04.12.2010. / 10:05

Autor: Hina

Španjolski kontrolori leta u štrajku, vlada prijeti uhićenjima

Agencija za upravljanje španjolskim zračnim lukama AENA objavila je da se oko 70 posto kontrolora u petak nije pojavilo na poslu. Mnogi od njih su prijavili da se bolesni ili da nisu u stanju raditi

Španjolska vlada zaprijetila je u subotu da će proglasiti izvanredno stanje i uhititi kontrolore leta koji su u petak iznenada počeli štrajkati, javljaju agencije.

Zračni promet zatvoren je u petak navečer u cijeloj Španjolskoj pošto kontrolori leta masovno nisu došli na posao zbog navodnih bolesti, prosvjedujući zbog najavljene djelomične privatizacije zračnih luka.

Španjolski ministar unutarnjih poslova Alfredo Perez Rubelcaba rekao je da će vlada proglasiti izvanredno stanje ako se normalne operacije u zračnom prometu ne uspostave u subotu, te zaprijetio uhićenjima kontrolora leta koji su u štrajku, prenosi agencija dpa.

Premijer Jose Luis Zapatero potpisao je uredbu kojom se odgovornost za nadzor nad zračnim prostorom prebacuje španjolskoj vojsci. Tom uredbom vlada želi natjerati kontrolore leta da se vrate na posao kako bi izbjegli optužbu i progon prema vojnom zakonodavstvu. Kontrolori koji se odbiju vratiti na posao suočavaju se s mogućnošću kazne do deset godina zatvora.

Agencija za upravljanje španjolskim zračnim lukama AENA objavila je da se oko 70 posto kontrolora u petak nije pojavilo na poslu. Mnogi od njih su prijavili da se bolesni ili da nisu u stanju raditi.

Državni radio RNE javio je da je diljem zemlje otkazano 1800 letova.

Sindikat kontrolora leta, koji okuplja oko 2000 članova, već se mjesecima žali da nema dovoljno kontrolora i da oni previše rade, a štrajk je pokrenut pošto je Zapatero odobrio djelomičnu privatizaciju zračnih luka. Prema španjolskim zakonima kontrolori leta nemaju pravo na štrajk.

Vezane vijesti

Nema plana o kupnji španjolskih obveznica

Nema plana o kupnji španjolskih obveznica

Njemačka kancelarka Angela Merkel u srijedu je izjavila kako ne postoje konkretni planovi sigurnosnih fondova eurozone o kupnji španjolskih državnih… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika