02.12.2010. / 18:20

Autor: Nacional.hr

Lov na Assangea: Britanci traže dopunu naloga, švedski sud odbio žalbu odvjetnika

Izjava tužiteljstva uslijedila je nakon što je Švedski vrhovni sud odbio Assangeovu pisanu žalbu na švedski uhidbeni nalog na temelju sumnje kako je počinio kazneno djelo silovanja i seksualnog mučenja

Julian Assange (Reuters)Julian Assange (Reuters)

Švedske vlasti izdati će novi uhidbeni nalog za osnivačem WikiLeaksa Julianom Assangeom zbog greške u postupku u prvotnom nalogu, izvještava BBC. Naime, britanska je policija od švedskih kolega zatražila nadopunu naloga nakon što su Šveđani u nalogu naveli samo maksimalnu zapriječenu kaznu za najteže kazneno djelo za koje ga terete. Britanci žele da im se dostave podaci o kaznama za svako pojedino kazneno djelo.

Nešto ranije, švedski prizivni sud je potvrdio nalog za uhićenjem i tako potvrdio odluku Vrhovnog suda. Podsjetimo kako je za Assangeom raspisano i Interpolovo tzv. 'crveno upozorenje', kako njegov odvjetnik Mark Stephens tvrdi kako su sa slučajem upoznati samo preko medija i kako sigurnosne službe u mnogim zemljama znaju točno gdje se nalazi njegov klijent.

Assangeu se gubi trag nakon ulaska u Britaniju, dok mu vlada Ekvadora javno nudi razmotriti molbu za stalnim prebivalištem.

Vezane vijesti

Zašto je slučaj Assange važan

Zašto je slučaj Assange važan

Normal 0 21 false false false HR X-NONE X-NONE U srijedu 30. svibnja britanski Vrhovni sud odbio je posljednju žalbu Juliana Assangea protiv… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika