03.12.2010. / 11:04

Autor: Martina Čizmić

Video: Požar u Izraelu, deseci stradalih: Hrvatska šalje kanader

Tijekom dana očekuje se da će pristići više od 20 zrakoplova koji bi trebali pomoći u gašenju iz Španjolske, Turske, Francuske, Rusije, Azerbejdžana, Cipra, Velike Britanije, Egipta, Rumunjske i Hrvatske

Foto: ReutersFoto: ReutersVeliki požar koji bukti u predjelu Haifa, na sjeveru Izraela već je odnio 40 života, a više od 14 tisuća ljudi natjerao na evakuaciju. Poginuli su bili zatvorski čuvari koji su autobusom pokušali pobjeći iz požarom zahvaćenog predjela. Izraelski vatrogasci sinoć su u potpunosti izgubili bitku sa plamtećom buktinjom i odaslali poziv u pomoć u svijet.

Kako javljaju izraelski mediji, u pomoć je pozvana i američka vojska koja se nalazi u obližnoj vojnoj bazi, a kanaderi iz Grčke i Bugarske već su stigli u Izrael rano jutros.

Tijekom dana očekuje se da će pristići više od 20 zrakoplova koji bi trebali pomoći u gašenju iz Španjolske, Turske, Francuske, Rusije, Azerbejdžana, Cipra, Velike Britanije, Egipta, Rumunjske i Hrvatske.

Vatrogasci procjenjuju da će im i uz pomoć iz zraka trebati nekoliko dana da ovladaju požarištem i stave vatru pod kontrolu. Sve raspoložive vatrogasne postrojbe u Izraelu mobilizirane su, a u pomoć su priskočili i vojni vatrogasci te stotine vojnika.

Pogledajte fotogaleriju: Veliki požar na sjeveru Izraela

Vezane vijesti

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Visokorangirani iranski general u subotu je izjavio kako bi izraelska vojna akcija usmjerena protiv iranskoga nuklearnog programa doveo bi do… Više

Komentari

registracija
3/12/10

bosanac, 03.12.10. 11:47

nisu u stanju da ugase vatru u svojoj drzavi a hoce da zapale svijet.....


registracija
3/12/10

bosanac, 03.12.10. 13:53

Prema podacima UN-ovog Ureda za koordinaciju humanitarnih poslova (OCHA) od siječnja ove godine svakodnevno je u Sredozemno more iz Pojasa Gaze ispuštano 50-60 milijuna litara nepročišćenih i dijelomično pročišćenih kanalizacijskih otpadnih voda. Kanalizacijske vode se ne mogu obraditi zbog stalnih prekida dostave električne energije u Pojas Gaze. More je svakim danom sve zagađenije. Postrojenja za pročišćavanje kanalizacijske vode hitno trebaju 14 dana neprekidne dostave električne energije kako bi mogla ispravno pročistiti otpadne vode. Njihovo nefunkcioniranje ugrožava zdravlje stanovnika Pojasa Gaze. Vodovodno poduzeće koje stanovnike Pojasa Gaze snabdijeva pitkom vodom također upravlja i sa 3 postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda od kojih niti jedno ne funkcionira normalno zbog nedostatka električne energije, goriva i ključnih zamjenskih dijelova. Voda koja se dostavlja stanovnicima diljem Gaze je slana i nije prikladna za piće.


registracija
3/12/10

bosanac, 03.12.10. 13:53

ima Boga


registracija
3/12/10

bosanac, 03.12.10. 13:57

Prema izraelskom zakonu Palestinci koji cijeli svoj život žive u Jeruzalemu i čije obitelji su u Jeruzalemu i Palestini živjele stoljećima nemaju trajno prebivalište u svom rodnom gradu. Od ilegalne izraelske okupacije Jeruzalema 1967, njihovo je pravo da žive u svom gradu privremeno i svakog ga časa mogu izgubiti. Palestinci iz Jeruzalema ne mogu imati dvostruko državljanstvo za razliku od Izraelaca koji mogu imati dva ili više državljanstava.

Palestinka M. koja je cijeli život živjela u Jeruzalemu i čija obitelj je stoljećima živjela u Jeruzalemu i Palestini udala se prije 3 godine za H, Palestinca također rođenog i odraslog u Jeruzalemu, ali s američkim državljanstvom. 2004. izraelske su vlasti H. oduzele pravo da boravi u Jeruzalemu. M. su prije par mjeseci izraelski dužnosnici odbili obnoviti vizu za ulazak u „Izrael“ (koju ona mora imati kako bi joj bilo dopušteno da uđe u svoj grad) kojom bi zadržala pravo da prebiva u Jeruzalemu do njenog isteka kad bi ponovo morala zatražiti obnovu svoje boravišne vize. Rekli su joj da je, budući da se odlučila udati za „Amerikanca“ koji ne može živjeti u Jeruzalemu, time također odlučila potražiti prebivalište u nekoj stranoj zemlji i da je stoga odlučila odustati od svog prava da prebiva u Jeruzalemu. M. je izgubila pravo da prebiva u svom gradu i svojoj zemlji. Jedini način na koji sada može ući u Jeruzalem je preko turističke vize koju izdaje izraelska ambasada.

Istovremeno useljenici u Izrael, među kojima mnogi čak ni ne znaju hebrejski, dolaze iz svih dijelova svijeta i dopušteno im je da prebivaju u zemlji u kojoj je M. rođena i u kojoj ona ne može trajno boraviti. Ti useljenici služe u izraelskoj vojsci i mogu ograničiti slobodu kretanja M. u njenoj vlastitoj domovini, čak je i izbaciti iz nje. M. se više ne može vratiti u jedinu zemlju u koju pripada i na jedino mjesto koje je ikad zvala svojim domom.

R. je 7-mjesečni sin H. i M. R. je rođen u SAD-u i ima američko državljanstvo. Iako su mu oba roditelja Palestinci iz Jeruzalema, R. nema pravo na prebivalište u Jeruzalemu i kako bi ušao u taj grad potrebna mu je turistička viza koja ističe nakon 3 mjeseca.

Prepričano iz poruke jedne jeruzalemske Palestinke koja je upravo izgubila pravo da živi u svom rodnom gradu Jeruzalemu.

To je ono što oni koji podržavaju i zagovaraju “židovsku državu s ujedinjenim Jeruzalemom” zapravo podržavaju i omogućuju:
-- izbacivanje Palestinaca s njihove zemlje i iz njihovih domova i naseljavanje Židova iz cijelog svijeta na njihovo mjesto i
-- rasističke zakone koji privilegiraju pripadnike židovskog nad pripadnicima nežidovskog preostalog autohtonog palestinskog stanovništva kojeg etničkim čišćenjem i diskriminacijom nastoje (ili već jesu) pretvoriti u nacionalnu manjinu, umjesto poštivanja njegovog pravog statusa ravnopravnog naroda i stvarnog autohtonog stanovništva Palestine/Izraela.


registracija
3/12/10

bosanac, 03.12.10. 13:57

ima Boga


registracija
3/12/10

bosanac, 03.12.10. 13:58

Prema informacijama koje je izraelsko Ministarstvo obrane dostavilo izraelskom Parlamentu (Knessetu), odbijeno je više od 94% od ukupnog broja palestinskih zahtjeva za izdavanje građevinskih dozvola u „Zoni C“ podnešenih u razdoblju između siječnja 2000. i rujna 2007. Zahvaljujući nepremostivim poteškoćama s kojima se susreću pri traženju dozvola, mnogi Palestinci ih više uopće ne traže, već grade bez njih kako bi zadovoljili svoje potrebe, unatoč stalnoj opasnosti da će ti objekti biti srušeni.

Službene statistike izraelskog Ministarstva obrane ukazuju da je na svaku građevinsku dozvolu izdanu Palestincima srušeno 18 drugih palestinskih građevina i izdano 55 naloga za rušenje postojećih palestinskih objekata u „Zoni C“. Između siječnja 2000. i rujna 2007. zbog „neposjedovanja dozvole“ izdano je gotovo 5000 naloga za rušenje palestinskih objekata u „Zoni C“, a srušeno ih je više od 1600 – više od 30% od ukupnog broja naloga. Trenutno su za više od 3000 objekata u vlasništvu Palestinaca na Zapadnoj obali izdani nalozi za rušenje koji mogu biti izvršeni odmah i bez prethodnog upozorenja. Zbog tako velikog broja naloga za rušenje gotovo totalno raseljenje prijeti najmanje 10 manjih palestinskih zajednica na Zapadnoj obali.


registracija
3/12/10

bosanac, 03.12.10. 14:00

Izraelsko tijelo koje odlučuje tko će predstavljati Izrael na Euroviziji prošle je godine odlučilo da je služenje u izraelskoj vojsci uvjet koji kandidati moraju ispunjavati. U Izraelu je trenutno visok postotak (50%) građana koji odbijaju služiti obvezni vojni rok. Budući da izraelski Palestinci u velikoj većini ne služe u izraelskoj vojsci njima je ovom odlukom de facto onemogućeno da predstavljaju Izrael na tom natjecanju. Izraelski izvođači palestinske nacionalnosti i do sada su uglavnom loše prolazili na izborima za izraelskog predstavnika na natjecanju, a sada neće imati prilike ni natjecati se. Ovom je odlukom nastup na eurovizijskom natjecanju također onemogućen osobama koje zbog zdravstvenih razloga nisu služile u vojsci, ultraortodoksnim židovima, novim useljenicima koji još nisu bili u vojsci i mladim majkama. Posljednja izraelska predstavnica koja je pobijedila na Euroviziji 1998. ne bi se mogla natjecati jer kao transseksualka nije bila u vojsci.


registracija
3/12/10

bosanac, 03.12.10. 14:01

Situacija u selu Shufa na Zapadnoj obali predstavlja ektremni primjer nehumanosti izraelske okupacije. 1200 mještana sela Shufa na Zapadnoj obali nije uskraćeno samo pravo na slobodu kretanja zbog obližnjeg izraelskog naselja (ilegalno prema međunarodnom pravu), već mještani tog sela nemaju telefonsku infrastrukturu ni električnu struju unatoč činjenici da se izvori električne energije nalaze samo 200 metara od sela. Trenutno generatori u selu Shufa proizvode dovoljno struje za 4 sata dnevno – i manje ako je cijena dizela visoka. Selo je imalo telefonske kablove i struju do 2001. godine kad su izraelske vlasti odlučile da ih presjeku –tobože jer kablovi prolaze kroz “Zonu C” (koja je prema sporazumima iz Osla iz 1994. godine pod izraelskom kontrolom). Voda je također jedan od glavnih problema u selu, ali izraelske vlasti odbijaju mještanima izdati dozvolu da sagrade novi bunar. Situacija ovog sela je primjer aparthejdskog sustava koji je uspostavljen na Zapadnoj obali. Palestinci se ne mogu voziti putem dugim 1 km između sela Izbit Shufa i Shufa, dok istovremeno ta sela okružuju ceste koje smiju koristiti samo Izraelci i koje vode do izraelskog naselja Avne Hefez. Selu Shufa ukradeno je 2500 dunuma zemlje kako bi na njoj bilo sagrađeno ilegalno izraelsko naselje i obližnja vojna baza. Osim toga vojnici mještanima sustavno onemogućuju pristup na još dodatnih 2500 dunuma zemlje. Vojnici Palestincima redovito onemogućuju da beru vlastite urode, već ih umjesto njih ubiru ilegalni setleri. Mještani čija zemlja se nalazi u “Zoni C” ne mogu sagraditi nikakve građevinske objekte jer izraelske vlasti Palestincima sustavno odbijaju izdati građevinske dozvole. (Izvor


registracija
3/12/10

bosanac, 03.12.10. 14:02

ali bozija volja ne priznaje granice zidovske administracije


registracija
3/12/10

bosanac, 03.12.10. 14:06

Čelnici ilegalnih izraelskih naselja na Golanskim visoravnima su u četvrtak priopćili da će se izgradnja i širenje ilegalnih izraelskih naselja na tom okupiranom sirijskom teritoriju nastaviti. Nekoliko rabina na Golanskim visoravnima je izjavilo da je taj sirijski teritorij koji Izrael ilegalno okupira od 1967. godine „dio izraelske zemlje“ i da je to „židovska baština dana od boga“, te da se to područje ne može predati u ruke ne-Židovima. Yigal Ariel, rabin iz mošava Nov je izjavio da je bog zapovjedio osvajanje tog područja. Yosef Levi, glavni rabin naselja Katzrin je povlačenje s Golanskih visoravni proglasio zabranjenim.


registracija
3/12/10

bosanac, 03.12.10. 14:07

ako je Bog zapovjedio osvajanje tog podrucja onda je neki drugi Bog zapovjedio da izgorite


registracija
3/12/10

bosanac, 03.12.10. 14:09

Ove je godine već ubijeno 49 palestinske djece, od čega 39 njih nije učestvovalo u borbenim aktivnostima. Od ukupnog broja, 33 je ubijeno u samo 5 dana, od 27. veljače do 03. ožujka u izraelskoj operaciji „Topla zima“ u Pojasu Gaze, 6 ih se nalazilo u vlastitim domovima.

Tijekom 2007. izraelska je vojska ubila ukupno 55 djeteta na okupiranim područjima, uključujući njih 50 koja nisu sudjelovala u borbama. Ranjeno je najmanje 345 djece, a uhićeno i pritvoreno oko 700. 30 ih je zatvoreno bez optužbi i suđenja, u administrativnom pritvoru. Izraelski vojnici su najmanje 4 djeteta koristili kao ljudske štitove tijekom svojih vojnih operacija, a 17 djece je ozlijeđeno u napadima izraelskih setlera na Zapadnoj Obali.

Posebno je djeci u Gazi uskraćena mogućnost da žive normalnim životima. Neprekidna izraelska blokada graničnih prijelaza Pojasa Gaze namjerno djeci uskraćuje pristup lijekovima, školskim knjigama, gorivu, električnoj energiji i nekim prehrambenim namirnicama.


registracija
3/12/10

bosanac, 03.12.10. 14:09

stize kazna nod Boga


registracija
14/11/07

laufer, 03.12.10. 17:42

bosanac - kakve veze imaju ove tvoje litanije sa požarom?


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika