30.11.2010. / 08:48

Autor: Hina

Antonio Nuić novi predsjednik Društva hrvatskih filmskih redatelja

'Društvo ćemo pokušati ustrojiti kroz radne skupine koje će pomno pratiti brojne probleme koji nisu bitni samo za članove, nego i za sve ono što se događa s medijima i audiovizualnom djelatnošću u Hrvatskoj', ustvrdio je Nuić

Antonio NuićAntonio NuićAntonio Nuić novi je predsjednik Društva hrvatskih filmskih redatelja, izabran kao jedini kandidat na večerašnjoj izbornoj skupštini Društva.

Društvo ćemo pokušati ustrojiti kroz radne skupine koje će pomno pratiti brojne probleme koji nisu bitni samo za članove, nego i za sve ono što se događa s medijima i audiovizualnom djelatnošću u Hrvatskoj, ustvrdio je Nuić.

Sve počinje s onima koji rade program, a reflektira se na cijelu kulturu jedne države i identitet naroda. Ako nemamo vlastitu proizvodnju postat ćemo medijska kolonija većih i jačih, a to se ne smije dogoditi, naglasio je novoizabrani predsjednik.

Iako je gotovo četverosatna skupština bila izborna, sami izbori pali su u drugi plan, dok je gotovo svim točkama dnevnog reda dominirala rasprava između redateljice Ivone Juke s dosadašnjim vodstvom, započeta proteklih mjeseci kroz njihovu internu e-mail prepisku.

Časni sud Društva izvijestio je članstvo o incidentu koji se dogodio prošle godine u Dublinu, kada je Juka navodno fizički napala jednu srpsku redateljicu, što je ona na skupštini opovrgnula. Juka je pak u burnoj raspravi dosadašnje vodstvo optužila da su loše vodili Društvo i da nisu ništa napravili za njegovo članstvo.

Zamjerke na rad Društva imao je i redatelj Vicko Ruić, ustvrdivši kako ta strukovna udruga djeluje na rubu kriminala te da ga je nekolicina članova privatizirala. Nakon što je zamoljen da pismeno obrazloži svoje tvrdnje, Ruić je napustio skupštinu, najavivši svoje istupanje iz Društva.

Vlatka Vorkapić i Ljiljana Šišmanović govorile su o nedopustivom odnosu Hrvatske televizije prema fimskoj struci, upozorivši da je radi štednje na javnoj televiziji zabranjeno emitiranje radova koji imaju klauzulu za reprize, da je prekinuta suradnja s mnogim vanjskim suradnicima te je zabranjen angažman honoraraca i asistenata redatelja.

Takve odluke nisu niti u interesu HRT-a, naglasila je Šišmanović, predloživši da udruge koje okupljaju filmaše trebaju zajedno postaviti parametre za daljnje djelovanje ispod kojih se ne smije ići.

Dosadašnji predsjednik Arsen A. Ostojić smatra da je Društvo u njegovu mandatu, u protekle dvije godine, najintenzivnije radilo u cijeloj svojoj 15-godišnjoj povijesti, posebno istaknuvši početak isplate sredstava prikupljenih na osnovu kablovske retransmisije.

Naime, na temelju ugovora sa HDS ZAMP-om članovima će se isplatiti oko 55 tisuća kuna prikupljenih na osnovu HTV-ovih programa emitiranih i reemitiranih tijekom 2006., a slijede isplate za 2007., 2008. i 2009.

Na skupštini su izabrani i članovi Upravnog odbora (Vinko Brešan, Vlatka Vorkapić, Snježana Tribuson, Danilo Šerbedžija), Nadzornog odbora (Zrinka Matijević Veličan, Silvije Petranović i Dalibor Matanić) te Časnog suda (Petar Krelja, Romana Rožić i Goran Rukavina).

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika