće točno.

DIJANA ČULJAK ŠELEBAJ
tvrdi da su optužbe na njen račun lažne te da su je vrlo uznemirileDIJANA ČULJAK ŠELEBAJ tvrdi da su optužbe na njen račun lažne te da su je vrlo uznemirilePostoji više različitih načina na koje su, ako je to uopće točno, Hloverka Novak-Srzić i Dijana Čuljak mogle surađivati s Fimi-medijom. Mogle su od Fimi-medije novac primati zakonito u obliku honorara za autorske poslove, koji nisu bili u sukobu interesa s njihovim poslom na HTV-u i na koje su plaćena sva davanja. Međutim, moguće je i da se radilo o posrednim isplatama, koje su bile pokrivane izmišljenim poslovima i uslugama plaćanima drugim tvrtkama, pa se potom taj novac iz tih tvrtki izvlačio i završavao kod dviju novinarki. Jedan od izvora Nacionala, kojem je poznata informacija o navodnim vezama Nevenke Jurak s Hloverkom Novak- Srzić i Dijanom Čuljak, tvrdi kako je moguće da su njih dvije primale novac ne bi li svojim radom i utjecajem na Hrvatskoj televiziji bile na usluzi vladajućem HDZ-u, ako bi u nekim situacijama trebalo kontrolirati štetu, ili pak promovirati interese HDZ-a i nekih istaknutih pojedinaca iz te stranke.

Tvrdnje da su Hloverka Novak-Srzić i Dijana Čuljak-Šelebaj primale novac od Fimi-medije radi zaštite interesa HDZ-a na Hrvatskoj televiziji neće biti jednostavno dokazati, čak ako se one baziraju i na detaljnim tvrdnjama Nevenke Jurak i Mladena Barišića. To se mora potkrijepiti i drugim dokazima, a pitanje je hoće li to biti moguće. Dio javnosti, a osobito nekim novinari, uvjereni su da su Hloverka Novak- Srzić i Dijana Čuljak novinarke bliske HDZ-u. To su kroz razne medije više puta plasirali neki njihovi kolege novinari s HTV-a koji nisu oduševljeni njihovim radom, ali i televizijski komentatori. One su to nekoliko puta energično demantirale, ali su također u više navrata bile prozivane zbog sumnji da naplaćuju svoj utjecaj na HTV-u i osiguravaju televizijski prostor osobama koje im to posredno plaćaju. To se zadnji put dogodilo u prosincu 2008. kad je tadašnji gradonačelnik Slavonskog Broda Mirko Duspara javno rekao da je preko zagrebačke agencije Moire PR platio gostovanje u emisijama Informativnog programa, “Brisanom prostoru” i “Otvorenom”.

RATKO MAČEK Bivši glasnogovornik HDZ-a tvrdi da nije umiješan u priče o povezanosti
Hloverke Novak- Srzić i Dijane Čuljak-Šelebaj s poslovanjem Fimi-medijeRATKO MAČEK Bivši glasnogovornik HDZ-a tvrdi da nije umiješan u priče o povezanosti Hloverke Novak- Srzić i Dijane Čuljak-Šelebaj s poslovanjem Fimi-medijeDuspara je naknadno pokazao i navodno sporne ugovore s agencijom Moire PR, ali se u njima nije mogla naći izravna potvrda za tvrdnje koje je javno izrekao, zbog čega je poslije šefica te agencije Irena Nakić zatražila od HTV-a javnu ispriku i najavila sudske tužbe. Državno odvjetništvo i policija počeli su se tada zanimati za taj slučaj, a za njega je na redovitoj sjednici poseban interes pokazao i član Programskog vijeća HRT-a Hašim Bahtijari, koji je energično pozvao da se ispitaju sumnjive aktivnosti agencije Moire PR. S policijske strane, taj je slučaj počeo vrlo angažirano ispitivati tadašnji ravnatelj policije Vladimir Faber.

Izvori bliski policiji ispričali su za Nacional da se Faber tada suočio s neobičnim pritiskom. Jednoga dana nazvao ga je osobno tadašnji premijer Ivo Sanader i rekao mu da prestane raditi na tom slučaju. Isti izvori tvrde da je Sanader Faberu doslovce rekao: “Pusti to, Dijana Čuljak je naša.” Ta se agencija u sličnom kontekstu spominjala i 2003., pa u studenome 2004., ali ni tada za takve optužbe nije bilo dokaza. Prva se istraga na HTV-u provodila o dokumentu u kojem se tvrdilo da su Hloverka Novak-Srzić, Dijana Čuljak-Šelebaj i Ivana Šikić zajedno s vlasnicom agencije Moire PR, Irenom Nakić, radile za tvrtku First Irish Consultancy Services Limited. Radilo se zapravo o prezentaciji spomenute tvrtke kojom se predstavljaju njeni partneri (HTV-ove novinarke), nudeći klijentima pomoć u odnosima s medijima te u lobiranju u vladajućim krugovima. Taj dokument datira iz 2002. godine i o njemu je na HTV-u već prije provedena svojevrsna istraga, u kojoj je navodno utvrđeno da je to lažni materijal. Prozvane novinarke to su demantirale tvrdeći da nikad nisu radile za spomenutu tvrtku. Slična afera izbila je i kad se počelo sumnjati da je, zbog prijateljstva i navodnog partnerstva s Irenom Nakić, Hloverka Novak-Srzić u emisiju “Otvoreno” potkraj 2004. pozvala odvjetnika Nevena Cirkvenija, bivšeg supruga Irene Nakić, da štiti interese tadašnjeg ministra vanjskih poslova Miomira Žužula, kojega je Cirkveni zastupao.

Vinko Mladineo, direktor
Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitostVinko Mladineo, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitostTa se emisija bavila mogućim sukobom interesa u kojem se našao tadašnji ministar vanjskih poslova Miomir Žužul u aferi Imostroj. Prozvane novinarke tada su sumnjale da ih pokušava kompromitirati Krešimir Macan, koji je tada radio u PR agenciji koja je zastupala interese SDP-a i kojoj je odgovaralo produbljivanje afere u kojoj se našao Žužul. Sličan se scenarij ponovio i 2008., kad je gradonačelnik Slavonskog Broda javno rekao da je potrošio 58.000 kuna proračunskog novca kako bi tjednik Globus objavio priču koja mu je odgovarala, te kako bi on dobio prostor u emisijama “Brisani prostor” i “Otvoreno”, i sve to preko agencije Moire. Prozvane novinarke tvrdile su da iza svega opet stoji Macan, koji, po njihovu uvjerenju, želi ojačati svoj utjecaj na HTV-u slabljenjem Hloverke Novak-Srzić. Prozvane novinarke tada su izjavljivale i da se neke od njih relativno površno poznaju s Irenom Nakić, ali su se nedugo potom u novinama Business.hr pojavile njihove zajedničke fotografije, pa je slučaj izazvao nove demantije prozvanih novinarki.

Vezane vijesti

Optužnica protiv Mladinea podnesena nakon zakonskih rokova?

Optužnica protiv Mladinea podnesena nakon zakonskih rokova?

Prije sudske odluke o utemeljenosti optužnice protiv bivšeg direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Vinka Mladinea u slučaju… Više

Komentari

registracija
1/1/70

, 01.12.10. 11:01

Gospodo moderatori,bilo je komentara na ovu temu,sta bi s njima? Nije moguće da HLO pokvarena ruka ima doseg i da vaseg lista?


registracija
3/12/10

JocaAmst, 03.12.10. 11:59

Ma nisu one surađivale !
To su njihovi muževi,a oni s njima dvjema nemaju baš ništa!!!!????


registracija
27/4/10

fuzija2, 03.12.10. 23:44

U navodima koje su izcurile kroz Wikileaks se
moze procitati kako je HRT-a postala Mesicevo
debelo guzno crijevo sa jednom grupom
"BAKTERIJANACA" koji uvode cenzuru proti
svake istine kad se radi o Mesicu, i HRT-a je pod utjecajem nekakve "jugojanjicarske mafije" sa
kojom rukovodi Mesic i da u njoj svi lopovi
imaju svoje utociste.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika