Objavljeno u Nacionalu br. 785, 2010-11-30

Autor: Orhidea Gaura

Zinedin Zidan: 'Ja sam ljubavnik Ive i Jace'

Grupa Zinedin Zidan novim singlom 'Ljubavnik šjor Ive' poručuje kako bi bilo najbolje da Hrvatska postane nečiji protektorat

ZINEDIN ZIDAN ograđuju se od svake sličnosti
sa stvarnim osobamaZINEDIN ZIDAN ograđuju se od svake sličnosti sa stvarnim osobama"Ja san ljubavnik šjor Ive, naše eminencije sive/ Sakriven od svitala pozornice ja klečin na podu govornice/ Ja san ljubavnik šjor Ive, u Hypo-banci mi plaćaju pive/ A od Ilice pa do Rive svi mi se dive/ A otkad je napustija funkciju ja kraljici vršin punkciju/ Bija san ljubavnik šjor Ive, naše eminencije sive/ Sakriven od svitala pozornice kleča san na podu govornice/ Sad san ljubavnik tete Jace, ona poda mnon radi face/ A od Ilice pa do Rive viču: Zna se, Zna se!“ Refren je to novog hita splitske skupine Zinedin Zidan koja se od svake sličnosti sa stvarnom zemljom i osobama ograđuju konstatacijom da je to proizvod zlog kolektivnog uma jednog malog naroda koji u nedostatku pametnijeg posla u umjetnosti učitava vlastite frustracije.

Zinedin Zidan već se proslavio pjesmom "Pantaghana" u kojem je Hrvatsku opjevao kao "banana republiku", a njihova nova pjesma govori o apsolutističkoj carevini u kojoj se na prijestolju smjenjuju car Ivo i kraljica Jaca, a prilikom smjene vlasti, jedna se osoba genijalno snašla. Riječ je o dotadašnjem ljubavniku vlastodršca Ive, koji, svjestan promijenjene političke klime, naglo odbacuje svojega zaštitnika i po hitnome postupku postaje partner novoj kraljici. Autor pjesme Dean Dergić rekao je da je pjesma, napisana u bossa-jazz aranžmanu, opjevala trenutak u zemlji za koju bi očito bilo najbolje da postane nečiji protektorat. Dean Dergić, inače učitelj budističke meditacije, kaže da je ova pjesma napisana još ranije, ali je neko vrijeme "ležala", a iako mnogi misle da je na ideju došao zahvaljujući jednom drugom Ivi, on to demantira: "Na ideju sam došao slučajno, kad mi je jedan prijatelj, pjevač zabavne glazbe, ispričao da ga je za nastup na jednom festivalu zabavne glazbe Šjor Neno tražio 100 tisuća kuna.

Mi smo došli na ideju da tu situaciju opjevamo, a kako je Šjor Neno ipak jedno lokalno ime, a takvih šjor Nena ima u svakom mjestu, morali smo razmisliti o tome tko je na vrhu piramide i tko bi tu mogao biti najbolji primjer. Nije trebalo dugo čekati da se sjetimo tko bi mogao zasjesti na prvo mjesto. No ideja je bila da to bude vesela, lijepa pjesmica u maniri šlagera." Pjesma je već postala hit na nekim radiostanicama, a na Radio Trsatu su, u vrijeme dok je pjesma emitirana, pokušali na telefon dobiti Ivu Sanadera. Članovi Zinedin Zidana nadaju se da će pjesma još više uspjeha postići kad bude dovršen spot u kojem namjeravaju prikazati jednog od poznatih hrvatskih "karijerista", kako kažu. No teško da će se spot emitirati i na HTV-u, unatoč tome što jedan od dvojice frontmena, Vjeran Mišurac, ondje radi kao novinar. On je, pak, o toj pjesmi rekao: "Nipošto ne bih htio da me se povezuje s tom pjesmom. Dejo je jedna suluda individua, ne znam odakle mu takve stvari padaju na pamet. Ja se čvrsto ograđujem od svega što je Dejo rekao u toj pjesmi."

Na to mu je Dean Dergić odgovorio: "Vjeran je jednom izjavio da je vojnik HTV-a i mi to poštujemo i ne želimo mu ništa nametati." Osnivanje grupe Zinedin Zidan poklopilo se s nastankom njihove prve pjesme "Pantaghana" prije tri godine. Otada su u izdanju Dancing Beara izdali album "Heroj, a ne huligan", ali njihov put do publike, kako kažu, bio je dug, krvav i trnovit. "Našli smo se u jednom prostoru između alternative i mainstreama tako da smo jednima bili preljigavi, a drugima prealternativni. Nisu shvaćali naš humor na tragu Alana Forda i Montyja Pythona. No obišli smo sva mjesta ne samo po Hrvatskoj nego i u BiH i drugim susjednim državama da bi ljudi čuli za nas. Shvatili smo da imamo samo sebe i svoje prijatelje koji nam pomažu u promociji", rekao je Dean Dergić. A koliko ozbiljno shvaćaju estradu govori i scena sa Splitskog festivala od prije dvije godine, gdje su nastupili sa svojom pjesmom "Sidim i čekam". Dean Dergić na festival je došao izravno s košarke s loptom u ruci.

Ovdje možete poslušati singl Ljubavnik Šjor Ive

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika