02.12.2010. / 20:13

Autor: Hina

Bivšem direktoru slovenskog "Merkura" određen pritvor zbog optužbi za malverzaciju

Bivšem direktoru slovenskog trgovačkog lanca "Merkur" Binetu Kordežu, koji je osumnjičen za malverzacije i financijsko iscrpljivanje tvrtke u procesu njegove menadžerske privatizacije, određen je 48-satni pritvor nakon višesatnog ispitivanja na policiji u Ljubljani, izjavila je u četvrtak novinarima njegova odvjetnica.

U pitanju je menadžerska privatizacija tvrtkeU pitanju je menadžerska privatizacija tvrtkeBivšem direktoru slovenskog trgovačkog lanca "Merkur" Binetu Kordežu, koji je osumnjičen za malverzacije i financijsko iscrpljivanje tvrtke u procesu njegove menadžerske privatizacije, određen je 48-satni pritvor nakon višesatnog ispitivanja na policiji u Ljubljani, izjavila je u četvrtak novinarima njegova odvjetnica.

Kordežu je 2007. godine dodijeljena najprestižnija poduzetnička nagrada "menadžera godine", upravo kada je počeo "menadžerski otkup" tvrtke zajedno s nekoliko svojih najbližih suradnika.

O takvim modelima privatizacije sada se u Sloveniji vode intenzivne istrage nakon afera s vlasnicima posrnulih holdinga, koje su vodili direktori poput Boška Šrota i Igora Bavčara, koji su visokim kreditima otkupljivali dionice tvrtki čije su uprave kontrolirali, opterećujući ih visokim bankarskim kreditima koje nisu mogli servisirati nakon početka financijske krize. Policija, koja je nad njim vodila tajnu istragu više mjeseci, Kordeža sumnjiči za zloporabu ovlasti i pranje novca, a dokažu li mu se djela koja mu se stavljaju na teret mogao bi dobiti i kaznu zatvora do osam godina.

"Merkur" je došao u krizu i nelikvidnost zbog pada potražnje tehničke robe i krize u građevinarstvu, a pokušava ga spasiti i država, potičući dogovor prisilne uprave i banaka o reprogramu, jer bi njegov stečaj naštetio velikom broju slovenskih poduzeća i dobavljača.

Vezane vijesti

Kod Banja Luke uhićen osumnjičeni pljačkaš HVB Splitske banke

Kod Banja Luke uhićen osumnjičeni pljačkaš HVB Splitske banke

Hrvatski državljanin B.D., osumnjičen za sudjelovanje u pljački šibenske podružnice HVB Splitske banke počinjene 2005. godine, uhićen je na području… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika