02.12.2010. / 12:26

Autor: Nacional.hr

Diplomati 'na' WikiLeaksu: 'Rusija je korumpirana autokracija, nema razlike između mafije i vlasti'

BBC tvrdi kako ni SAD ni Rusija nisu sretni s objavljenim sadržajem dokumenata koje je otkrio Wikileaks te da je to samo korak natrag u odnosu dviju supersila

Dmitrij Medvedev i Barack ObamaDmitrij Medvedev i Barack ObamaDipomatski dokumenti koje je Wikileaks proslijedio Guardianu otkrivaju kako diplomatski službenici iz SAD-a vjeruju kako je Rusija postala mafijaška država u kojoj vlada reketarenje i korupcija, a mito u političkom sistemu se procjenjuje na 300 milijardi dolara, izvještava BBC. Premijer Vladimir Putin izjavio je za CNN kako postoji mito u politici, ali da isto tako te brojke nisu katastrofične. Na izjavu tajnika za obranu SAD-a Roberta Gatesa, kako je ruska demokracija nestala, izrečenu u jednom od dokumenata, Putin je rekao da je taj Amerikanac 'duboko zaveden'. Putin nastavlja kako netko obmanjuje Wikileaks s ciljem da potkopa njihov ugled i kasnije ih iskoristio za njihove vlastite političke ciljeve.

U Wikileaksovom dokumentu iz siječnja 2010. godine španjolski državni tužitelj Jose "Pepe" Grinda tvrdi kako u Rusiji, Bijelorusiji i Čečeniji nema razlike između aktivnosti vlade i organiziranog kriminala. Sudac Grinda vodio je istragu o ruskoj mafiji u Španjolskoj u kojoj je uhićeno 60 osoba. U spisu iz američke ambasade u Madridu piše kako je ostalo otvoreno pitanje da li je Putin upleten u mafijaške poslove i kontrolira li njene aktivnosti. U istom spisu govori se kako SAD vjeruje da je Putin imao saznanja o ubojstvu bivšeg tajnog agenta Alexandera Litvinenka u Londonu 2006. godine, usprkos negiranju Kremlja u bilo kakvu upletenost. Ambasador SAD-a u Rusiji John Beyrle tvrdi kako kriminalci u toj zemlji uživaju zaštitu koja se proteže kroz policiju, tajne službe, ministarstvo unutarnjih poslova, ured državnog tužitelja i birokraciju moskovske vlade.

U drugim objavljenim dokumentima piše se o ruskom ministarstvu obrane koje nije promijenilo način rada od kraja Hladnog rata, o ruskom trgovcu oružja Viktoru Boutu koji je koristio novac i utjecaj kako ga vlasti Tajlanda ne bi izručile SAD-u. Zanimljiva je i izjava šefa britanskog ureda za vanjske poslove u Rusiji Michaela Davenporta, u kojoj stoji da je Rusija korumpirana autokracija. U prepisci ambasadora SAD-a piše kako je ukrajinski biznismen s vezama u ruskoj kompaniji Gazpromu morao tražiti dozvolu od kriminalca Semyona Mogilevicha kako bi nastavio svoj posao. BBC tvrdi kako ni SAD ni Rusija nisu sretni s objavljenim sadržajem dokumenata koje je otkrio Wikileaks te da je to samo korak natrag u odnosu dviju supersila.

Vezane vijesti

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Iako je od početka devedesetih Hrvatska s Rusijom potpisala 30-ak međudržavnih ugovora o raznim oblicima suradnje – od gospodarske do obrazovanja i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika